aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΣΤΙΒΟΣΗ παρουσία αθλητών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η παρουσία αθλητών μας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Η αγωνιστική δραστηριότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής συνεχίζεται ακατάπαυστα στον στίβο, ιδιαίτερα στα Πανεπιστήμια, αφού είναι η περίοδος διεξαγωγής των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων. Το προηγούμενο τριήμερο (12 – 15 Μαΐου 2022), σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ διεξήχθη η τελική φάση των Περιφερειακών Πρωταθλημάτων, στα οποία συμμετείχαν και Κύπριες αθλήτριες, οι οποίες σπουδάζουν εκεί. Όταν ολοκληρωθούν οι αγώνες σε όλες τις επαρχίες των ΗΠΑ, που είναι πάρα πολλές, θα αναδειχθούν οι κορυφαίοι της σεζόν, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στους τελικούς του NCAA (Α΄ Κατηγορία) από τις 8 μέχρι τις 11 Ιουνίου 2022.

Η Δάφνη Γεωργίου, μετά την τελετή αποφοίτησής της από το Μπόις Στέιτ, στη Λογιστική την περασμένη εβδομάδα, συνέχισε την αγωνιστική της παρουσία. Την Παρασκευή (13/5/22), ξημερώματα Σαββάτου για μας, έλαβε μέρος στα ημιτελικά των 100μ. με εμπόδια, στους τελικούς της περιφέρειάς της (Mountain West) στο Φρέσνο της Καλιφόρνια, όπου τερμάτισε πρώτη στη σειρά της και δεύτερη συνολικά με 13.53 (+1,1 μ/δ). Την επόμενη ημέρα, ξημερώματα Κυριακής για μας, συμμετείχε στον τελικό, στον οποίο τερμάτισε στη δεύτερη θέση με 13.50 (+0,2 μ/δ), πίσω από την πολύ γρήγορη Ντανάι Ντάιερ του Σαν Ντιέγο, η οποία έκανε ατομικό ρεκόρ με 13.24. Το Σαν Ντιέγο Στέιτ ήταν και το πανεπιστήμιο που κέρδισε την πρώτη θέση στις γυναίκες, με 157 βαθμούς, με το Μπόις Στέιτ να κατακτά την 6η θέση με 60,5 βαθμούς. Να σημειώσουμε ότι αυτήν τη στιγμή η Δάφνη Γεωργίου βρίσκεται στην 58η θέση σε όλα τα Πανεπιστήμια της πρώτης κατηγορίας στο NCAA, στα 100μ. με εμπόδια, με το 13.40 (ατομική επίδοση) που πέτυχε στις 29 Απριλίου.

Στους τελικούς της νοτιοανατολικής περιφέρειας (SEC), όπου ανήκει το πανεπιστήμιο της Τζιόρτζια, συμμετείχε η Ελένα Κουλιτσένκο στο άλμα σε ύψος, η οποία δεν βρέθηκε και στην καλύτερή της ημέρα. Με καλύτερό της άλμα στο 1,78μ., μοιράστηκε την 4η θέση, έχοντας περάσει με την πρώτη το 1,73μ. και το 1,78μ., για να ρίξει τρεις φορές τον πήχη στο 1,83μ. Η Κουλιτσένκο, η οποία έχει ισοφαρίσει φέτος την ατομική της επίδοση με 1,87μ. στις 29 Απριλίου, βρίσκεται στην 5η θέση του NCAA, με τεράστιες πιθανότητες να είναι παρούσα στους τελικούς των Πανεπιστημίων της Αμερικής, τους οποίους θα φιλοξενήσει το Γιουτζίν του Όρεγκον. Το ύψος γυναικών είναι προγραμματισμένο για το Σάββατο 11 Ιουνίου 2022. Πάντως, η γυναικεία ομάδα της Τζιόρτζια έμεινε χαμηλά, αφού κατετάγη 10η με μόλις 33,5 βαθμούς. Η Φλόριντα ήταν η μεγάλη νικήτρια με 107 βαθμούς.

Ο Γρηγόρης Νικολάου, παρά το ότι ήταν δηλωμένος για τους τελικούς της περιφέρειας Atlantic Coast στο Ντέρχαμ της Βόρειας Καρολίνας, όπου ανήκει το Λούιβιλ του Κεντάκι, εντούτοις δεν αγωνίστηκε. Φέτος, στον ανοικτό στίβο είχε καλύτερο άλμα στο τριπλούν στα 15,46μ. (με ευνοϊκό άνεμο 2,8 μ/δ) και με κανονικό άνεμο 15,35μ. Το 15,46μ. τον κατατάσσει αυτήν τη στιγμή στην 66η θέση στο NCAA, με ελάχιστες πιθανότητες για συμμετοχή στους τελικούς. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι η Στυλιάνα Ιωαννίδου, η οποία ολοκλήρωσε το πρώτο έτος σπουδών της στο Λούιβιλ, βρίσκεται ήδη στην Κύπρο.

Στο Αμπερντίν της Νότιας Ντακότα, αγωνίστηκε η Στέλλα Νεοφύτου, εκπροσωπώντας το Μινεσότα Στέιτ σε μήκος και τριπλούν, στους τελικούς της Northern Sun Intercollegiate Conference (NSIC), η οποία βρίσκεται στη Β΄ Κατηγορία του NCAA. Στο μήκος, η Νεοφύτου κατέλαβε τη 10η θέση με 5,53μ. (άνεμος +3,8 μ/δ), ενώ στο τριπλούν πήρε την 5η θέση με 11,85μ. (πλήρης άπνοια). Το Μινεσότα Στέιτ κέρδισε και τις δύο κατηγορίες, σε άνδρες και γυναίκες, κάτι που πανηγύρισαν έξαλλα οι Μάβερικς. Οι τελικοί στη Β΄ Κατηγορία του NCAA θα αρχίσουν στις 26 Μαΐου, στο Άλεντεϊλ του Μίσιγκαν. Εκεί αναμένεται να βρεθεί και η Στέλλα Νεοφύτου, η οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην 22η θέση στο τριπλούν, με τα 12,34μ. που κατέγραψε στις 6 Μαΐου. Στους ίδιους αγώνες αναμένεται να συμμετάσχει και ο Έλβις Κριούκοφ τού Άντζελο Στέιτ, καθώς βρίσκεται στο Νο1 της χρονιάς στο Δέκαθλο, με 7.529 βαθμούς.

Επιστροφή της Στέλλας Χριστοφόρου

Στο μεταξύ, τον πρώτο της αγώνα στη χρονιά έκανε τα ξημερώματα του Σαββάτου (14/05/22) η Στέλλα Χριστοφόρου Βελάσκο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πέντε μήνες μετά που έφερε στον κόσμο τον πρωτότοκο γιο της Χρίστο, η κάτοχος του παγκύπριου ρεκόρ στα 3.000μ. με φυσικά εμπόδια, έλαβε μέρος σε κούρσα 5 χιλιομέτρων σε δρόμο στο Κεντάκι, τερματίζοντας στην πρώτη θέση με 17:50. Η Χριστοφόρου, αναμένεται να έρθει στην Κύπρο τον Ιούλιο, αφού προηγουμένως κάνει άλλη μία κούρσα στις ΗΠΑ, στις 4 Ιουνίου. Στόχος της στη διάρκεια της χρονιάς, μαζί με τον προπονητή της Γιώργο Λουκαΐδη, είναι να κάνει «μικρές» διαδρομές των 5 χιλιομέτρων, για να προσθέσει ταχύτητα στην κούρσα και να προετοιμαστεί για καλούς χρόνους στον μαραθώνιο, που θα είναι το αγώνισμα στο οποίο θα επικεντρωθεί περισσότερο. Αν όλα πάνε καλά, η Στέλλα Χριστοφόρου υπολογίζει να κάνει τον πρώτο μαραθώνιό της τον Οκτώβριο στο Σικάγο.

* Στη φωτογραφία, η Δάφνη Γεωργίου μετά την αποφοίτησή της, η Ελένα Κουλιτσένκο, η Στέλλα Χριστοφόρου μετά τη νίκη της στο Κεντάκι και η Στέλλα Νεοφύτου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ