aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

Αθλητικοί Αρθρογράφοι της Κύπρου | ΑΠΟΨΕΙΣΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣΔείτε τους «Αγανακτισμένους» του ποδοσφαίρου!

Δείτε τους «Αγανακτισμένους» του ποδοσφαίρου!

Σαν κραυγές αγωνίας ακούγονται οι φωνές μεγάλων αστέρων του ποδοσφαίρου, νυν και πρώην σε μία προσπάθεια να εξαλειφθούν ο ρατσισμός και οι διακρίσεις από τον χώρο του αθλήματος. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ετοίμασε μία σειρά πέντε επεισοδίων με τίτλο «The Outraged» («Οι αγανακτισμένοι»), τα οποία είναι αναρτημένα και στη σελίδα της ΚΟΠ και οι ποδοσφαιρόφιλοι αξίζει τον κόπο να αφιερώσουν λίγο χρόνο και να τα παρακολουθήσουν.

Ο Ολλανδός Ρουντ Γκούλιτ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι οι διακρίσεις και η κακοποίηση στο ποδόσφαιρο «είναι ένας κοινωνικός καρκίνος που όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε». Συμμετέχει, επίσης ο Ζοζέ Μουρίνιο, ο οποίος τονίζει ότι «δεν μπορούμε να κρύψουμε τις διακρίσεις που συνεχίζουν να υπάρχουν και πρέπει να τις καταπολεμήσουμε για έναν καλύτερο κόσμο».

Είναι μία εξαιρετική πρωτοβουλία της ΟΥΕΦΑ στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας για καταπολέμηση των διακρίσεων, του μίσους και της διαδικτυακής κακοποίησης στο ποδόσφαιρο. Βασική αρχή είναι οι συμμετέχοντες στο ποδόσφαιρο να μπορούν να ακροαστούν τα προβλήματα και να συνεργαστούν για την πρόληψή τους. «Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουν οι παίκτες. Αυτοί είναι που υφίστανται διακρίσεις», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ Αλέξαντερ Τσέφεριν, σε συνέντευξή του για τους «Αγανακτισμένους» και πρόσθεσε: «Πρέπει να μιλήσουνε αυτοί που βρίσκονται στο γήπεδο, αυτοί που αισθάνονται τις διακρίσεις από πρώτο χέρι».

Μέσα από ολόκληρη τη σειρά τονίζεται ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να δυναμώσει και να πρωτοστατήσει στην αντιμετώπιση των διακρίσεων. Εφόσον το ακολουθούν δισεκατομμύρια άτομα σε όλο τον πλανήτη, επιβάλλεται να αναδειχθεί ότι οι διακρίσεις είναι λάθος. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Τσέφεριν, «αν μία βιομηχανία σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να το κάνει αυτό, είναι το ποδόσφαιρο».

Διεθνείς αστέρες όπως ο Πολ Πογκμπά, η Νάντια Ναντίμ, η Μέγκαν Ραπίνο, ο Μόις Κιν, ο Ντέγιαν Λόβρεν, ο Ολιβιέ Ζιρού, ο Καλιντού Κουλιμπαλί, μοιράζονται τις ιστορίες αποκλεισμού και διακρίσεων που έχουν βιώσει και παραθέτουν τις σκέψεις τους για τον καλύτερο τρόπο να βοηθήσουν στην εξάλειψη αυτών των ζητημάτων από το άθλημα.

Οι «Αγανακτισμένοι» ταξιδεύουν τους θεατές σε όλη την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική, εξερευνώντας την πολυπλοκότητα των διακρίσεων με ομοφοβικά, σεξιστικά και ρατσιστικά κίνητρα. Είτε με βάση την εθνικότητα, το φύλο, τη θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τον πρόσφυγα και το οικονομικό υπόβαθρο.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΕΝΤΕ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ