Μιχάλης Κρασιάς: «Να κρατήσουμε το επίπεδο του κυπριακού βόλεϊ ψηλά»

Όλα όσα ανέφερε στην εκπομπή «Assist» (7sports HD) της Cablenet και στην Άντρεα Καφά ο πρόεδρος της ΚΟΠΕ!

Η εκπομπή «Assist» στο 7sports HD στην πλατφόρμα της Cablenet, έκανε πρεμιέρα το βράδυ της Τρίτης (19 Μαρτίου) και φιλοξενούμενος της Άντρεας Καφά, η οποία παρουσιάζει και επιμελείται την εκπομπή, ήταν ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης (ΚΟΠΕ), Μιχάλης Κρασιάς.

Ο κ. Κρασιάς μίλησε για την απόφαση της οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων ανδρών και γυναικών, αλλά και για τη δυσκολία ανάδειξης των πρωταθλητών, απόφαση η οποία θα παρθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΟΠΕ που είναι προγραμματισμένη για τις 30 Μαΐου. Επεσήμανε μεταξύ άλλων και τα οικονομικά προβλήματα, αλλά και το γεγονός πως περιμένει την κυβερνητική οικονομική στήριξη, ενώ έθεσε ως άμεσο στόχο την ανάληψη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην τεράστια μάχη που θα δώσει η Εθνική Κύπρου στο Beach Volley με στόχο την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021.

Αναλυτικά ο κ. Κρασιάς μίλησε για:

Την απόφαση οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων βόλεϊ: «Ουσιαστικά η απόφαση πάρθηκε από την Κυβέρνηση και μάλιστα έπραξε ορθά. Τα αποτελέσματα που ήρθαν ήταν καλά και ελπίζω ότι έτσι όπως πάμε θα επιστρέψουμε σύντομα στα γήπεδα».

Αν υπήρξε κάποια καθοδήγηση από την ευρωπαϊκή ομοσπονδία: «Είχαμε αρκετές επαφές τόσο με την ευρωπαϊκή όσο και με την παγκόσμια ομοσπονδία. Κυρίως με την πρώτη γιατί είναι και η πιο δραστήρια σε όλες τις ηπείρους. Οικονομική ενίσχυση δεν έχουμε. Θα δοθεί σε όσους πάρουν διοργανώσεις, σε αυτούς που θα έχουν να επιδείξουν κάτι στη συνέχεια. Ελπίζω ότι θα πάρουμε κάποια διοργάνωση και εμείς. Είμαστε ήδη σε συνομιλίες. Έτσι θεωρώ ότι θα έρθει η οικονομική βοήθεια ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε».

Για τις διοργανώσεις τις οποίες θα προσπαθήσει να πάρει η ομοσπονδία: «Είχαμε το τουρνουά του beach volley, το οποίο δυστυχώς δεν θα μπορέσει να διεξαχθεί, όμως ελπίζω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο να είμαστε σε θέση να το διοργανώσουμε. Είναι μια καλή διοργάνωση, δύο και τριών αστεριών. Θα μαζευτούν τα καλύτερα ονόματα του αθλήματος, θα είναι κρίμα να μην την πάρουμε. Ελπίζω η ευρωπαϊκή ομοσπονδία να μας στηρίξει γιατί φοβάμαι ότι οι χορηγοί λόγω των δυσκολιών δεν θα μας στηρίξουν στο βαθμό που θέλαμε».

Για το οικονομικό μέλλον της ομοσπονδίας: «Σίγουρα οι χορηγοί μας θα είναι κάπως πιο μαζεμένοι. Το λέω ανεπίσημα, χωρίς να έχω επίσημη ενημέρωση. Ελπίζω από κυβερνητικής πλευράς να μην κοπούν τα κονδύλια και εύχομαι για να μπορέσουμε να κρατήσουμε ψηλά το επίπεδο του βόλεϊ, κάτι που φαίνεται μέσα στα γήπεδα, να δει η κυβέρνηση πολύ σοβαρά την πρόταση του συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας επί αθλητικών θεμάτων Φοίβου Ζαχαριάδη, περί ένταξης των ομοσπονδιών στο σχέδιο δανείων με κρατικές εγγυήσεις. Δάνεια τα οποία θα εξοφληθούν χωρίς να επηρεαστεί ο προϋπολογισμός της νέας σεζόν».

Για το πως επηρεάζονται οικονομικά τα σωματεία: «Είναι κάποια σωματεία που σίγουρα έχουν αρχίσει και επηρεάζονται οικονομικά και έχουν ήδη ζητήσει να μην χρησιμοποιηθούν του χρόνου ξένοι αθλητές. Υπάρχουν και κάποια άλλα σωματεία που για δικούς τους λόγους και λόγους διατήρησης του υψηλού επιπέδου θέλουν να κρατήσουν τους τρεις ξένους που επιτρέπονται. Όλοι έχουν δίκιο. Η ομοσπονδία δεν θα πάρει αυτή την απόφαση μόνη της. Γι’ αυτό καλέσαμε και την έκτακτη Γενική Συνέλευση στις 30 Μαΐου ώστε να παρθεί μια απόφαση».

Για την ανάδειξη των πρωταθλητών στις κατηγορίες: «Μετά την οριστικοποίηση της διακοπής των πρωταθλημάτων, καλέσαμε τις ομάδες που διεκδικούσαν τα πρωταθλήματα της 1ης κατηγορίας σε άνδρες και γυναίκες. Λέω της 1ης κατηγορίας, διότι γιατί αυτά της 2ης έχουν ολοκληρωθεί ουσιαστικά. Σε αυτή των ανδρών (Β’ Κατηγορίας) έχει ήδη γίνει και απονομή, ενώ σε αυτή των γυναικών η Λεμεσός Volleyball έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα έστω και αν δεν έχει ολοκληρωθεί. Η Νέα Σαλαμίνα που ακολουθεί στις γυναίκες και είχε μια εξαιρετική παρουσία, παρέμεινε στη 2η θέση και ο πρόεδρός της Γιώργος Φαντάρος με ενημέρωσε πως δεν είχε καμία ένσταση να αναδειχθεί πρωταθλήτρια η ομάδα της Λεμεσού. Τις επόμενες μέρες όταν καταλήξουμε τι θα γίνει και με τις πρώτες κατηγορίες θα γίνει και επίσημο. Τώρα στην 1η κατηγορία ανδρών, η Ομόνοια προηγείται 2-0 της Ανόρθωσης, η οποία όμως έχει ακόμη ελπίδες. Έτσι δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει για ανάδειξη πρωταθλητή. Στις γυναίκες είναι πιο περίπλοκα τα πράγματα αφού τρεις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο επί ίσοις όροις. Θα συζητηθεί και αυτό στη Γενική Συνέλευση. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ποιος θα μας εκπροσωπήσει στην Ευρώπη. Την τελική απόφαση θα την πάρει το διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας και αφού πρώτα δούμε τι έκαναν και οι Ευρωπαίοι στα άλλα πρωταθλήματα. Είναι δύσκολη απόφαση αλλά πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Όσον αφορά στις εθνικές ομάδες απάντησε: «Οι μικρές εθνικές ομάδες, που είναι το μέλλον του αθλήματος, είναι αυτές που έχουν φέρει μια τεράστια επιτυχία. Πριν από 3 μήνες η ομάδα των ανδρών κέρδισε ομάδες όπως η Κροατία και η Αυστρία. Φάνηκε ότι έχουμε αναπτύξει μια δική μας σχολή με εκρηκτικότητα, ταχύτητα και μαχητικότητα. Ήμασταν το 3ο φαβορί, κανείς δεν πίστευε ότι θα παίρναμε σετ. Μετά τον πρώτο αγώνα και τη νίκη μας 3-0 επί της Αυστρίας, πάλι δεν πίστευαν οι Κροάτες ότι θα μπορούσαμε να τους νικήσουμε. Μπήκαμε έτσι στον χάρτη της Ευρώπης. Η επόμενη διοργάνωση που έχουμε μπροστά μας είναι το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των ανδρών. Έχουμε έναν όμιλο 4 ομάδων και είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί από 15 Αυγούστου έως 6 Σεπτεμβρίου. Δεν ξέρω αν θα τηρηθούν οι ημερομηνίες. Έγινε μια τηλεδιάσκεψη με τις ομοσπονδίες των χωρών αλλά και την ευρωπαϊκή ομοσπονδία και υπάρχει η σκέψη να γίνουν μονά παιχνίδια χωρίς εντός και εκτός. Εμείς προτείναμε να γίνουν όλοι αγώνες στην Κύπρο. Υπάρχει μια δεύτερη πρόταση να γίνουν σε δύο χώρες αλλά θα το αποφασίσει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία. Εμείς θα προσπαθήσουμε να φέρουμε την διοργάνωση στη χώρα μας. Δεν είναι στόχος η πρόκριση καθώς αντιμετωπίζουμε μεγαθήρια αλλά θέλουμε μια καλή παρουσία».

Για τη διοργάνωση του beach volley και ποιο είναι το πλάνο των διοργανώσεων: «Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχουμε είναι η πρόκριση στο Προολυμπιακό Τουρνουά. Οι κοπέλες μας, η Μανωλίνα και η Μαριώτα, πέρασαν την πρώτη φάση και τώρα είμαστε στη δεύτερη. Είναι όμιλος και θα διεξαγόταν τώρα, το καλοκαίρι. Έχει παγώσει όμως και δεν ξέρω πότε θα πραγματοποιηθεί. Ελπίζω να μην γίνει σύντομα γιατί δεν έχουν ξεκινήσει προπονήσεις οι αθλήτριες. Πιστεύω όμως ότι θα είναι η πρώτη Εθνική ομάδα απ’ όλα τα αθλήματα που θα διεκδικήσει πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021. Γι’ αυτό έπρεπε να ξεκινήσουν προπονήσεις. Γι’ αυτό το διάταγμα έλεγε πως ξεκινάνε πρώτα οι αθλητές που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο της Ολυμπιακής επιτροπής. Υπάρχουν τουλάχιστον 7-8 παίκτριες υψηλού επιπέδου που δυσκολεύουν την απόφαση του προπονητή για το ποιες θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας. Πρέπει να δοθεί άδεια σε όλες τις αθλήτριες μας. Έτσι κι αλλιώς Μανωλίνα και Μαριώτα βρίσκονται στην Ελλάδα και πρέπει να προπονηθούν εκεί».

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ