aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣΤον οδικό χάρτη προς το Τόκιο το 2021 ανακοίνωσε η ΔΟΕ

Τον οδικό χάρτη προς το Τόκιο το 2021 ανακοίνωσε η ΔΟΕ

Μια σειρά από σημαντικά θέματα εξέτασε η εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) στη διάρκεια της διήμερης (9-10 Ιουνίου) της συνεδρίας.

Σε ό,τι αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Τόκιο 2020», οι οποίοι αναβλήθηκαν για έναν χρόνο λόγω της πανδημίας του COVID-19, και θα διεξαχθούν μεταξύ 23 Ιουλίου και 8 Αυγούστου 2021, κατατέθηκε στη ΔΟΕ η έκθεση προόδου της οργανωτικής επιτροπής και εγκρίθηκε ο οδικός χάρτης μέχρι τη διεξαγωγή των Αγώνων το 2021.

Η έκθεση παραδόθηκε από τον πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής Γιοσίρο Μόρι και τον διευθυντή Τοσίρο Μούτο. Τους επόμενους μήνες θα λαμβάνει χώρα συνεχής επαναξιολόγηση, με τελικό στόχο να διεξαχθούν με ασφάλεια και με επιτυχία οι Ολυμπιακοί Αγώνες το 2021. Παράλληλα, κατατέθηκε η έκθεση προόδου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων «Πεκίνο 2022», με τη ΔΟΕ να εκφράζει την ικανοποίηση της για τη δουλειά που κάνουν οι Κινέζοι διοργανωτές.

Η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή προτείνει πέντε άτομα ως νέα μέλη της ΔΟΕ, με την έγκριση των προσώπων αυτών να λαμβάνει χώρα στην 136η Σύνοδο της ΔΟΕ στις 17 Ιουλίου 2020, η οποία θα διεξαχθεί εικονικά. Συγκεκριμένα, προτάθηκαν τρεις γυναίκες και δύο άνδρες.

Πρόκειται για τους:

– Λόρδο Σεμπάστιαν Κόου από τη Μεγάλη Βρετανία (πρόεδρος της World Athletics, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Λονδίνο 2012», χρυσός Ολυμπιονίκης το 1980 και 1984 στα 1500μ.)

– Μαρία ντε λα Καριδάδ Κολόν Ρουένες από την Κούβα (χρυσή Ολυμπιονίκης το 1980 στον ακοντισμό)

– Κολίντα Γκραμπάρ Κιτάροβιτς από την Κροατία (τέως Πρόεδρος της χώρας μεταξύ 2015-2020)

– Πριγκίπισσα Ρίμα Μπαντάρ Αλ-Σαούντ από τη Σαουδική Αραβία (Πρέσβης της χώρας στις ΗΠΑ από το 2019, μέλος από το 2018 της επιτροπής γυναίκας στον αθλητισμό της ΔΟΕ, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας της)

– Μπατουσίγκ Μπάτμπολντ από τη Μογγολία (μέλος από το 2018 της επιτροπής μάρκετινγκ της ΔΟΕ, α΄ αντιπρόεδρος της Ολυμπιακής επιτροπής της Μογγολίας).

Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Τόμας Μπαχ δήλωσε: «Με την εκλογή των πέντε υποψηφίων, η ΔΟΕ και το Ολυμπιακό Κίνημα θα επωφεληθούν σε τεράστιο βαθμό. Επιπλέον, ανεβάζουμε τον αριθμό των γυναικών-μελών της ΔΟΕ σε 39, κάτι που μας φέρνει κοντά στο στόχο του πλάνου ισότητας των φύλων όπου στοχεύουμε το 30% των θέσεων ευθύνης μέχρι το 2020 να περιλαμβάνουν γυναίκες».

Κατά του ρατσισμού

Στο κυρίαρχο θέμα συζήτησης αυτή την περίοδο παγκοσμίως, που είναι ο ρατσισμός, η ΔΟΕ ανακοίνωσε ότι είναι εναντίον κάθε μορφής ρατσισμού, υπενθυμίζοντας ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν ένα πανίσχυρο διεθνές όπλο κατά του φαινομένου αυτού. Η ΔΟΕ ενέκρινε όπως η Επιτροπή Αθλητών προχωρήσει σε εξέταση διαφόρων ενεργειών όπου οι αθλητές μπορούν να διαμαρτυρηθούν εντός των πλαισίων του Ολυμπιακού Χάρτη.

Τέλος, εξετάστηκε η πορεία των προετοιμασιών των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024» και ανακοινώθηκε ότι οι θέσεις των αθλητών θα μειωθούν σε 10.500 για όλα τα αθλήματα και με στόχο την απόλυτη (50-50) ισότητα φύλων. Τον Δεκέμβριο θα αποφασιστεί η ένταξη των νέων αθλημάτων στο «Παρίσι 2024», με τα υποψήφια σπορ να είναι το σκέιτμπορντ, το σέρφινγκ (το οποίο προτείνεται όπως διεξαχθεί στην Ταϊτή, στον Ειρηνικό Ωκεανό), η αγωνιστική αναρρίχηση και το break dancing. Ανακοινώθηκε επίσης ότι νέα αγωνίσματα θα εισέλθουν στο πρόγραμμα μόνο αν υπάρχουν ήδη οι απαραίτητες εγκαταστάσεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ