aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΤόκιο 2020: Περηφάνια, παρά τη στενοχώρια, για τους σκίτερ μας

Τόκιο 2020: Περηφάνια, παρά τη στενοχώρια, για τους σκίτερ μας

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
(απεσταλμένος της ΕΑΚ)

Είναι κάποιες στιγμές που είναι δύσκολο να περιγράψεις κάτι στο οποίο ήσουν αυτόπτης μάρτυρας και είδες τα ευαίσθητα συναισθήματα κάποιων παιδιών να εκδηλώνονται, έπειτα από σπουδαία μάχη που έδωσαν και όμως δεν μπόρεσαν να χαρούν και να πανηγυρίσουν γι’ αυτήν. Αυτό συνέβη και το πρωινό της Δευτέρας (26/7/21) στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο της Ασάκα στην Ιαπωνία. Οι σκοπευτές μας του σκιτ έκαναν καταπληκτική εμφάνιση, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, πέτυχαν αρκετά καλές επιδόσεις, κι όμως δεν μπόρεσαν στο παρατσάκ να χαρούν αυτήν την προσπάθειά τους με παρουσία στον τελικό. Άξιζαν και οι τρεις τους, Άντρη Ελευθερίου, Γιώργος Αχιλλέως και Δημήτρης Κωνσταντίνου μία θέση στον τελικό, την οποία έχασαν για λεπτομέρειες. Κι επειδή στους Ολυμπιακούς Αγώνες βρίσκονται οι κορυφαίοι του αγωνίσματος στον κόσμο, αυτές οι μικρές λεπτομέρειες, αυτός ο ένας δίσκος, μετρά πάρα μα πάρα πολύ.

Η Άντρη Ελευθερίου αναδείχθηκε 7η Ολυμπιονίκης στο σκιτ γυναικών, με 119/125 δίσκους, χάνοντας για έναν την είσοδό της τουλάχιστον στα σιουτ-οφ. Ο Γιώργος Αχιλλέως ήταν ο πιο άτυχος και πιο στενοχωρημένος από όλους, καθώς έκανε καταπληκτική δεύτερη ημέρα, μπήκε στα σιουτ-οφ για τον τελικό με άλλους πέντε σκοπευτές, όμως ήταν ο πρώτος που αποχώρησε, αφού αστόχησε στον 4ο δίσκο! Κρίμα, γιατί μπορούσε το μετάλλιο! Ο Αχιλλέως ολοκλήρωσε τον προκριματικό με 122/125 δίσκους και εν τέλει κατετάγη 9ος, ακόμα πιο άδικο για τον ίδιο, αφού δεν θεωρείται ούτε Ολυμπιονίκης. Αρκετά καλός στην πρώτη του Ολυμπιακή παρουσία ήταν ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος έφτασε έναν δίσκο μακριά από τα σιουτ-οφ και με 121/125 κατετάγη στη 12η θέση. Αξίζουν πολλά μπράβο και στα τρία παιδιά της κυπριακής ομάδας κι ας έφυγαν στενοχωρημένοι, θα πρέπει να νιώθουν περήφανοι για την εμφάνισή τους…

Έβδομη Ολυμπιονίκης η Ελευθερίου
Το καλύτερο αποτέλεσμά της σε Ολυμπιακούς Αγώνες κατέγραψε η Άντρη Ελευθερίου, στους 32ους του Τόκιο. Η απώλεια μόλις έξι δίσκων, σε 125 δίσκους και όχι σε 75 που έριξε σε Πεκίνο (2008, 67/75, 7η) και Ρίο (2016, 64/75, 15η), αποτελούν την κορυφαία εμφάνισή της. Μάλιστα, φρόντισε να ολοκληρώσει την παρουσία της στο Σκοπευτήριο της Ασάκα, με το απόλυτο (25/25) στην πέμπτη και τελευταία πούλα. Νωρίτερα, στην πρώτη πούλα της δεύτερης ημέρας είχε δύο απώλειες, που αποδείχθηκαν εν τέλει καθοριστικές για τη μη πρόκρισή της τουλάχιστον στα σιουτ-οφ. Με συνολικό αποτέλεσμα 119/125 δίσκους (24 + 24 + 23 +23 + 25), η σημαιοφόρος της κυπριακής αποστολής στο Τόκιο, κατετάγη για δεύτερη φορά στην καριέρα της στην 7η θέση σε Ολυμπιακούς.

«Είμαι πολύ ευχαριστημένη με την εμφάνισή μου εδώ. Έδωσα το 100% των δυνατοτήτων μου και ήρθε το αποτέλεσμα. Δούλεψα πολύ σκληρά γι’ αυτούς τους αγώνες και πήγα αρκετά καλά. Όμως, είμαστε σε Ολυμπιακούς και όλες οι συναθλήτριές μου δούλεψαν επίσης έντονα για τη διοργάνωση, γι’ αυτό και είδαμε πολύ ψηλά σκορ», μας ανέφερε η Άντρη Ελευθερίου, η οποία θα έπρεπε να περιμένει την ολοκλήρωση και των άλλων τεσσάρων γκρουπ, για να δει αν θα έπαιρνε θέση στην εξάδα του τελικού. Δυστυχώς, για έναν δίσκο δεν κατάφερε να εκπληρώσει ένα από τα μεγαλύτερά της όνειρα…

* Το χρυσό μετάλλιο, με νέο Ολυμπιακό ρεκόρ (56/60) κατέκτησε η Αμερικανίδα Άμπερ Ίνγκλις, το αργυρό η Ιταλίδα Ντιάνα Μπακόσι (55/60) και το χάλκινο η Κινέζα Μενγκ Βέι με 46/50.

Τι κρίμα για τον Αχιλλέως…
Δικαίως, ο πιο στενοχωρημένος από την αποστολή ήταν ο Γιώργος Αχιλλέως. Πάλεψε με νύχια και με δόντια για να φτάσει την πηγή, γέμισε τη στάμνα του, όμως στο τέταρτο βήμα γλίστρησε και την έσπασε. Αποφασισμένος να διεκδικήσει μέχρι την τελευταία στιγμή την παρουσία του στον τελικό ήταν ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε Ολυμπιακούς. Μπήκε στη δεύτερη ημέρα των αγώνων, κάνοντας το απόλυτο 25/25 και ανέβηκε στην 8η θέση, ένα δίσκο μακριά από την είσοδό του στον τελικό. Η τελευταία πούλα ήταν και η πιο κρίσιμη, με το άγχος να είναι τεράστιο. Ο Αχιλλέως χρειαζόταν και πάλι το απόλυτο και ταυτόχρονα περίμενε και απώλειες των αθλητών που βρίσκονταν πάνω από αυτόν. Κάποιοι από τους προπορευόμενους είχαν πράγματι απώλειες, όμως και ο πρωταθλητής μας έχασε τον 14ο δίσκο. Έτσι, με 24/25 κατέγραψε συνολικό αποτέλεσμα 122/125 (25 + 24 +24 + 25 + 24) και μπήκε στη διαδικασία του σιουτ-οφ, για μια θέση στην εξάδα του τελικού.

Στους 122 δίσκους ισοβάθμησαν άλλοι πέντε αθλητές και μόλις τρεις πέρασαν απευθείας στον τελικό. Έτσι θα έπρεπε να δώσουν αγώνα σιουτ-οφ, δηλαδή «ξαφνικού θανάτου». Οι έξι αθλητές έριχναν από δύο δίσκους, στο κεντρικό σημείο του γηπέδου. Όποιος αποτύγχανε αποκλειόταν από τη συνέχεια. Και δυστυχώς για τον Αχιλλέως η αστοχία ήρθε νωρίς, στον 4ο δίσκο και αποχώρησε πρώτος, κατακτώντας την 9η θέση. Και το πιο άτυχο, αμέσως μετά αστόχησαν άλλοι τρεις αθλητές, αλλά αυτά έχει η ζωή, με τις ατυχίες της και η σκοποβολή με τις λεπτομέρειές της. Να σημειώσουμε ότι ο Γιώργος Αχιλλέως ήταν πολύ στενοχωρημένος μετά το σιουτ-ουφ και θα λέγαμε και αρκετά συγκινημένος. Πολύ ευγενικά μάς ζήτησε να μην κάνει κάποια δήλωση, αφού ήθελε να ηρεμήσει πρώτα και τον κατανοούμε πλήρως. Ο καθένας στη θέση του, πιστεύω, αυτό θα έκανε.

Στη 10η θέση ο Κωνσταντίνου…
Δεν μπήκε με τον ιδανικό τρόπο στη δεύτερη ημέρα του σκιτ ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος στην πρώτη πούλα είχε 23/25, χάνοντας για λίγο τη συγκέντρωσή του και απομακρύνθηκε από τον αρχικό του στόχο. Ωστόσο, έκλεισε εντυπωσιακά με το απόλυτο την πρώτη παρουσία του σε Ολυμπιακούς (25/25), με αποτέλεσμα να κατακτήσει την αρκετά καλή 12η θέση με 121/125 δίσκους (24 +25 + 24 + 23 +25),.

«Ο βασικός μου στόχος ήταν ο τελικός, γιατί ήρθα κατάλληλα προετοιμασμένος στο Τόκιο. Είμαι απογοητευμένος που δεν κατάφερα να εκπληρώσω τον στόχο μου, τον οποίο έχασα για κάποιες λεπτομέρειες. Έκανα κάποια λάθη που δεν ήταν του επιπέδου μου, και αυτό μού στοίχισε. Είμαι λίγο στενοχωρημένος, αλλά και συνάμα ικανοποιημένος, γιατί μετείχα στους πρώτους μου Ολυμπιακούς Αγώνες, που όμοια εμπειρία δεν υπάρχει», μας ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Δημήτρης Κωνσταντίνου, ο οποίος και αυτός για έναν δίσκο δεν μπόρεσε τουλάχιστον να διεκδικήσει την πρόκρισή του στον τελικό μέσω των σιουτ-οφ!

Koλύμβηση: Εκατοστάρι για το Νικόλα Αντωνίου

Την πρώτη του εμπειρία από Ολυμπιακούς Αγώνες θα ζήσει το βράδυ της Τρίτης, 27 Ιουλίου 2021, ο Νικόλας Αντωνίου. Ο νεαρότερος εκπρόσωπος της φετινής Ολυμπιακής μας ομάδας θα ριχθεί στην πισίνα του «Tokyo Aquatic Center» στις 19:09, λαμβάνοντας μέρος στην 4η από τις εννέα (9) σειρές στα 100μ. ελεύθερο. Προερχόμενος από εξαιρετικό αγωνιστικό καλοκαίρι, με κατάρριψη του παγκύπριου ρεκόρ με 49.99, ο πρώτος Κύπριος που κολυμπά κάτω από 50 δεύτερα, έχει θέσει ως μοναδικό του στόχο τη βελτίωση της ατομικής του επίδοσης και από αγώνα σε αγώνα να γίνεται πιο γρήγορος. Επιπρόσθετα θα παλέψει για τη δυνατότερη υψηλή κατάταξη. Στα ημιτελικά θα προκριθούν οι 16 καλύτεροι χρόνοι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ