aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΤσιτσιπάς - Τζόκοβιτς: Η σύγκριση των πεπραγμένων τους στο φετινό Australian Open

Τσιτσιπάς – Τζόκοβιτς: Η σύγκριση των πεπραγμένων τους στο φετινό Australian Open

Το πρωί της Κυριακής (29/01, 10.30, Eurosport 1) ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Νόβακ Τζόκοβιτς θα τεθούν αντιμέτωποι στον τελικό του Australian Open.

Οι δυο τους προέρχονται από διαφορετικές αφετηρίες, ωστόσο ο στόχος τους είναι ο ίδιος. Από τη μία ο 24χρονος Έλληνας (Νο4) θέλει να κατακτήσει τον πρώτο του τίτλο σε Grand Slam, ενώ ο 35χρονος Σέρβος (Νο5) τον 22ο του.

Επιπρόσθετα όποιος επικρατήσει θα ανέβει στην κορυφή της Παγκόσμιας κατάταξης το πρωί της Δευτέρας. Πώς όμως κατάφεραν να φτάσουν μέχρι τον τελικό και τι μαρτυρά η πορεία τους σύμφωνα με τους αριθμούς;

Η πορεία τους μέχρι τον τελικό
Με αυτά τα δύο στοιχεία θα ασχοληθούμε στο συγκεκριμένο άρθρο. Τόσο ο Τσιτσιπάς όσο και ο Τζόκοβιτς κατάφεραν να φτάσουν απόλυτα ελεγχόμενα στον τελικό του Australian Open έχοντας ελάχιστες απώλειες σετ κατά τη διάρκεια της διαδρομής τους.

Ο Έλληνας τενίστας στην πορεία του μέχρι τον τελικό έχασε μόλις τρία σετ. Αρχικά απέκλεισε τους Αλίς, Χιτζικάτα και Χρίεκσπουρ δίχως. Η πρώτη του μεγάλη δοκιμασία ήρθε στον τέταρτο γύρο όπου χρειάστηκε πέντε σετ για να κάμψει την αντίσταση του Γιανίκ Σίνερ, ενώ στον ημιτελικό επικράτησε χάνοντας ένα σετ κόντρα στον Χατσάνοφ.

Από την άλλη ο Τζόκοβιτς έχασε μόλις ένα σετ παρά τον τραυματισμό του. Ο Νόλε πέρασε δίχως απώλεια τον πρώτο γύρο απέναντι στον Καρμπάγες Μπαένα, έχασε ένα σετ από τον Κοακόντ και στη συνέχεια δεν έχασε άλλο απέναντι στους Ντιμιτρόφ, Ντε Μινόρ, Ρούμπλεβ και Πολ.

Οι αριθμοί τους μέχρι τώρα
Πάμε να δούμε με τη βοήθεια των αριθμών τι έχουν κάνει μέχρι τώρα στην πορεία τους στο Australian Open ο Στέφανος Τσιτσιπάς και ο Νόβακ Τζόκοβιτς.

Επιλέξαμε συγκεκριμένα στοιχεία από τα στατιστικά για να έχουμε μία καλύτερη εικόνα όσων έχουν κάνει στο κορτ. Φυσικά, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο 24χρονος Έλληνας έχει μείνει περισσότερη ώρα μέσα στο κορτ αφού έχει παίξει δύο σετ περισσότερα από τον Νόλε.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει μέχρι τώρα 69 άσους, όμως μετρά και 22 double faults. Από την πλευρά του ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετρά 59 άσους έχοντας τον ίδιο αριθμό double faults (22).

Ο Νόλε Τζόκοβιτς υπερτερεί στους πόντους που παίρνει μετά από επιστροφή στο πρώτο σερβίς του αντιπάλου του έχοντας 144, ενώ στην αντίπερα όχθη ο Τσιτσιπάς μετρά 120.

Untitled 2

Δύο ακόμα στατιστικά που αναμένεται να παίξουν το δικό τους ρόλο στον τελικό είναι τα breaks. Πόσες ευκαιρίες θα δημιουργήσει ο καθένας για να σπάσει το σερβίς του αντιπάλου του, αλλά και πόσες θα καταφέρουν να σώσουν.

Αμφότεροι τα πάνε εξαιρετικά σε αυτό τον τομέα. Ο Νόβακ Τζόκοβιτς μετρά 35 κερδισμένα break points, ενώ ο Στέφανος Τσιτσιπάς έχει 25.

Την ίδια ώρα εντυπωσιακές είναι οι επιδόσεις τους και στα σωσμένα break points. Ο Τσιτσιπάς έχει βρεθεί αντιμέτωπος 55 φορές με break point και έχει καταφέρει να σώσει τα 44 από αυτά, ενώ ακόμα καλύτερα τα πάει ο Νόλε.

Ο 35χρονος Σέρβος έχει βρεθεί αντιμέτωπος με 26 break points και η αντίπαλοί του έχουν σπάσει μόλις πέντε φορές το σερβίς του.

Αυτά πρέπει να αποφύγουν
Συνεχίζοντας την ανάλυση με τη βοήθεια των αριθμών θα σταθούμε σε συγκεκριμένα νούμερα που είχαν οι δυο τους και μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο εάν επαναληφθούν στον τελικό.

Ας ξεκινήσουμε με τον Στέφανο Τσιτσιπά. Το αναφέραμε και νωρίτερα στα θετικά ότι έχει σώσει 44 από τα 55 break point που αντιμετώπισε. Αυτό το το στατιστικό έχει διπλή ανάγνωση.

Τρανό παράδειγμα η αναμέτρησή του με τον Γιανίκ Σίνερ. Ο Ιταλός δημιούργησε 26 break points και αυτό το νούμερο θα είναι καταστροφικό αν επαναληφθεί απέναντι στον Τζόκοβιτς.

Την ίδια ώρα ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεδομένα θα ήθελε να έχει πιο σταθερό πρώτο σερβίς. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο σετ κόντρα στον Χατσάνοφ είχε στη μεγαλύτερη διάρκειά του ένα ποσοστό που ίσα ξεπερνούσε το 40%.

Πάμε τώρα και στον Νόβακ Τζόκοβιτς. Δίχως αμφιβολία, ο Νόλε δε θέλει να επαναλάβει το πρώτο σετ που έκανε κόντρα στον Πολ ασχέτως εάν το πήρε.

Ο 35χρονος Σέρβος έκανε 24 αβίαστα λάθη και παραλίγο να χάσει ένα σετ στο οποίο ήταν μπροστά στο σκορ με 5-1 για να τον σώσει τελικά η τεράστια κλάση του.

Ένα άλλο στοιχείο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην έκβαση του τελικού είναι το backhand. Ο Τζόκοβιτς είχε 16 από τα 33 του λάθη στον ημιτελικό με τον Πολ χτυπώντας με το backhand του και σίγουρα δεν θα ήθελε να το δει αυτό να συμβεί στον τελικό.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ