aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑTo ντόπινγκ σκοτώνει τον αθλητισμό

To ντόπινγκ σκοτώνει τον αθλητισμό

Ο Σύνδεσμος Γυμναστών Κύπρου επανέρχεται, όπως τονίζει σε μακροσκελή ανακοίνωσή του, για ακόμη μια φορά στο θέμα της φαρμακοδιέγερσης, «ελπίζοντας να αφυπνίσουμε όλους όσοι αγαπούν τον πραγματικό αθλητισμό, αλλά και να προβληματίσουμε όσους τον καταρρακώνουν».

Ως επίσημο Επιστημονικό και Συνδικαλιστικό όργανο των διορισμένων Καθηγητών Φυσικής Αγωγής, όπως σημειώνει «είμαστε υποχρεωμένοι να μην εφησυχάζουμε ποτέ, ειδικά όσον αφορά θέματα που άπτονται της υγείας και της ηθικής στον Αθλητισμό. Πρέπει όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι φίλαθλοι, παράγοντες, προπονητές και αθλητές να κατανοήσουμε τις τραγικές επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση απαγορευμένων ουσιών τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροχρόνια στην υγεία, στον ίδιο τον Αθλητισμό αλλά και το Ολυμπιακό πνεύμα και να δράσουμε άμεσα».

Και συνεχίζει: «Οι τραγικές επιπτώσεις από τη χρήση αναβολικών στην υγεία των αθλούμενων δεν είναι αποτρεπτικές για τους χρήστες από μόνες τους, ούτε και αποτελούν παράγοντα καταπολέμησης αυτού του φαινομένου. Οι τραγικές επιπτώσεις στην ηθική του Αθλητισμού αλλά και στις ολυμπιακές αξίες, οι οποίες είναι όλο και περισσότερο από προφανείς σήμερα με την αμφισβήτηση που μεγαλώνει και οι οποίες καταρρακώνουν θανάσιμα το αθλητικό κίνημα, δεν προβληματίζουν».

Ακόμη ο Σύνδεσμος Γυμναστών, υπογραμμίζει: «Πρέπει, με κάθε νόμιμο τρόπο και με κάθε νόμιμο μέσο να γίνει σαφές, ότι το ντόπινγκ αντιπαλεύει τις θεμελιώδεις αρχές του Ολυμπισμού, των αθλημάτων και της ιατρικής ηθικής καθώς κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εγκρίνει, να διευκολύνει και να συγκαλύπτει με οποιεσδήποτε μεθόδους τη φαρμακοδιέγερση. Απαιτούμε η Πολιτεία να επιδιώξει και να κινητοποιήσει όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της στον τομέα της καταπολέμησης: Με την έρευνα, τους συστηματικούς έλεγχους, την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη δραστηριοποίηση της νεολαίας, τη συνεργασία αστυνομικής και δικαστικής εξουσίας, την εφαρμογή των νομοθετικών μέτρων, ούτως ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά, καθώς και ενημέρωση για να γνωρίζουν όλοι τις επιπτώσεις που θα έχουν σε ενδεχόμενη συμμετοχή σε τέτοιες ενέργειες ή συγκάλυψή τους».

Τονίζεται πως, το ντόπινγκ σε κάποιες περιπτώσεις πολύ πιθανό να σκοτώσει τον χρήστη, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις σκοτώνει τον αθλητισμό. «Το ντόπινγκ καταλύει όλες τις αρχές του αθλητισμού. Τραυματίζει ανεπανόρθωτα τη χαρά του παιχνιδιού, δεν σέβεται τους αθλητικούς κανόνες, τους υπόλοιπους αθλητές και τους φιλάθλους. Το ντόπινγκ αποτελεί τη μάστιγα του αθλητισμού και μπορεί να χαρακτηριστεί τιμωρία για τους αδαείς και τους τυχοδιώκτες καθώς και εύκολο κέρδος για τους επιτήδειους», προσθέτει.

Επιπλέον, σημειώνει: «Είναι λοιπόν ανούσιο να ριψοκινδυνεύει κανείς, αθλητής ή προπονητής τα πάντα, αφού κάτω από τις οδηγίες ενός επιστημονικά καταρτισμένου και ηθικά σκεπτόμενου προπονητή, με μια καλά σχεδιασμένη επιστημονική προπόνηση και με μια σωστή και ισορροπημένη αθλητική διατροφή, σε συνδυασμό με μια επαρκή αξιοποίηση των προσωπικών δεξιοτήτων, θα μπορεί σίγουρα να είναι σε θέση να κάνει πραγματικότητα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του».

Και συνεχίζει: «Θέλουμε να τονίσουμε ότι, δεν είμαστε εναντίον των όποιων κινήτρων παρέχει η πολιτεία, αλλά οι αθλητές που ευνοούνται από την πολιτεία, πρέπει να συνδυάζουν την ηθική και την επίδοση για να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση για τη νεολαία μας, που τόσο τα έχει ανάγκη. Παράλληλα όμως θέλουμε να επαναλάβουμε ότι, όσοι παρανομούν δεν έχουν θέση στον χώρο του Αθλητικού και Ολυμπιακού κινήματος. Το Υπουργείο Παιδείας, ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού, η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να σταθούν θεσμοφύλακες των Ολυμπιακών και Αθλητικών αξιών και να επιδείξουν ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ σε όσους παρανομούν», αναφέρει ακόμη.

Και καταλήγει ο Σύνδεσμος Γυμναστών: «Θέτουμε τον Σύνδεσμο Γυμναστών Κύπρου στη διάθεση όσων πραγματικά ενδιαφέρονται να καταπολεμήσουν τη φαρμακοδιέγερση. Είμαστε βέβαιοι ότι όσοι πραγματικά αγαπούν και σέβονται τον Αθλητισμό και τα Ολυμπιακά ιδεώδη, θα αντιληφθούν τον σκοπό της παρέμβασής μας και θα μας καλέσουν να ανταλλάξουμε απόψεις και εισηγήσεις για να προχωρήσουμε μαζί στον δύσκολο δρόμο της αντιμετώπισης αυτής της λαίλαπας».

«Η φαρμακοδιέγερση σήμερα, άλλαξε φύση»

Ο Σύνδεσμος Γυμναστών, όπως σημειώνει, σήμερα η φαρμακοδιέγερση άλλαξε φύση. Και εξηγεί επί τούτου: «καταρχάς, δεν αποτελεί, πλην εξαιρέσεων, μεμονωμένη πράξη ενός αθλητή την ημέρα των αγώνων. Πρόκειται πλέον για μεθόδους που εφαρμόζονται συστηματικά και οργανωμένα σε επίπεδο ομάδων (γιατροί, προπονητές, γυμναστές, φυσιοθεραπευτές, φαρμακευτικές εταιρείες, μάνατζερ, χημικά εργαστήρια) που εκμεταλλεύονται την πρόοδο της επιστήμης για σκοπούς αντίθετους με τη δεοντολογία του Αθλητισμού και του Ολυμπισμού. Σύνθημά μας: Ανοχή μηδέν στους διαπλεκόμενους, σε όποιο πόστο και αν βρίσκονται, όσο ψηλά στην ιεραρχία και αν βρίσκονται. Έως σήμερα κανένας δεν έχει κατηγορηθεί και κανένας δεν έχει τιμωρηθεί, τουλάχιστον στην Κύπρο, εκτός των αθλητών. Σχήμα οξύμωρο κατά την άποψή μας, αφού τιμωρούνται μόνο οι αθλητές και όχι οι νονοί του αθλητισμού. Είμαστε βέβαιοι ότι αν τιμωρηθεί έστω και ένας από τους ηθικούς αυτουργούς , αυτό θα είναι και το καίριο κτύπημα για να σταματήσει ή να περιοριστεί η ασυδοσία των διαπλεκόμενων ηθικών αυτουργών του ντόπινγκ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ