aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Aθλητικά NέαΟ πραγματικός αντίπαλος του Νταμπίζα

Ο πραγματικός αντίπαλος του Νταμπίζα

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΛΟΥΚΑ

Όπως όλοι, έτσι και ο Νίκος Νταμπίζας θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Ανέλαβε ένα μεγάλο πρότζεκτ, έχοντας τρία εφόδια: την τεράστια εμπειρία σε πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα, την τριβή με τον πρωταθλητισμό και το εκτόπισμα της Ομόνοιας.

Ισάριθμα είναι και τα εμπόδια που καλείται να ξεπεράσει για να επιτύχει την αποστολή του: η οικονομική στενότητα του συλλόγου, η νοοτροπία και το σύστημα. Τα πρώτα δύο, ένας άνθρωπος «με σεβασμό στο κάθε ευρώ», ικανός να επιλέξει και να στηριχθεί σε γεννημένους νικητές, εύκολα ή δύσκολα μπορεί να τα παραμερίσει. Το νούμερο τρία σηκώνει συζήτηση.

Μια χαρά τα είπε ο Νταμπίζας για τους κρίκους στην αλυσίδα για να πετύχει η ομάδα. Για τη συνεργασία με τον προπονητή, την ανταγωνιστική ομάδα που θα δίνει την ψυχή της και δεν θα επικαλείται ως άλλοθι τους εξωγενείς παράγοντες, για τη σημαντικότητα της ακαδημίας και την ευθύνη παικτών, προπονητών, διοικούντων και γονιών.

Όχι γιατί επισήμανε κάτι πρωτόγνωρο αλλά επειδή έδειξε διάθεση να βάλει το χέρι στη φωτιά ή, αν προτιμάτε, να έρθει αντιμέτωπος με το σύστημα (και καλά θα κάνει). Το οποίο δεν αρχίζει και τελειώνει στους διαιτητές.

Ας θυμηθούμε μερικές πραγματικότητες: Στο κυπριακό ποδόσφαιρο όλες οι διοικήσεις -συμπεριλαμβανομένης του Δώρου Σεραφείμ- ωρύονται κατά του κατεστημένου, αλλά οι πλείστες από αυτές, προφανώς εξαρτημένες με διαφορετικό τρόπο η καθεμιά, στρώνουν χαλί στον Κουτσοκούμνη για την εδραίωσή του στην ομοσπονδιακή εξουσία.

Κάθε καλοκαίρι, ακόμα και σύλλογοι που υποφέρουν από υπέρογκα παλιά χρέη, δαπανούν για μετεγγραφές πολλά εκατομμύρια ευρώ. Το φαινόμενο τού ράβε-ξήλωνε τα ρόστερ είναι μία από τις πιο επικερδείς μπίζνες στο ποδόσφαιρο, συνήθως χωρίς όφελος για τα σωματεία.

Όσο για την ακαδημία, οι πάντες σε αυτό τον τόπο αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα για στροφή στην υποδομή. Με σπουδαίους προπονητές οι οποίοι παιδαγωγούν και αναδεικνύουν ταλέντα σε άρτιες εγκαταστάσεις, χωρίς καμία διοικητική η γονική παρέμβαση, τα οποία θα πάρουν τις ευκαιρίες τους στην πρώτη ομάδα. Μόλις έχετε διαβάσει την περιγραφή της ακαδημίας… του Άγιαξ. Όχι τη ρεαλιστική κυπριακή εικόνα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ