aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΛΛΑΔΑΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤΤο έθνος είναι σε… κατάσταση υστερίας

Το έθνος είναι σε… κατάσταση υστερίας

Δεν τρελαίνομαι για σινεμά, αλλά το «Moneyball» το ‘χω δει δυο – τρεις φορές. Είναι εκείνη η ιστορία με έναν τρελαμένο αθλητικό διευθυντή μιας ομάδας μπέιζμπολ στις ΗΠΑ, που παρά τη φτώχια της, καταφέρνει να πάρει πρωτάθλημα στην περιφέρεια και συμμετέχει ανελλιπώς πλέι οφ. Ένας από τους «επαναστάτες» στον χώρο του αθλητισμού. Μέσα στη… φτώχια της ομάδας, μέσω ενός προγράμματος στατιστικής ανάλυσης που είχε επινοήσει ένας χοντρούλης φοιτητής, αγόραζε φτηνούς και παραπεταμένους, αλλά ποιοτικούς παίκτες και δημιούργησε μια άκρως ανταγωνιστική ομάδα. Περιττό να πούμε ότι έδιωξε προπονητές, βοηθούς, σκαουτεράδες και λοιπούς παρατρεχάμενους, που δεν πίστευαν στην ανάλυση του… χοντρούλη. Ένας μοναχικός καβαλάρης, τον οποίο στη συνέχεια ακολούθησαν οι πάντες.

Στο διά ταύτα: Η εθνική Ελλάδας μπάσκετ έχασε προχθές βράδυ από τη Γερμανία, κι όπως γίνεται πάντοτε σε τέτοιες περιπτώσεις, το… έθνος είναι σε κατάσταση υστερίας. «Φταίει ο Ιτούδης», «φταίει η άμυνα», «ο Καλάθης είναι σοφτ», «ο Παπαγιάννης δεν είναι γρήγορος ούτε αθλητικός» κι «ο Γιάννης δεν ήταν στην καλή του μέρα». Κι επειδή δεν τα πολυκαταφέρνω στην μπασκετική ανάλυση (για μεγάλο διάστημα ήταν… επιστήμη το «πικ εν ρολ») κρατάω το τελευταίο. Όλη η Ελλάδα περίμενε από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο σε κάθε ματς να τους παίρνει όλους παραμάζωμα! Δεν γίνεται.

Η «καλή μέρα» στο μπάσκετ (και στο βόλεϊ), αποτυπώνεται στη στατιστική. Με πολλούς δείκτες. Ο Γιάννης για παράδειγμα πέτυχε 31 πόντους, αλλά στο «συν και πλην» (+/-) είχε -19. Ο Παπανικολάου κι ο Ντόρσι είχαν -21 κι ο Παπαγιάννης -13. Το +/- είναι η επιρροή ενός παίκτη στην ομαδική προσπάθεια. Το +/- πιστώνει στον παίκτη τη διαφορά που παίρνει η ομάδα του κατά την παρουσία του στο παρκέ. Αναζητά ουσιαστικά τον καλό συμπαίκτη. Στο βόλεϊ, τα πράγματα είναι πιο απλά. Κερδίζεις 20 πόντους. Μπράβο σου! Τι να σε κάνω, όμως, όταν σε κάθε ματς κάνεις 25 λάθη κι είσαι μονίμως στο -5;

Δεν νοείται να τα περιμένεις όλα από τον Γιάννη. Απλούστατα διότι, ακόμη κι αυτός, μπορεί να πάει στο «πλην». Και πλέον, πολύ εύκολα «ξεγυμνώνονται» κι οι γύρω.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ