aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΚοινοπολιτειακοί: Απόλυτα ικανοποιητική η παρουσία του στίβου

Κοινοπολιτειακοί: Απόλυτα ικανοποιητική η παρουσία του στίβου

Άλλη μία μεγάλη διοργάνωση, στη φετινή απαιτητική χρονιά, ανήκει στην ιστορία. Οι 22οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες ολοκλήρωσαν το βράδυ της Κυριακής, 7 Αυγούστου 2022, την αγωνιστική τους δραστηριότητα, σε ό,τι αφορά την κυπριακή αποστολή και τη Δευτέρα (8/8), θα ρίξουν οριστικά την αυλαία τους με την τελετή λήξης. Ο κυπριακός στίβος εκπροσωπήθηκε στην πολυαθληματική αυτή διοργάνωση με έξι (6) αθλητές και (5) αθλήτριες. Όλοι και όλες έδωσαν τον καλύτερο εαυτός τους, πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις για το καλύτερο αποτέλεσμα και εκπροσώπησαν επάξια την Ομοσπονδία.

Άλλωστε, στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες μετέχουν κορυφαίες χώρες του στίβου, με σπουδαίες επιτυχίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες και Παγκόσμια Πρωταθλήματα, όπως η Αυστραλία, η Κένυα, η Τζαμάικα, ο Καναδάς, η Νιγηρία, η «χωρισμένη» Μεγάλη Βρετανία, σε Αγγλία, Σκοτία, Ουαλία… Γενικά στον στίβο, στους Κοινοπολιτειακούς, βλέπεις να αγωνίζονται αρκετοί από τους Ολυμπιονίκες σε όλα τα αγωνίσματα και κάτοχοι παγκόσμιων ρεκόρ.

Με βάση και τα πιο πάνω δεδομένα, η διάκριση για τους Κύπριους αθλητές και αθλήτριες μπορεί να έρθει μόνο από τον πολύ δύσκολο δρόμο. Αυτόν τον πολύ δύσκολο δρόμο ακολούθησε επιτυχώς ο Αλέξανδρος Πουρσανίδης, ο οποίος χάρισε στον κυπριακό στίβο το μοναδικό μετάλλιο (χάλκινο), στο Μπέρμιγχαμ. Ο Πουρσανίδης ήταν το πρόσωπο της αποστολής, αφού στη διάρκεια του τελικού της σφυροβολίας, αντιμετώπισε με απόλυτη επιτυχία σημαντικές δυσκολίες. Αρχικά μπήκε στον τελικό με δύο άκυρες βολές και έπρεπε οπωσδήποτε στην τρίτη προσπάθειά του να ρίξει μακριά για να εισέλθει στην οκτάδα που θα συνέχιζε. Και τα κατάφερε! Στην εξέλιξη, βρέθηκε στην 3η θέση με 73,04μ., την οποία έχασε στην τελευταία βολή του Άγγλου Τζόζεφ Έλις (73,09μ.). Ο Πουρσανίδης είχε μία τελευταία προσπάθεια για να αντιδράσει και σε αυτήν έδειξε τη μαγκιά, την παλικαριά του και τα κότσια του, αφού κατάφερε να ρίξει την κορυφαία για φέτος βολή του, στα 73,97μ., και να κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο!

Από τους ένδεκα (11) αθλητές και αθλήτριές μας που έλαβαν μέρος στους Κοινοπολιτειακούς του Μπέρμιγχαμ, οι εννέα (9) αγωνίστηκαν στον τελικό του αγωνίσματός τους, τέσσερις από τους οποίους χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε προκριματικό αγώνα. Ο Νίκανδρος Στυλιανού, στην 4η παρουσία του σε αυτήν τη διοργάνωση, κατέγραψε την καλύτερή του θέση στο επί κοντώ, την 4η. Ο Μίλαν Τράικοβιτς, σε έναν τελικό παγκόσμιου επιπέδου στα 110μ. με εμπόδια, τερμάτισε 6ος, ενώ την 6η θέση πήρε, στην πρώτη παρουσία του σε αγώνες της Κοινοπολιτείας, ο Χρίστος Ταμάνης στο επί κοντώ. Η σημαία των Κύπριων ριπτών, ο Απόστολος Παρέλλης, έπειτα από δύο συνεχόμενες διοργανώσεις στο βάθρο των νικητών, φέτος, στην τέταρτη παρουσία του, κατέλαβε την 7η θέση. Θέση στην πρώτη οκτάδα κέρδισε και η Φίλιππα Φωτοπούλου στο άλμα σε μήκος, με την Ανδρονίκη Λαδά να καταλαμβάνει την 9η θέση στη δισκοβολία. Στην πρώτη παρουσία τους σε Κοινοπολιτειακούς, η Χρυστάλλα Κυριάκου και ο Χριστόφορος Γενεθλή κατάφεραν να εξασφαλίσουν την πρόκριση για τον τελικό. Η Κυριάκου κατέλαβε την 11η θέση στη σφυροβολία και ο Γενεθλή τη 12η στη δισκοβολία. Το πιο δύσκολο έργο από όλους είχε η Ναταλία Χριστοφή στα 100μ. με εμπόδια, αφού οι περισσότερες αθλήτριες που παρουσιάστηκαν στο Μπέρμιγχαμ ήταν παγκόσμιας κλάσης, όπως η πρόσφατα παγκόσμια πρωταθλήτρια και κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Τόμπι Αμουσάν. Η Χριστοφή προσπάθησε, αλλά ο τελικός κρίθηκε σε χρόνους κάτω από τα 13 δεύτερα, στους οποίους ακόμη να φτάσει. Τέλος, η Δέσποινα Χαραλάμπους δεν βρέθηκε στην καλή της ημέρα στον προκριματικό του ύψους, σε μία πολύ κουραστική χρονιά για την ίδια και έμεινε χαμηλά.

Στο άθλημα του στίβου, στους 22ους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, η χώρα που κέρδισε την πρώτη θέση στον πίνακα των μεταλλίων ήταν η Αυστραλία, με 10 χρυσά, 10 αργυρά και 4 χάλκινα. Η Αγγλία πήρε τη 2η θέση με 7 χρυσά, 15 αργυρά και 12 χάλκινα μετάλλια, με την Κένυα να καταλαμβάνει την 3η θέση με 6 χρυσά, 5 αργυρά και 9 χάλκινα. Ακολούθησαν η Τζαμάικα (6-4-3), η Νιγηρία (6-1-3), ο Καναδάς (4-1-2) και η Ουγκάντα (3-0-1). Συνολικά, πήραν έστω και ένα μετάλλιο 32, από τις 72 χώρες που έλαβαν μέρος στους φετινούς Κοινοπολιτειακούς. Στα μετάλλια υπολογίζονται και τα αποτελέσματα των Παραθληματικών Αγώνων.

Επόμενος σταθμός… Μόναχο
Η συνεχιζόμενη αγωνιστική δράση τη φετινή χρονιά για τους αθλητές του στίβου, ιδιαίτερα για τους αθλητές και αθλήτριες κορυφής, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες στο Οράν της Αλγερίας, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Όρεγκον των ΗΠΑ, τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας, σειρά παίρνει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο Μόναχο της Γερμανίας, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου. Αντιλαμβάνεστε ότι καιρός για ξεκούραση δεν υπάρχει, με τους αθλητές και τις αθλήτριές μας να πρέπει να ακολουθήσουν ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης του σώματός τους, για να είναι πανέτοιμοι σε μία ακόμα σπουδαία διοργάνωση. Από τους 11 που πήγαν στο Μπέρμιγχαμ, οι έξι (6) θα συνεχίσουν και στο Μόναχο, με την προσθήκη της Ολίβιας Φωτοπούλου (100μ., 200μ.), η οποία προτίμησε να ξεκουραστεί μετά το Παγκόσμιο. Εκτός της Ολίβιας, στη βαυαρική πρωτεύουσα θα ταξιδέψουν τις επόμενες ημέρες οι Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. με εμπόδια), Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία), Φίλιππα Φωτοπούλου (μήκος), Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία), Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια) και Ανδρονίκη Λάδα (δισκοβολία). Εντός των επόμενων ωρών, θα γνωρίζει και ο Χριστόφορος Γενεθλή αν θα μπει στους 26 της δισκοβολίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα ανακοινώσει τις τελικές λίστες συμμετοχής.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ – ΑΘΛΗΤΡΙΩΝ
Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία) Τελικός 73,97μ. 3/14
(διεξήχθη απευθείας τελικός)
Νίκανδρος Στυλιανού (επί κοντώ) Τελικός 5,25μ. 4/9
(διεξήχθη απευθείας τελικός)
Μίλαν Τράικοβιτς (110μ. εμπόδια) Τελικός 13.49 6/13
(Ημιτελικά: 13.47, 7/13)
Χρίστος Ταμάνης (επί κοντώ) Τελικός 5,15μ. 6/9
(διεξήχθη απευθείας τελικός)
Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) Τελικός 62,08μ. 7/15
(Προκριματικά: 57,99μ., 9/15)
Φίλιππα Φωτοπούλου (μήκος) Τελικός 6,47μ. 8/18
(Προκριματικά: 6,59μ., 6/18)
Ανδρονίκη Λαδά (δισκοβολία) Τελικός 53,04μ. 9/11
(διεξήχθη απευθείας τελικός)
Χρυστάλλα Κυριάκου (σφυροβολία) Τελικός 60,97μ. 11/17
(Προκριματικά: 62,09μ., 7/17)
Χριστόφορος Γενεθλή (δισκοβολία) Τελικός 57,80μ. 12/15
(Προκριματικά: 57,40μ., 11/15)
Ναταλία Χριστοφή (100μ. εμπόδια) Ημιτελικά 13.42 14/17
Δέσποινα Χαραλάμπους (ύψος) Προκριμ. 1,71μ. 17/18

Το όγδοο μετάλλιο ο Πουρσανίδης
Η τεράστια επιτυχία του Αλέξανδρου Πουρσανίδη στο Μπέρμιγχαμ, πρόσφερε στον κυπριακό στίβο το 8ο μετάλλιο σε Κοινοπολιτειακούς Αγώνες. Από το 1978 μέχρι σήμερα, ο στίβος κέρδισε 1 χρυσό, 4 αργυρά και 3 χάλκινα μετάλλια, σε αυτήν την πολύ δύσκολη διοργάνωση, ως ακολούθως:

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ
Μάριος Χατζηανδρέου (τριπλούν) 16,95μ. 1990 Όκλαντ

ΑΡΓΥΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Μιχάλης Λουκά (σφαιροβολία) 19,52μ. 1998 Κουάλα Λουμπούρ
Μαριάννα Ζαχαριάδη (επί κοντώ) 4,40μ. 2010 Νέο Δελχί
Κυριάκος Ιωάννου (ύψος) 2,14μ. 2014 Γλασκόβη
Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) 63,32μ. 2014 Γλασκόβη

ΧΑΛΚΙΝΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ
Κυριάκος Ιωάννου (ύψος) 2,23μ. 2006 Μελβούρνη
Απόστολος Παρέλλης (δισκοβολία) 63,61μ. 2018 Χρυσή Ακτή
Αλέξανδρος Πουρσανίδης (σφυροβολία) 73,97μ. 2022 Μπέρμιγχαμ

Photo Credit: Paris J. Andreou (συνεργάτης ΚΟΕ/ΚΕΚΑ)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ