aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Τόμας, άκου τα βασικά…

ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΑΥΡΟΥ

Εάν ο Τόμας Κρίστιανσεν θέλει να μακροημερεύσει στον ΑΠΟΕΛ, ας πούμε κάποια βασικά, πολύ βασικά πραγματάκια. Για τη χώρα μας, ο Δανός που έχει να επιδείξει ένα πολύ καλό έργο στην ΑΕΚ, προφανώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Εύκρατο κλίμα, κρύο δεν κάνει σχεδόν ποτέ (που τραγουδάνε και οι Locomondo), θάλασσα, ήλιος, μεζέδες και ό,τι άλλο τραβάει η ψυχή του. Δύο χρόνια είναι εδώ, εξάλλου, τα έμαθε αυτά.

Και έχω την εντύπωση πως θα βίωσε και το άλλο. Δηλαδή; Μπορεί να είμαστε μια χούφτα νοματαίοι, να μην έχουμε πάει ποτέ σε τελική φάση Μουντιάλ ή Ευρωπαϊκού, αλλά γνωρίζουμε τόσα από ποδόσφαιρο όσα δεν γνωρίζει όλη η Ευρώπη μαζί. Προπονητές, εν ολίγοις, με χίλια διπλώματα σχεδόν όλοι.

Τώρα που μετακόμισε στον ΑΠΟΕΛ, θα το καταλάβει στον απόλυτο βαθμό σε λίγους μήνες και δη στα (απαιτητικά και επικίνδυνα) ευρωπαϊκά ματς. Αυτό που προέχει είναι να προετοιμάσει το στομάχι του για να αντέξει και να μυηθεί παραλλήλως τάχιστα στην ΑΠΟΕΛίστικη ποδοσφαιρική πραγματικότητα ή αν το προτιμάτε κουλτούρα, αν θέλει να φορέσει (και) χειμωνιάτικες γαλαζοκίτρινες φόρμες. Και ας οι αλλεπάλληλες απολύσεις των κόουτς κοστίζουν, όχι μόνο σε χρήμα αλλά και στη δημιουργία μιας ισχυρότερης ομάδας.

Η όλη ιστορία είναι τα ματς-κλειδιά (ιδιαιτέρως τα πρώτα) για τον δουλευταρά, όπως λένε, Κρίστιανσεν. Τα κερδίζει και βάζει τα… καλά του. Έχω την εντύπωση πως εάν αρχίσει να δημιουργεί με το «καλημέρα» μεγαλεπήβολα σχέδια για πορείες και διακρίσεις στο Τσάμπιονς Λιγκ, για ομάδα ικανή να ανταποκριθεί με απόλυτη επιτυχία σε όλα τα μέτωπα, μάλλον θα του πέσουν τα καρπούζια από τη μασχάλη.

Ακόμα και αν η ομάδα περάσει στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ, δεν αποκλείεται να βλέπει πέριξ του ανθρώπους με πληγωμένο εγωισμό. Και εάν επιχειρήσει να διαφοροποιήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα δεδομένα, να βγει στην αντεπίθεση δυναμικά νιώθοντας πως τον πνίγει το δίκαιο, τότε ίσως το έργο ασχημίσει. Το επιχείρησαν άλλωστε προκάτοχοί του και είπαν «ώς εδώ». Πρωτάθλημα, κύπελλο, μικρή παύση για αναστεναγμό και είσοδος σε όμιλο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Αυτοί είναι οι στόχοι, με αυτή τη σειρά μάλλον θα τους διατυπώνει και βλέπει…

Και τελευταίο, αλλά όχι έσχατο. Ο οπαδικός Τύπος απαιτεί μιαν ειδική μεταχείριση. Αυτοί ξέρουν για το ποδόσφαιρο πράγματα που για τον οποιονδήποτε κόουτς δεν θα του φτάσουν δέκα ζωές για να τα μάθει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ