aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικοί Αρθρογράφοι της Κύπρου | ΑΠΟΨΕΙΣΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣΤι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε για τον Κετσπάγια;

Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε για τον Κετσπάγια;

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Όταν ο ΑΠΟΕΛ ανακοίνωνε τη συνεργασία του με τον Τιμούρ Κετσπάγια τι ακριβώς ανέμεναν οι διοικούντες και οι οπαδοί του; Δεν είναι κανένας Πάουλο Σέρζιο, ούτε Θόρστεν Φινκ, ούτε Ντομίνγκος Πασιένσια που ήρθαν άγνωστοι (όχι σε προπονητική αξία, για να μην παρεξηγούμαστε) μεταξύ αγνώστων και κάθισαν στον ίδιο πάγκο την τελευταία τριετία. Ο Κετσπάγια είναι ο Κετσπάγια.

Ένας προπονητής και άνθρωπος που στην Κύπρο τον ξέρουν κι οι πέτρες. Για να το προχωρήσω λίγο, όταν ο ΑΠΟΕΛ μετρούσε δώδεκα σερί νίκες και προ μερικών αγωνιστικών νικούσε την Ομόνοια, την Ανόρθωση, την ΑΕΚ και τον Απόλλωνα και στην εξέδρα βροντοφώναζαν «Τιμούρ – Τιμούρ» τι είχαν στο μυαλό τους;

Το ερώτημα για τους οπαδούς (και τους διοικούντες) του ΑΠΟΕΛ είναι τόσο απλό που πιο… απλό δεν γίνεται: Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνετε για τον Κετσπάγια; Ο Κετσπάγια μας έχει συστηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Με τον πιο ειλικρινή και αυθεντικό τρόπο. Δεν είναι απ’ αυτούς που κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Αντίθετα δεν ήταν λίγες οι φορές που κατηγορήθηκε ότι ήταν «ωμός», ενώ με τον άκομψο τρόπο του, έχανε το δίκιο του στις επισημάνσεις του για τα κακά του ποδοσφαίρου μας.

Θα ήμουν κάκιστος… συνήγορος του Κετσπάγια που είναι βέβαιο ότι θα με «απέλυε» με την παρέλευση μερικών λεπτών. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι θέλει συνηγόρους. Σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά, θα χρειαστεί υποστηρικτές, αλλά και να μην τους βρει δεν πρόκειται να βάλει την ουρά στα σκέλια.

Διότι έτσι είναι ως προπονητής και άνθρωπος. Δηλαδή, τώρα ανακάλυψαν κάποιοι ότι είναι «ξεροκέφαλος»; Μια ζωή έτσι ήταν. Με την έννοια ότι είναι πάντα συνεπής στην άποψή του. Πιστεύει ότι δεν είναι παραξενιά ότι χρησιμοποιεί επιθετικό χαφ τον Αντωνιάδη. Πιστεύει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή, στον συγκεκριμένο αγώνα είναι η καλύτερη επιλογή.

Προχθές πίστευε ότι ήταν ο Αρτυματάς. Γιατί δεν χρησιμοποιεί τον Στίλιτς ή τον Αλωνεύτη ή τον Χαραλαμπίδη ή οποιονδήποτε άλλο; Διότι πιστεύει ότι τη συγκεκριμένη στιγμή, στον συγκεκριμένο αγώνα, κάποιοι άλλοι θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα τη δουλειά. Γιατί έκανε αλλαγή τον Μοράις; Προφανώς διότι διαπίστωσε ότι ήταν κουρασμένος κι ότι ο Μαρτίνες έκανε πάρτι εις βάρος του…

Ο Κετσπάγια μπορεί να είναι πεισματάρης, μπορεί να είναι ξεροκέφαλος, μπορεί να είναι εμμονικός, αλλά κανένας δεν μπορεί να πει ότι είναι άδικος με τους παίκτες του. Από τους παίκτες του μόνο ο Στέλιος Κίττος που παίζει (ή έπαιζε) στο πρωτάθλημα τον κατεχομένων τον έχει κατηγορήσει ότι είναι άδικος! Τόσο δίκαιος είναι που ελλείψει άλλου σέντερ φορ χρησιμοποιεί ακόμη τον… Πιατκόφσκι.

Ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι δεν πάει με το ρεύμα. Και μάλλον ούτε πρόκειται. Ο ίδιος θεωρεί ότι δεν μπορεί να ταυτίζονται (πάντα) οι εκτιμήσεις και οι απόψεις του με τον… Κωστή και τον Γιαννή που κάθεται στην εξέδρα. Διότι έχει διαφορετικό τρόπο σκέψης και άλλες παραστάσεις. Όσο η κερκίδα γκρινιάζει, άλλο τόσο θα κάνει αυτά που πιστεύει. Παραδείγματα δεκάδες.

Στον Ολυμπιακό Πειραιώς γκρίνιαζαν επειδή χρησιμοποιούσε τον Μήτρογλου (αντί άλλων πολυδιαφημισμένων σταρ) κι έδωσε φανέλα βασικού στον πιτσιρικά Κυριάκο Παπαδόπουλο. Στην Ανόρθωση έχει να επιδείξει την πιο οδυνηρή παρέμβαση στα διοικητικά συλλόγου. Ίσως και παγκοσμίως! Έφτασε στο σημείο να πει μπροστά στο μικρόφωνο των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ «εγώ μ’ αυτούς δεν συνεργάζομαι!», για να στηρίξει τον Ανδρέα Παντελή που τώρα είναι στον… Εθνικό Άχνας.

Τότε, οι παράγοντες της «Κυρίας» τον εκλιπαρούσαν να του διαθέσουν ένα ολόκληρο εκατομμύριο ευρώ για να ενισχύσει την ομάδα του στη μετεγγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, αλλά ο Κετσπάγια προτίμησε να κρατήσει τον… Τσιταϊσβίλι, ο οποίος (όταν έκλεισε η προθεσμία των μετεγγραφών) έπαιζε όσο παίζει ο Αλωνεύτης στους τρεις τελευταίους αγώνες του ΑΠΟΕΛ!

Δεν βάζω το χέρι μου στο ευαγγέλιο για το μέλλον του Κετσπάγια στον ΑΠΟΕΛ. Μιλάει άλλωστε κι η χθεσινή ανακοίνωση της διοίκησης, η οποία συνιστά σε όλους «να κυριαρχήσει μεταξύ των φιλάθλων μας, η ψυχραιμία, η στήριξη και η επιμονή προς τους στόχους της ομάδας». Προσέξτε: Δεν συνιστά να στηριχθούν οι παίκτες και ο προπονητής, αλλά η στήριξη και η επιμονή στους στόχους της ομάδας…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ