aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣΞεκίνημα με τρεις συμμετοχές (pics)

Ξεκίνημα με τρεις συμμετοχές (pics)

ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ)

Τρεις Κύπριοι αθλητές πέφτουν στη μάχη την πρώτη ημέρα των 31ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Σήμερα, λίγες ώρες μετά την τελετή έναρξης στο Μαρακανά, η Κύπρος θα ρίξει την προσοχή της στο Ολυμπιακό Πάρκο στην περιοχή Μπάχα ντα Ντιζούκα, πρώτα στην Ολυμπιακή πισίνα και ακολούθως στην Ολυμπιακή Αρένα, χώρο διεξαγωγής της ενόργανης γυμναστικής.

Πρώτη συμμετοχή από κυπριακής πλευράς θα είναι αυτή της Σωτηρίας Νεοφύτου στα 100μ. πεταλούδα. Οι προκριματικές σειρές του δεύτερου χρονικά αγωνίσματος της πρώτης μέρας της κολύμβησης θα διεξαχθούν μεταξύ 19:28 και 19:43 (ώρα Κύπρου).

Αμέσως μετά, μεταξύ 19:48 και 20:24 (ώρα Κύπρου) θα λάβουν χώρα οι προκριματικές σειρές των 400μ. ελεύθερο, όπου συμμετέχει ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου. Η μέρα κλείνει για την Κύπρο μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα προς Κυριακή (πάντα ώρα Κύπρου), με τη συμμετοχή του Μάριου Γεωργίου στον προκριματικό του σύνθετου ατομικού της ενόργανης γυμναστικής.

ΣΩΤΗΡΙΑ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Η 18χρονη (23/04/1998) κολυμβήτρια του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού είναι η πρώτη χρονικά αθλήτρια για την Κύπρο που θα αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Συμμετέχει στα 100μ. πεταλούδα, το οποίο θα διεξαχθεί μεταξύ 19:28 και 19:43 ώρα Κύπρου (ή 13:28 με 13:43 τοπική ώρα).

Η νεαρότερη αθλήτρια της κυπριακής αποστολής γνωρίζει πως οι πιθανότητες να προκριθεί είναι λίγες, έτσι ο πρώτος της στόχος είναι να πετύχει ατομική επίδοση, με έναν χρόνο στο 1:01.00 να αποτελεί επιτυχία. Η ίδια έκανε το 100άρι στο Παγκόσμιο του Καζάν πέρσι σε χρόνο 1:02.83, ενώ στην ίδια διοργάνωση έλαβε μέρος και στα 50μ. πεταλούδα.

«Οι προπονήσεις μου πήγαν μια χαρά και νιώθω πως είμαι έτοιμη. Έχω όμως λίγο άγχος, επειδή θέλω να κάνω κάτι καλό και ξέρω πως περιμένουν πολλά από μένα. Ο πρώτος μου στόχος είναι να κάνω 1:01.00. Η πισίνα μου άρεσε πολύ και είναι και γρήγορη», μας είπε η Σωτηρία.

Sotia-NeofytouΙAΚΩΒΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤIΝΟΥ

Αμέσως μετά τη Νεοφύτου, στην Ολυμπιακή πισίνα θα πέσει ο Ιάκωβος Χατζηκωνσταντίνου, στο τρίτο πρωινό αγώνισμα της ημέρας στην κολύμβηση. Ο 22χρονος (17/11/1994) θα αγωνιστεί στα προκριματικά στα 400μ. ελεύθερο, με τον πρώτο του στόχο να είναι η κατάρριψη του παγκύπριου ρεκόρ, το οποίο είναι σήμερα στο 4:01.53. Ο ίδιος έχει ατομική επίδοση 4:01.80 και θέλει στο Ρίο να ρίξει για πρώτη φορά το παγκύπριο ρεκόρ κάτω από τα 4 λεπτά.

Ο φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Κωνσταντίας αγωνίστηκε το 2015 στο Παγκόσμιο στο Καζάν σε 200μ. και 400μ. ελεύθερο. Στο 400άρι έκανε χρόνο 4:06.38. Τέσσερα χρόνια προηγουμένως, στο Παγκόσμιο στη Σανγκάη έκανε 4:13.53 στο 400άρι, ενώ είχε αγωνιστεί επίσης σε 800μ. και 1500μ. ελεύθερο.

«Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση, μπήκα πλέον στην τελική ευθεία για τον αγώνα. Θα ξυριστώ κιόλας αυτές τις μέρες, για να έχω λιγότερη αντίσταση στο νερό! Οι εγκαταστάσεις είναι καταπληκτικές και δεν είχα κανένα πρόβλημα. Αν πετύχω το ρεκόρ που ψάχνω, θα είμαι πολύ χαρούμενος», τονίζει ο Χατζηκωνσταντίνου.

Ο προπονητής Γιώργος Χουζούρης, ο οποίος συνοδεύει τους δύο κολυμβητές, από την πλευρά του μας είπε: «Τα παιδιά ήδη ξεπέρασαν το θέμα του jet lag και της προσαρμογής και κάθε μέρα εμφανίζονταν καλύτεροι. Μπήκαν σε πιο έντονο ρυθμό αλλά και στο κλίμα των Αγώνων. Έχουν προσιτούς αγωνιστικούς στόχους, που είναι να κάνουν ατομικά ρεκόρ και ελπίζω να τα καταφέρουν».

Iakovos-HadjiconstantinouΟ ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ο τρίτος και τελευταίος Κύπριος που θα αγωνιστεί την πρώτη μέρα των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο Μάριος Γεωργίου. Ο 18χρονος (10/11/1997) γυμναστής αγωνίζεται στις 00:30 τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή (ώρα Κύπρου) στον προκριματικό του σύνθετου ατομικού.

Ο μεγάλος του στόχος είναι να πάρει την πρόκριση στην 24άδα του τελικού του σύνθετου που θα γίνει στις 10 Αυγούστου, αλλά και να προκριθεί και σε μια οκτάδα τελικού οργάνου, με τις περισσότερες πιθανότητες να είναι σε αυτό του πλάγιου ίππου (ο τελικός του συγκεκριμένου οργάνου θα γίνει στις 14 Αυγούστου).

Οι 96 αθλητές του σύνθετου ατομικού χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις υποκατηγορίες των 32, με τον Γεωργίου να έχει τοποθετηθεί στο 3ο γκρουπ, που θα ξεκινήσει στις 18:30 τοπική ώρα (00:30 ώρα Κύπρου). Ο αθλητής μας θα κάνει και τα έξι όργανα, ξεκινώντας με το δίζυγο και ακολούθως μονόζυγο, έδαφος, πλάγιο ίππο, κρίκους και άλμα. Στο κάθε ένα όργανο θα βαθμολογηθεί και το συνολικό σκορ θα κρίνει και τη θέση που θα πάρει.

«Είμαι έτοιμος. Οι συνθήκες είναι πολύ καλές και θα βάλω τα δυνατά μου για να μπω στον τελικό του συνθέτου, ενώ θα προσπαθήσω και για τον τελικό του πλάγιου ίππου», μας είπε ο Μάριος Γεωργίου και συνέχισε: «Αν κάνω συνολικό σκορ πάνω από 86.500, ίσως μπορέσω να προκριθώ στον τελικό. Στην Ισλανδία (στους ΑΜΚΕ του 2015) έκανα 86άρι, ενώ σε γκραν πρι είχα 85άρι με πτώση. Για το Ρίο ανέβασα τη δυσκολία των προγραμμάτων μου και νιώθω πως θα μου βγουν όπως περιμένουμε. Στον πλάγιο ίππο θέλω να κάνω γύρω στο 15.200 με 15.300 για να έχω ελπίδες για τον τελικό».

Ο μόλις 18 ετών Μάριος Γεωργίου ήταν 54ος πέρσι στο πρώτο του Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στη Γλασκώβη, ήταν 27ος στο Μπακού και 19ος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Φέτος στο Ολυμπιακό test event, μέσω του οποίου προκρίθηκε στο Ρίο, είχε πάρει την 9η θέση στον πλάγιο ίππο, σε έναν αγώνα όπου συμμετείχαν οι κορυφαίοι του αγωνίσματος.

Iakovos-Hadjiconstantinou-2

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ