aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣΣτην τέταρτη θέση ο Παύλος, τη θέση που πονά περισσότερο...

Στην τέταρτη θέση ο Παύλος, τη θέση που πονά περισσότερο…

ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΗ ΑΡΓΥΡΟΥ
(απεσταλμένος της ΕΑΚ)

Οι τελευταίες ελπίδες της Κύπρου για κατάκτηση ενός μεταλλίου στους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, έσβησαν το απόγευμα της Κυριακής (1/8/21). Στην πίστα της Ενοσίμα στα Λέιζερ ανδρών, ο Παύλος Κοντίδης συμμετείχε στην κούρσα μεταλλίων και κατέλαβε την 4η θέση, τη θέση δηλαδή που πονά περισσότερο από την κάθε άλλη, αφού είναι η πρώτη εκτός των μεταλλίων.

Ο μοναδικός αθλητής μας που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το ασημένιο το 2012 στο Λονδίνο, δεν μπόρεσε να κάνει αυτά που χρειαζόταν, να ξεπεράσει δηλαδή κατά τρεις θέσεις τον Νορβηγό Χέρμαν Τόμασγκααρντ και κατά μία τον Κροάτη Τόντσι Στιπάνοβιτς, για να μπορέσει να πανηγυρίσει το δεύτερό μετάλλιό του σε Ολυμπιακούς. Τερματίζοντας στην 6η θέση στην κούρσα μεταλλίων, ο Κοντίδης κατετάγη 4ος με 88 βαθμούς ποινής.

Η 4η θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες αποτελεί τεράστια επιτυχία για τον οποιονδήποτε αθλητή, και υπό άλλες προϋποθέσεις θα υπήρχαν πανηγυρισμοί, όμως για τον Παύλο Κοντίδη αυτή άφησε μεγάλη στενοχώρια. Ο πρωταθλητής μας άξιζε και με το παραπάνω μία θέση στο βάθρο των μεταλλίων, όμως, από τη μια δεν του επιτράπηκε από τους κριτές, με την ακύρωσή του στην 7η ιστιοδρομία και από την άλλη πλήρωσε τα δικά του λάθη στη 10η ιστιοδρομία.

«Όλη την εβδομάδα ήμουν μπροστά και πάλεψα πάρα πολύ για να βρεθώ εκεί. Δεν μου αρέσουν οι δικαιολογίες, όμως, η ακύρωσή μου στην 7η ιστιοδρομία με αναστάτωσε. Μου στοίχισε πάρα πολύ αυτή η ποινή και με έφερε πίσω.

Ίσως οι κριτές να μην είναι τόσο έμπειροι, δεν είναι συνέχεια στο νερό για να βλέπουν τις κινήσεις κάθε αθλητή στα σκάφη, δεν έχουν τριβή με τον τρόπο που κινούμαστε και ιδιαίτερα στην πίστα των Ολυμπιακών Αγώνων. Για κάτι που για μένα ήταν φυσιολογικό, γι’ αυτούς θεωρήθηκε παράβαση. Εντάξει, με πλήγωσε, αλλά δεν θα σταθώ εκεί. Σήμερα πήρα ην 4η θέση. Χρειαζόμουν μια καλή κούρσα, η οποία στο τέλος δεν ήρθε. Σε μια φάση ήμουν στην τελευταία θέση και κατάφερα να φτάσω πιο ψηλά, όμως, δεν μπόρεσα να τερματίσω εκεί που έπρεπε», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ο Παύλος Κοντίδης.

Σε ό,τι αφορά την κούρσα μεταλλίων ανέλυσε: «Μετά την εκκίνηση αποφάσισα να φύγω από αριστερά και ο Νορβηγός έφυγε από δεξιά. Τα πρώτα πρίμα έδειξαν πως ήταν καλύτερα να έφευγα από δεξιά. Στην πορεία κατάφερα να φτάσω τον Νορβηγό, τον προσπέρασα, όμως, δεν μπόρεσα να τερματίσω πιο ψηλά». Μια τέταρτη θέση σε Ολυμπιακούς είναι από μόνη της μεγάλη επιτυχία. Για τον αργυρό Ολυμπιονίκη του Λονδίνου, όμως..: «Εγώ, ως Παύλος περιμένω πολλά από τον εαυτό μου, γιατί δουλεύω πολύ σκληρά. Θέτω πάντα πολύ υψηλούς στόχους και φάνηκε από την αρχή εδώ στην Ενοσίμα ότι ήμουν μέσα σε αυτούς. Μπορεί η 4η θέση να είναι μία καλή θέση για Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά πονά. Φτάνεις στην πηγή και δεν πίνεις νερό»…

Έτσι, ολοκληρώθηκε η παρουσία του κορυφαίου Κύπριου ιστιοπλόου και ίσως του κορυφαίου αθλητή μας στην ιστορία του κυπριακού αθλητισμού όλων των εποχών. Ιδιαίτερα σε Ολυμπιακούς Αγώνες, έχει ένα αργυρό μετάλλιο (2η θέση), μία 4η θέση και μία 7η (έχει και μία 13η το 2008). Επιτυχίες που ουδείς, σε οποιοδήποτε άθλημα έχει καταφέρει. Η εβδομάδα στην Ενοσίμα ξεκίνησε ιδανικά και έκλεισε με στενοχώρια, για έναν σπουδαίο αθλητή και άνθρωπο, όπως ο Παύλος Κοντίδης. Αυτές οι στιγμές είναι δύσκολες, γιατί άξιζε θέση στο βάθρο των νικητών, όμως ως γνήσιος μαχητής που είναι θα προσπαθήσει να βρεθεί ξανά στην κορυφή των Λέιζερ, όπως είχε κάνει άλλωστε αρκετές φορές στο παρελθόν.

Μεγάλος κερδισμένος της τελευταίας ημέρας των Λέιζερ στην Ενοσίμα, ήταν ο κολλητός του Παύλου Κοντίδη, ο Κροάτης Τόντσι Στιπάνοβιτς, με τον οποίο προπονούνται μαζί στην Κροατία, έχοντας τον ίδιο προπονητή, τον Γιόζο Γάκελιτς, ο οποίος να σημειώσουμε έκλαιγε στο τέλος για την 4η θέση του Παύλου. Ο Στιπάνοβιτς κατάφερε να τερματίσει στην 4η θέση στην κούρσα μεταλλίων και να πανηγυρίσει το αργυρό μετάλλιο (όπως και στο Ρίο), ξεπερνώντας τον Νορβηγό Τόμασγκααρντ (η έκπληξη των Λέιζερ), που τερμάτισε 7ος και πήρε το χάλκινο.

* Να σημειώσουμε ότι η 4η θέση του Παύλου Κοντίδη στα Λέιζερ της ιστιοπλοΐας, στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, είναι η δεύτερη καλύτερη επιτυχία όλων των εποχών για Κύπριο αθλητή, μετά το δικό του αργυρό μετάλλιο το 2012 στο Λονδίνο. Την 4η θέση κατέλαβε, επίσης, ο Αντώνης Νικολαΐδης στο σκιτ της σκοποβολής, το 2008 στο Πεκίνο, άθλημα, αγώνισμα και διοργάνωση, στα οποία ο Γιώργος Αχιλλέως έχει καταλάβει την πέμπτη θέση.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΕΚΑΔΑ ΣΤΑ ΛΕΪΖΕΡ
(σε παρένθεση η θέση στην κούρσα μεταλλίων)
1. Ματ Γουέρν (Αυστραλία) 53 (2)
2. Τόντσι Στιπάνοβιτς (Κροατία) 82 (4)
3. Χέρμαν Τόμασγκααρντ (Νορβηγία) 85 (7)
4. ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΝΤΙΔΗΣ (ΚΥΠΡΟΣ) 88 (6)
5. Φίλιπ Μπουλ (Γερμανία) 91 (3)
6. Ζιαν Μπαπτίστ Μπερνάζ (Γαλλία) 92 (1)
7. Γέμιν Χα (Κορέα) 98 (5)
8. Ρόμπερτ Σεντ (Βραζιλία) 104 (9)
9. Κάρλε Τάπερ (Φινλανδία) 109 (8)
10. Σαμ Μιτς (Νέα Ζηλανδία) 109 (10)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ