Ηρ. Μιλτιάδους: «Δίπλα στους αθλητές μας για τους Ο.Α. του 2021» (vid)

Ο Ηρόδοτος Μιλτιάδους ήταν καλεσμένος στην εκπομπή «Assist», την οποία παρουσιάζει η Άντρεα Καφά, αναλύοντας τα δεδομένα που έχουν προκύψει από την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκυο για το καλοκαίρι του 2021.

Ο κ. Μιλτιάδους, μέλος του Γραφείου Τύπου της κυπριακής Ολυμπιακός Επιτροπής, αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει από οργανωτικής πλευράς αλλά στάθηκε περισσότερο στο κομμάτι των αθλητών και στο πως έχει αλλάξει η καθημερινότητά τους αλλά και η προετοιμασίας τους. Χαρακτήρισε πρωτόγνωρες τις καταστάσεις σε επίπεδο αθλητισμού, ωστόσο εξέφρασε την αισιοδοξία με την πάροδο του χρόνου θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις σε όλους τους τομείς σε συνεργασία με τον ΚΟΑ αλλά και την κυπριακή Κυβέρνηση.

Αναλυτικά μίλησε για:

-Για το χρονικό της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων:
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν και η οριστική απόφαση πάρθηκε στις 24 Μαρτίου. Έξι μέρες πριν είχαμε μια τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, όπου μας ανέλυσε τα δεδομένα αλλά φαινόταν και ακόμη νωρίτερα. Στις 11 Μαρτίου, η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας ήταν υποτονική ως τελετή και αυτό γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μόλις είχε χαρακτηρίσει τον κορωνοϊό πανδημία. Το πρόβλημα αυξήθηκε με το lockdown και έτσι η ΔΟΕ πήρε την απόφαση στις 24 Μαρτίου για οριστική αναβολή των αγώνων για ένα έτος».

-Για το αν υπήρξαν συνομιλίες με τις άλλες χώρες-μέλη:
«Υπήρχε επικοινωνία πάντα υπό την ομπρέλα της ΔΟΕ. Ανταλλάζαμε απόψεις και emails μεταξύ της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και της Ευρωπαϊκής επιτροπής. Για να πάρει την απόφαση η ΔΟΕ μπήκε σε διάλογο και με τις 206 χώρες-μέλη. Μέσω συζήτησης πάρθηκε η απόφαση, από κοινού και με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας».

-Για τις αλλαγές στο καλεντάρι λόγω της αναβολής:
«Η αλήθεια είναι πως πλέον έχουμε αρκετή δουλειά μπροστά μας για να επαναπρογραμματίσουμε την πορεία της Ολυμπιακής Επιτροπής για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το αποκορύφωμα οπότε η αναβολή τους έφερε την αναβολή ακόμη περισσότερων γεγονότων. Το 2021 και το 2022 είναι οι επηρεαζόμενες χρονιές και έχουν αλλάξει ολοκληρωτικά πλέον».

-Για το αν υπήρχαν κατευθυντήριες γραμμές από την ΔΟΕ μετά την αναβολή:
«Υπάρχει επικοινωνία με διάφορα τμήματα όπως είναι το Olympic Solidarity, το πρόγραμμα στήριξης των αθλητών. Αντιλαμβάνεστε όμως ότι είναι μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Το πως θα διαχειριστεί το Ολυμπιακό κίνημα αυτό το γεγονός, θα φανεί στην πορεία. Δεν έχουμε κάποιον οδηγό ώστε να τον ακολουθήσουμε. Κάθε χώρα θα πρέπει να το δει διαφορετικά. Στην Κύπρο επικεντρωθήκαμε στην στήριξη των αθλητών έτσι ώστε να μπορούμε να μπούμε στο νέο δρόμο για το 2021».

– Για το τι είναι πιο δύσκολο στο οργανωτικό κομμάτι:
«Η δουλειά μας ως Ολυμπιακή Επιτροπή είναι η οργάνωση της ολυμπιακής ομάδας και η εκπροσώπηση της χώρας μας  στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αυτή είναι μια τεράστια προσπάθεια, σε πολλές παραμέτρους. Από τα ταξίδια της αποστολής, τον εξοπλισμό, το ρουχισμό, στις προσκλήσεις, στο πως προετοιμάζονται οι αθλητές για το Τόκυο. Θέλει πολλή δουλειά. Είμαστε και εμείς στη φάση του προγραμματισμού».

-Για το ποιες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις:
«Σε παγκόσμιο επίπεδο θα υπάρξει αύξηση του κόστους των Αγώνων. Η ΔΟΕ πρόσφατα ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει ένα φάκελο 800 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο θα αξιοποιηθεί στο δικό της κομμάτι για κάλυψη της διοργάνωσης των Αγώνων, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ακόμη προσπαθεί να προσδιορίσει το επιπλέον κόστος. Δεν είναι σαν το EURO που είναι 13 στάδια. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι 33 αθλήματα, την ίδια στιγμή σε μια πόλη. Με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Τα ξενοδοχεία, τα μεταφορικά, τη διαθεσιμότητα των χώρων, τα αεροδρόμια, τους εθελοντές. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που απασχολούνται και όλα αυτά αυξάνουν το κόστος. Για την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή το θετικό είναι πως τα έξοδα δεν είχαν φτάσει στο τελικό τους στάδιο. Είμαστε ακόμη σε φάση εξοπλισμού. Έγιναν κάποιες κρατήσεις βέβαια στην Ιαπωνία αλλά θα το δούμε στην πορεία. Είναι ένα πρόβλημα που έχουν όλες οι Ολυμπιακές Επιτροπές και θα ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα για το ποιες θα είναι οι συνέπειες. Δεν έχω μπροστά μου τα οικονομικά δεδομένα για να πω το ύψος της ζημιάς. Μπήκε ένα στοπ στην προετοιμασία και τώρα είμαστε στη φάση νέου προγραμματισμού. Δεν είναι μόνο το οικονομικό, όλη την εικόνα προετοιμασίας για τους Αγώνες, θα την έχουμε το επόμενο διάστημα».

-Για το πως έχουν επηρεαστεί οι αθλητές:
«Είναι το βασικό θέμα συζήτησης. Οι αθλητές μας. Είναι η προτεραιότητα. Έχουμε 11 αθλητές που έχουν προκριθεί. Υπολογίζουμε σε μια ομάδα περίπου 15 αθλητών. Λόγω της καραντίνας πολλοί χρειάστηκε να μείνουν σπίτι. Ακόμη και σήμερα αρκετοί από αυτούς δεν έχουν πρόσβαση στους χώρους προπόνησης. Το κύριο μέλημά μας είναι να μπορούν να προπονηθούν αλλά και οποιοσδήποτε άλλος τρόπος στήριξης από εμάς».

-Για το ποιος είναι ο τρόπος της στήριξης:
«Οι αθλητές έχουν έναν συγκεκριμένο πλάνο προετοιμασίας. Ξέρουν πότε θα φτάσουν σε φουλ ρυθμό απόδοσης, πότε θα προπονηθούν, με ποιος τρόπους θα γυμναστούν, ακόμη και το θέμα διατροφής. Κάποιοι έβαλαν πίσω θέμα σπουδών ή άλλων ασχολιών. Το να πάνε ένα χρόνο πίσω οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα θέμα. Μιλάμε μαζί τους καθημερινά, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι, οι αθλητές πέρα από τα έσοδα που έχουν από τους δικούς τους χορηγούς και τον ΚΟΑ, έχουν το πρόγραμμα της Ολυμπιακής Επιτροπής, το Olympic Solidarity. Έχουμε και το πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο», το οποίο συνεχίζεται και τώρα είμαστε σε συζητήσεις για το πως θα το επεκτείνουμε».

– Για το πως επηρεάζονται οι υπόλοιπες διοργανώσεις:
«Έχει αλλάξει εντελώς ο χάρτης του αθλητισμού παγκοσμίως. Το βλέπουμε και στο ποδόσφαιρο, στον αθλητισμό γενικότερα. Στην Ολυμπιακή Επιτροπή, ο ρόλος μας είναι η οργάνωση των αποστολών σε διοργανώσεις πολλαπλών αθλημάτων. Από Ολυμπιακούς Αγώνες, έως τους Ευρωπαϊκούς, τους Μεσογειακούς και όλων των άλλων. Η αναβολή για ένα χρόνο, στην πορεία έφερε την αλλαγή όλου του προγράμματος. Οι αγώνες του 2021 στην Ανδόρρα δεν θα διεξαχθούν και μιλάμε για μια μεγάλη διοργάνωση. Οι Μεσογειακοί της Αλγερίας του 2021 μεταφέρθηκαν το 2022. Το ίδιο συνέβη με τους αγώνες Νέων όπως το Ευρωπαϊκό φεστιβάλ. Το 2021 έχει αδειάσει από αγώνες και έχει γεμίσει το 2022».

-Για το αν θα επηρεαστεί η απόδοση των αθλητών και η καθημερινότητά τους:
«Μιλούσα το πρωί με την Χριστοφόρου, την ποδηλάτριά μας, η οποία σκόπευε ένα μήνα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να ξεκινήσει σπουδές για νέο πτυχίο και τώρα αυτό θα πραγματοποιήσει ένα χρόνο μετά. Υπήρχαν άλλοι αθλητές που ήταν σε μεγάλη ηλικία και δεν ήταν σίγουροι αν θα συνεχίσουν. Μιλάω για τους αθλητές που είχαν ήδη προκριθεί. Έχουν όλοι μπροστά τους προκλήσεις. Εμείς προσπαθούμε να τους στηρίξουμε ηθικά αλλά και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

-Για τις έξτρα ανάγκες που έχουν ήδη προκύψει:
«Εμείς ως Ολυμπιακή Επιτροπή προσπαθούμε να έχουμε καθημερινή επαφή με τους αθλητές. Έχουμε μικρή αποστολή. Οι ανάγκες είναι πάντα διαφορετικές. Όπως και το άθλημα. Οι κολυμβητές δυσκολεύονται όπως αυτοί που πρέπει να προπονηθούν σε κλειστά γήπεδα. Είμαστε σε συνεννόηση με τον ΚΟΑ και το υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού ώστε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Όταν ένας αθλητής πρέπει ξαφνικά να σταματήσει, να βρει ένα ποδήλατο να προπονηθεί, δεν έχει πρόσβαση στα βάρη, στο μασάζ. Ακόμη και όσοι έχουν επανέλθει στον στίβο αντιμετωπίζουν δυσκολίες αφού δεν μπορούν να δουλέψουν στο 100%».

-Για το αν υπάρχει εκτίμηση πότε θα επιστρέψουν σε κανονικές συνθήκες προπόνησης οι αθλητές:
«Κανείς δεν το ξέρει αυτό. Είναι πρωτόγνωρες οι συνθήκες που ζούμε. Όλα εξαρτώνται από τους επιδημιολόγους, το Υπουργείο Υγείας και την Κυβέρνηση. Τα πράγματα πηγαίνουν καλά τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. Καλύτερα απ’ ότι περίμεναν οι ειδικοί. Σιγά-σιγά ελπίζουμε να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα».

-Ένα μήνυμα προς τους Κύπριους πολίτες:
«Η Ολυμπιακή Επιτροπή ως υπεύθυνη για την διοργάνωση της κυπριακής αποστολής, ζητάει από τον κόσμο να στηρίξει την προσπάθεια των αθλητών μας. Μπορεί να μπει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της ΚΟΕ και να τους δείξει την αγάπη και την εκτίμησή του για την άρτια εκπροσώπηση της χώρας μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ