aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Έχεις μήνυμα απ’ τη Ρωσία!

ΤΟΥ ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΚΟΥΡΗ

Καταπληκτική, στοχοπροσηλωμένη και πανάξια πρωταθλήτρια η Γαλλία, εκπληκτική, διαβασμένη και με ατσαλένια θέληση η Κροατία, ταλέντο εν αφθονία στο Βέλγιο, αλλαγμένη προς το καλύτερο και με μακροχρόνιο πλάνο η Αγγλία, αλλά το Μουντιάλ της Ρωσίας θα μείνει στην ιστορία και για κάποιους άλλους πολύ σημαντικούς λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με το VAR. Είναι, χωρίς αμφιβολία, η μεγαλύτερη καινοτομία στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μια τεχνολογική επανάσταση, όμοια ας πούμε, με μια απόφαση να μεγαλώσουν τα γκολπόστ ένα μέτρο πλάτος κι ένα μέτρο ύψος. Το VAR (με τις όποιες επιφυλάξεις υπάρχουν, που στην πλειονότητά τους είναι αστείες) απονέμει δικαιοσύνη και «σκοτώνει» την προκατάληψη. Το καλυτερότερο έχει να κάνει με την ψυχοσύνθεση του διαιτητή. Του δίνει τη δυνατότητα να διορθώσει το λάθος του, να μη φοβάται να κάνει λάθος, να έχει αυτοπεποίθηση και να διαιτητεύει με χαμόγελο.

Το δεύτερο πιο σημαντικό μήνυμα που μας ήρθε από τη Ρωσία, έχει να κάνει με τη σμίκρυνση των διαφορών ανάμεσα στις ομάδες. Στο ποδόσφαιρο, πλέον, οι μικροί μπορούν να ελπίζουν ακόμη παραπάνω. Η Γερμανία των μεγάλων αστεριών ήταν παγκόσμια πρωταθλήτρια, αλλά την πέταξε έξω η Νότιος Κορέα! Κι όχι μόνο αυτό… Τελευταία στον όμιλό της τερμάτισε η περίφημη «νασιοναλμάνσαφτ» που ήταν ανάμεσα στα σούπερ φαβορί για να κερδίσουν το χρυσό αγαλματίδιο.

Τη διοργάνωση αποχαιρέτησαν νωρίς κι η Ισπανία, κι η Βραζιλία, κι η Αργεντινή του Μέσι, κι η Πορτογαλία του Ρονάλντο, κι η Αίγυπτος του Σαλάχ δεν πήρε πόντο. Υπήρχαν 1-2 αδύναμοι κρίκοι, αλλά τα αποτελέσματα παραπέμπουν σε σκληρή μάχη μέχρι το τέλος. Εδώ, το Ιράν σε έναν όμιλο με την Ισπανία και την Πορτογαλία το είχαν «άκλαφτο» κι όμως διεκδικούσε την πρόκριση μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Είναι και κάτι άλλο, με ξεχωριστή αξία και συστημένα μηνύματα στον κυπριακό ποδοσφαιρικό χώρο. Όλος ο πλανήτης έτρεμε από τον φόβο των επεισοδίων στα ρωσικά γήπεδα. Τρόμος και για… τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι διοργανωτές, εφάρμοσαν για πρώτη φορά σε Μουντιάλ την πολυσυζητημένη κάρτα φιλάθλου. Και ως εκ θαύματος δεν έσπασε μύτη! Μόνο στον τελικό μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για μερικά δευτερόλεπτα 2-3 περίεργοι ντυμένοι αστυνομικοί, αλλά από εκεί και πέρα, πουθενά δεν αναφέρθηκαν παρατράγουδα.

Το παράδειγμα εκείνου του… κακόμοιρου Βραζιλιάνου δεν έχει προηγούμενο. Λήστεψε ένα ταχυδρομείο στην πατρίδα του, αλλά βρήκε τον τρόπο να ταξιδέψει στη Ρωσία για το Μουντιάλ. Τον εντόπισε το σύστημα της κάρτας φιλάθλου όταν πήγε να παρακολουθήσει τον αγώνα Βραζιλία – Κόστα Ρίκα. Πανηγύρισε τα γκολ των Βραζιλιάνων, αλλά στην έξοδο τον περίμεναν οι αστυνομικοί και τον έστειλαν πίσω με χειροπέδες!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ