aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣΤόκιο 2020: Η πτώση των «ηρώων»

Τόκιο 2020: Η πτώση των «ηρώων»

Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες των πεσόντων ηρώων». Οι ξεχωριστοί -έτσι κι αλλιώς- Αγώνες του Τόκιο, που καθυστέρησαν κατά έναν χρόνο λόγω της πανδημίας της Covid-19, αυτό το καλοκαίρι δημιούργησαν αρκετά πρωτοσέλιδα, με μια νέα μεγάλη -ξεχωριστή- ιστορία να εμφανίζεται καθημερινά.

Σχεδόν κάθε ημέρα, ένας από αυτούς που είχαν… επιλεγεί ως τα κύρια φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, έπρεπε να διαγραφεί από τη φωτογραφία των νικητών. Την έβδομη ημέρα του κορυφαίου τουρνουά, ο Νόβακ Τζόκοβιτς και ο Τέντι Ρίνερ έπρεπε να υποκλιθούν σε άλλους αθλητές. Ο Σέρβος, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, έχασε και το χάλκινο μετάλλιο (τον νίκησε ο Ισπανός Καρένιο Μπούστα με 2-1 σετ). Ο Γάλλος πρωταθλητής του τζούντο Τέντι Ρίνερ, μετά από δύο χρυσά Ολυμπιακά και δέκα παγκόσμιους τίτλους, περιορίστηκε στο χάλκινο.

Αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες εμφάνισαν ήρωες να γίνονται ευάλωτοι, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η ισπανική εφημερίδα Marca. «Θεοί» που επέστρεψαν ξανά στην ανθρώπινη διάσταση, όπως στην περίπτωση της Σιμόν Μπάιλς που χρειάστηκε να αποσυρθεί από προγραμματισμένους αγώνες της, για λόγους ψυχικής υγείας. Ή του Τζον Ραμ (γκολφ), μολυσμένου από Covid-19 πριν από την αναχώρηση για την Ιαπωνία και τους Αγώνες.

Η Μπάιλς ήταν η αδιαμφισβήτητη «βασίλισσα» των Ολυμπιακών Αγώνων αυτό το καλοκαίρι, αλλά μπήκε στο τουρνουά με μεγάλη πίεση στους ώμους της, «το βάρος όλου το κόσμου», όπως είπε η ίδια. «Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όλες οι διαφημίσεις του Τόκιο 2020 είχαν το πρόσωπό της», εξήγησε ο Ιρλανδός γκόλφερ Ρόρι ΜακΙλρόι. «Έχω βάρος έξι εκατομμυρίων ανθρώπων μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, αλλά εκείνη κουβαλά στους ώμους της 300 εκατομμύρια».

Άλλοι έπρεπε να πετάξουν… πετσέτα για άλλους λόγους, όπως ο Ολλανδός ποδηλάτης βουνού, Μάθιου φαν ντε Πόελ που έπρεπε να τα παρατήσει μετά από μια πτώση. Η Ναόμι Οσάκα κέρδισε δικαίως περισσότερους θαυμαστές παρά παράξενες κριτικές αυτό το καλοκαίρι, αλλά η ίδια παραδέχτηκε ότι «δεν ήξερε πώς να προετοιμαστεί για τους Αγώνες».

Στην περίπτωση του γυναικείου τένις, η Άσλι Μπάρτι, Νο 1 στον κόσμο, γνώρισε επίσης αποκλεισμό έκπληξη. Ο Κέντο Μομότα (Νο 1 στο Μπάντμιντον) είχε επίσης προβλήματα, αλλά αυτές οι επιπλοκές και η πρώτη που δημιούργησε προς στιγμή… εθνικό δράμα, μετριάστηκαν από το γεγονός ότι η Ιαπωνία, με εννέα ημέρες ακόμα, έχει ήδη τον μεγαλύτερο αριθμό χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Βρετανικό φιάσκο στην κωπηλασία. Από την κυριαρχία στους πίνακες μεταλλίων στους τρεις τελευταίους Αγώνες έφτασε να μείνει χωρίς χρυσό μετάλλιο, όπως συνέβη στη Μόσχα 1980. Η πτώση των ηρώων επηρεάζει άμεσα το κοινό, το οποίο στην τελετή έναρξης, λόγω διαφορετικών καταναλωτικών συνηθειών, είχε επιστρέψει ήδη στις μέρες της Σεούλ 88. Το κοινό την πρώτη Τρίτη των Αγώνων μειώθηκε κατά 58% σε σύγκριση με αυτό των Αγώνων του Ρίο το 2016.

Ακόμη, οι Αγώνες έχουν δρόμο μπροστά τους. Έως την επόμενη Κυριακή (8 Αυγούστου), που θα κλείσουν τα φώτα του εθνικού σταδίου στο Τόκιο και θα σβήσει η Φλόγα. Χρόνος για να συμβούν ακόμα πολλά. Το παραμικρό γλίστρημα μπορεί να στείλει στα… σκουπίδια προσπάθειες χρόνων για κάποιους, μιας ζωής για άλλους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ