aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Είναι α-νε-παρ-κείς! Τελεία και παύλα

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Αυτοί που αμφισβητούν την αξία του VAR ως εργαλείου απονομής της δικαιοσύνης στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Και για να εμπεδώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του, το VAR είναι ένας οπτικοακουστικός μηχανισμός (υψηλής) τεχνολογίας, ο οποίος παρεμβαίνει σε περίπτωση ενός «ξεκάθαρου και προφανούς λάθους». Το VAR δεν κάνει λάθη. Λάθη κάνουν οι άνθρωποι που χειρίζονται το VAR. Ευτυχώς πολύ λίγα, συντριπτικά λιγότερα απ’ ό,τι οι… κύριοι με τα μαύρα, παλιοί και νέοι, που κρατούσαν κι ενδεχομένως να κρατούν ακόμη δέσμιο το ποδόσφαιρό μας.

Τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα το VAR; Έχει διορθώσει πολλά ξεκάθαρα και προφανή λάθη των διαιτητών μας. Πέραν πάσης αμφιβολίας, σήμερα το τελικό αποτέλεσμα των πλείστων αναμετρήσεων πλησιάζει προς τη δικαιοσύνη και την ισονομία, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στο 90χρονο παρελθόν του κυπριακού ποδοσφαίρου. Το πιο σημαντικό, όμως, επίτευγμα του VAR είναι ότι έχει αναδείξει με… πάσα μεγαλοπρέπεια την ανεπάρκεια της πλειονότητας των διαιτητών μας.

Είτε έχεις γνώσεις και εμπειρία είτε όχι, είναι πασιφανές ότι οι πλείστοι διαιτητές μας είναι ανεπαρκείς. Α-νε-παρ-κείς! Τελεία και παύλα. Δεν υπάρχει πιο κομψός χαρακτηρισμός. Όποιος επικεντρωθεί στο προχθεσινό ντέρμπι στο «Αντώνης Παπαδόπουλος», λόγω του τεράστιου θορύβου, ενδεχομένως να χάσει την πλήρη εικόνα. Αν ανοίξει ελαφρώς τις κεραίες του, το πλάνο σε ολόκληρη την αγωνιστική, τα συμπεράσματα είναι συντριπτικά. Οι διαιτητές μας δεν είδαν το «εγκληματικό» φάουλ του Βαρέλα (Νέα Σαλαμίνα) που εκ θαύματος δεν προκάλεσε… συντριπτικό κάταγμα στο πόδι του Θεοδώρου (Ένωση). Οι διαιτητές μας δεν είδαν το «εγκληματικό» φάουλ του Μαρτίνου Χριστοφή (Δόξα) στον Ονησίφορο Ρουσιά (Ερμής). Μιλάμε για παραβάσεις στο κέντρο του γηπέδου, που ισοδυναμούν με δέκα πέναλτι και θα περνούσαν στο ντούκου, το πολύ με μια κίτρινη κάρτα.

Ο διαιτητής του αγώνα Πάφος FC – Καρμιώτισσα πέρασε απαρατήρητος, αλλά στις περισσότερες σημαντικές φάσεις του αγώνα έκανε χοντρό λάθος. Τον… γλύτωσε το VAR. Και το αποτέλεσμα του αγώνα της Ανόρθωσης με τον Απόλλωνα πιθανότατα θα ήταν διαφορετικό. Κυρίως λόγω VAR κι όχι επειδή βελτιώθηκε ο Τιμόθεος Χριστοφή κι έγινε σωστός και παρατηρητικός!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ