aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΜ. Αριστοτέλους προς ΚΟΕ: «Μας κλέβετε το όνειρο, όσο παραμένουμε ονειροπόλοι υπάρχει ελπίδα»

Μ. Αριστοτέλους προς ΚΟΕ: «Μας κλέβετε το όνειρο, όσο παραμένουμε ονειροπόλοι υπάρχει ελπίδα»

Η εκπρόσωπος των αθλητών στην Τεχνική Επιτροπή της ΚΟΕΑΣ Μαρία Αριστοτέλους, με ανάρτησή της δίνει απαντήσεις σχετικά με τον θόρυβο που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα για τα αποτελέσματα του στίβου στους ΑΜΚΕ:

«ΑΜΚΕ 2023: Κατ΄αρχας όταν ο αρχηγός αποστολής (σ.σ.: Αλέξανδρος Χριστοφόρου) στις δηλώσεις του στοχοποιεί ένα άθλημα -εν προκειμένω το στίβο- καθώς και τις πολιτογραφήσεις μίας εκ των αντιπάλων, τότε πρώτο έχει χάσει την ουσία και δεύτερο μάλλον δεν καταλαβαίνει πώς έρχεται μία επιτυχία στον αθλητισμό.

Στο διά ταύτα όμως, εάν το όνειρο και ο μοναδικός στην ΚΟΕ ήταν η πρωτιά, ας ρωτήσω το πιο απλό: Τι κάνατε για να το πετύχετε;

Γιατί, οι νίκες και τα μετάλλια, ξέρετε, δεν έρχονται μέσα από συνεντεύξεις και εξαγγελίες δύο μήνες πριν από το αθλητικό γεγονός.

Τα χρυσά κερδίζονται μέσα στο γήπεδο πολύ πριν από την ημέρα του αγώνα. Εάν όντως ήταν ο στόχος σας η πρώτη θέση στον πίνακα μεταλλίων ας παραθέσουμε πώς αυτό θα μπορούσε να επιτευχτεί:

– Τουλάχιστον 2 χρόνια πριν από τον αγώνα-στόχο, ετοιμάζετε μία εθνική ομάδα η οποία να είναι ανίκητη ώστε κανένας παράγοντας να μην μπορεί να την επηρεάσει (πράγμα και πάλι απίθανο που για όποιον ξέρει από αθλητισμό). Και όταν λέω ετοιμάζετε, σημαίνει να παρέχετε γήπεδα, εξοπλισμό, προπονητές και χρήματα στους αθλητές ώστε για αυτό το διάστημα να είναι αφοσιωμένοι στην προπόνηση τους και στις επιδόσεις τους. Και όχι να αναγκαζόμαστε να ξενιτευόμαστε για καλύτερες συνθήκες προπόνησης είτε να δουλεύουμε ώστε να βγάζουμε τα προς το ζην κ.α.

– Ως αρχηγός αποστολής θα έπρεπε να πάτε στους αγώνες νωρίτερα ώστε να βολιδοσκοπίσετε την κατάσταση και να λύσετε τυχόν προβλήματα προτού οι αθλητές φτάσουν στη Μάλτα. Η ομάδα του στίβου για παράδειγμα ταξίδευε τα χαράματα της παραμονής του αγώνα και παιδιά από την η ομάδα του στίβου έπαθαν τροφική δηλητηρίαση μετά την άφιξή τους.

– Κατά τη διάρκεια των αγώνων οφείλετε να παρέχετε όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες ώστε οι αθλητές να μην σκέφτονται τίποτα άλλο από το πολυπόθητο για εσάς μετάλλιο. Αντ’ αυτού παιδιά της ομάδας πλήρωναν μόνοι τους ταξί για να πηγαίνουν στο γήπεδο, τις ώρες που να εξυπηρετήσουν τον αγώνα τους. Επιπλέον το γήπεδο για προπονήσεις ενδιάμεσα των ημερών αγώνα διδόταν μόνο στις 7:00 (!!!) το πρωί. Κάποια από τα παιδιά της εθνικής βρίσκονταν 7 ώρες στο γήπεδο και κανένας από την ΚΟΕ δεν φρόντισε να έχουν φαγητό κτλ.

Όλα τα παραπάνω δεν θυμάμαι να ακούστηκαν σε κάποια από τις δηλώσεις σας.

Όσο για τους αθλητές που έλειπαν έχω να σας πω το εξής: πρώτο, εάν είχατε γνώση του σύγχρονου τρόπου βαθμολόγησης και πρόκρισης στον στίβο και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις που αυτό απαιτεί, θα ήσασταν περήφανοι που κάποιοι από τους αθλητές μας καταφέρνουν να αγωνίζονται στα μεγάλα σαλόνια απέναντι σε μεγαθήρια και να σηκώνουν τη σημαία της χώρας μας ψηλά.

Ούτως ή άλλως, 8 χρυσά διαφορά απο την πρώτη Μάλτα σημαίνουν μάλλον πως ο στόχος που θέσατε ήταν εξ αρχής λάθος. Όσα περισσότερα από τα 24 (7 χρυσά, 12 αργυρά και 5 χάλκινα), μετάλλια να έφερε ο στίβος, νομίζω τα μαθηματικά και πάλι δεν βγαίνουν.

Στον αντίποδα των ως άνω, ευτυχώς υπάρχει μία ομοσπονδία, η ΚΟΕΑΣ, που παρά τα χίλια μύρια που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια (COVID, περικοπές κτλ) πάντα προσπαθεί να είναι δίπλα στις προσπάθειες μας, και να μας στηρίζει χωρίς να μας κουνάει το δάκτυλο σε μια άτυχη στιγμή και να μας χειροκρότει σε κάθε επιτυχία χωρίς να προσπαθεί να την καρπωθεί.

Εν κατακλείδι κάποιες μικρές τοποθετήσεις από αυτούς που αν και φάνηκαν «αντάξιοι των προσδοκιών σας» παραμένουν περήφανοι για την προσπάθεια τους!

• Όταν κάνεις απολογισμό πρώτα και πάνω από όλα αναλαμβάνεις τις δικές σου ευθύνες και ακόμη και εάν θεωρείς ότι τα έκανες όλα σωστά δεν επιρρίπτεις ευθύνες στην ομάδα σου.
• Όταν γίνετε μέρος της καθημερινής και ακούραστης προσπάθειας των αθλητών -πιστέψτε με- δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας βγάλουμε ασπροπρόσωπους. Όταν όμως φτάνετε στο γήπεδο ως VIP, κάθεστε-δεν κάθεστε το πολύ για 2 ώρες (είχαμε αθλητές που παρέμεναν στο γήπεδο για 7 ώρες ώστε να τελειώσουν τα αθλήματα τους) και μετά μας λέτε όσα λέχθηκαν, καταντάτε αναξιόπιστοι.
• Εμείς στο στίβο πριν κάνουμε όνειρα θέτουμε στόχους. Υπαρκτούς, όχι ουτοπικούς και δουλεύουμε μέρα με την μέρα χρόνια πριν από μία επιτυχία. Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και μαθαίνουμε από τις αποτυχίες μας ώστε να γινόμαστε καλύτεροι.

Μάθετε πως όνειρα, δεν μπορείτε να κάνετε με τον ιδρώτα κάποιου άλλου. Όταν γίνετε μέρος αυτής της προσπάθειας τότε μπορείτε να έχετε και προσδοκίες.

Υποσημείωση: ΑΜΚΕ 2025 Ανδόρα. Σε δύο χρόνια απο σήμερα. Μήπως να ξεκινήσετε από τώρα να στηρίζετε τους αθλητές για να δικαιούστε να κάνετε όνειρα; Ή μήπως πρώτα να απολογηθείτε;

Μαρία Αριστοτέλους,

Εκπρόσωπος των αθλητών της ΚΟΕΑΣ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ