aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΠαρέλλης: «Έπρεπε να επιτύχω στο Ρίο για να με μάθουν στην Κύπρο»

Παρέλλης: «Έπρεπε να επιτύχω στο Ρίο για να με μάθουν στην Κύπρο»

TΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Παρά την όγδοη θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο, ο Απόστολος Παρέλλης δεν επαναπαύεται. Θέτει στόχους και ετοιμάζεται να ρίξει τον δίσκο του όσο πιο μακριά γίνεται. Προτεραιότητα, όμως, έχουν οι γυναίκες της ζωής του. Η Καρολίνα και η Στέφανη.

-Τελικά μετά τις δυσκολίες έρχεται η δικαίωση, μιας και ύστερα από τους τραυματισμούς του 2013, σιγά-σιγά ανηφορίζεις προς την κορυφή.

«Είναι αλήθεια πως οι τραυματισμοί που είχα, με κράτησαν πίσω στις επιδόσεις μου. Εκείνη τη χρονιά, στους Μεσογειακούς της Μερσίνης, ο πρώτος δισκοβόλος σημείωσε ρίψη 61 μέτρων κι εγώ 60, τερματίζοντας στην έβδομη θέση. Λόγω των τραυματισμών μου, δεν μπόρεσα να δουλέψω σωστά. Ήμουν πολύ απογοητευμένος καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς».

-Περίμενες την 8η θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο;

«Στόχος μου ήταν ο τελικός. Θα ήμουν ικανοποιημένος και μόνο εάν έμπαινα στη δωδεκάδα. Το ότι τερμάτισα στην όγδοη θέση, ήταν η ανταμοιβή μου για τη συνολική προσπάθεια που έκανα».

-Σε ενοχλεί που χρειάστηκε να πάρεις μια καλή θέση για να σε μάθουν καλύτερα οι συμπατριώτες σου, καθώς αυτή ήταν η δεύτερη σου Ολυμπιάδα;

«Όσο και να πεις, σε πειράζει. Ασχολούμαι με τη δισκοβολία τα τελευταία 16 χρόνια. Είχα ανάλογες επιτυχίες και σε μικρότερη ηλικία, όπως το μετάλλιο μου στο Πανευρωπαϊκό, στα 23 μου. Κανένας άλλος Κύπριος δεν έχει αντίστοιχο μετάλλιο στον στίβο. Και όμως, αρκετές φορές έτυχε να με ρωτήσουν ποιος είμαι και με ποιο άθλημα ασχολούμαι. Στο εξωτερικό με γνωρίζουν, σε σχέση με την Κύπρο που για να με μάθουν, έπρεπε να σημειώσω την επιτυχία στην Ολυμπιάδα του Ρίο. Τώρα εσύ, με ύψος 1.86, θεωρείσαι κοντός για δισκοβόλος; Για να καταλάβεις, ο επόμενος από μένα έχει ύψος 1.92. Οι υπόλοιποι είναι γύρω στα 2 μέτρα».

-Αυτό, όμως, δεν σε εμπόδισε να ασχοληθείς με το άθλημα.

«Όταν ξεκίνησα τη δισκοβολία στην ηλικία των 14 ετών, δεν μπορούσα να γνωρίζω το τελικό μου ύψος. Δεν θα ξεχάσω τον πρώτο μου μεγάλο αγώνα, στο Πανευρωπαϊκό ανδρών και γυναικών, το 2010. Ήμουν 24 ετών και ένιωθα περίεργα. Έλεγα: “Πού ήρθα να αγωνιστώ με αυτά τα θηρία;”. Αν δεις φωτογραφίες μου με άλλους δισκοβόλους στο Diamond League, είναι αισθητή η διαφορά. Οι ίδιοι όμως, ποτέ δεν με έκαναν να αισθανθώ άβολα. Με αρκετούς διατηρούμε και φιλικές σχέσεις».

-Γιατί επέλεξες τη δισκοβολία;

«Ήθελα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Ήμουν στις Ακαδημίες του ΓΣΠ. Δοκίμασα όλα τα αθλήματα και δεν μου άρεσε κάτι άλλο πέρα από τη δισκοβολία».

-Πάντως, έχεις τη σωματική διάπλαση. Αλίμονο σε όποιον σε θυμώσει;

«Τη σωματική διάπλαση, δεν την έχω. Είμαι σ’ ένα φυσιολογικό επίπεδο. Σπάνια, όμως, χάνω την ψυχραιμία μου. Και όσες φορές συνέβη, ήμουν σε μικρότερη ηλικία. Έτυχε να με προκαλέσει κιόλας κάποιος και να μην αντιδράσω. Και μάλιστα, ήταν και μικρόσωμος» (γέλια).

-Από 14 χρονών βρίσκεσαι σ’ ένα συνεχές πρόγραμμα. Αντιλαμβάνομαι πως για σένα είναι τρόπος ζωής, αλλά δεν υπάρχουν φορές που χρειάζεσαι ένα διάλειμμα;

«Μετά το τέλος των αγώνων, έχω γύρω στις δέκα με δεκαπέντε μέρες να ξεκουραστώ, να κάνω κάποιο ταξίδι, να δω μερικούς φίλους και να αφοσιωθώ περισσότερο στην οικογένειά μου».

-Δεν ξέφευγες ούτε όταν ήσουν μικρός;

«Μέχρι την ηλικία των 20 ετών, κάποια σαββατοκύριακα ακολουθούσα τους φίλους μου στις εξόδους τους. Από τη στιγμή όμως που αγαπάς αυτό που κάνεις, θέλεις να τηρείς σωστά το πρόγραμμά σου».

-Μεγάλωσες σε αυστηρό περιβάλλον;

«Κάθε άλλο. Είχα όμορφα παιδικά χρόνια. Ειδικά με τον αδελφό μου -που είμαι μεγαλύτερός του κατά δεκαπέντε μήνες- μεγαλώσαμε μαζί. Έχουμε και μια μικρότερη αδελφή. Οι γονείς μας, μας έκαναν όλα τα χατίρια. Όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τον αθλητισμό, με έπαιρναν στις προπονήσεις μου, χωρίς να παραπονεθούν ποτέ. Πάντοτε είχα τη στήριξή τους».

-Τότε, πρέπει να καμάρωσαν ιδιαίτερα με τη διάκρισή σου στους Ολυμπιακούς.

«Ήθελαν πάρα πολύ να είναι δίπλα μου, παρόλο που ήταν πολλά τα έξοδα. Γι’ αυτό, άρχισαν την αποταμίευση αμέσως μετά την Ολυμπιάδα του Λονδίνου, ασχέτως αν δεν γνώριζαν κατά πόσο θα προκρινόμουν στους Ολυμπιακούς του Ρίο. Πίστευαν σε μένα. Και ήταν εμφανής η συγκίνηση και η χαρά τους που κατάφεραν να είναι κοντά μου στον τελικό».

-Η κόρη σου, λόγω ηλικίας, δεν μπόρεσε να σας ακολουθήσει. Απ’ ό,τι ξέρω, αναγκάστηκες να την αποχωριστείς και λίγο μετά τη γέννησή της. Αυτό πρέπει να ήταν δύσκολο.

«Η Στέφανη γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου, μια περίοδος που ξεκινά ο αγωνιστικός προγραμματισμός γι’ εμάς τους αθλητές του στίβου. Αναγκάστηκα να την αφήσω όταν ήταν μόλις μιας βδομάδας. Όντως, ήταν πολύ δύσκολο. Δεν πρόλαβα να τη χαρώ, αλλά αυτή είναι η δουλειά μου και δεν γινόταν διαφορετικά».

-Η σύζυγός σου πρέπει να διαθέτει μεγάλη κατανόηση. Αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία της που σε έκανε να πεις ότι είναι η ιδανική για να δημιουργήσετε οικογένεια;

«Η Καρολίνα διαθέτει μεγάλη κατανόηση και υπομονή. Παράλληλα, είναι στοργική και με στηρίζει σε όλα. Είμαστε πολλά χρόνια μαζί και γνώριζε τη φύση της δουλειάς μου. Πάντα με ακολουθούσε και ποτέ δεν μου ζήτησε να παρατήσω αυτό που κάνω».

-Πώς γνωριστήκατε;

«Σ’ ένα πάρτι. Εγώ ήμουν 20 ετών κι εκείνη 18».

-Διαφοροποιήθηκε η σχέση σας, με τον ερχομό της μικρής;

«Σ’ εμάς δεν άλλαξε κάτι. Απλώς, η Στέφανη έφερε περισσότερη χαρά στη ζωή μας. Παρόλο που είναι περιορισμένες οι ώρες μας, προσπαθούμε να περνάμε μαζί της όσο πιο πολύ χρόνο γίνεται».

-Στον χαρακτήρα σου, εντοπίζεις αλλαγές μετά τη γέννησή της;

«Κάθε μέρα, σκέφτομαι διαφορετικά. Είναι η προτεραιότητά μου. Διαρκώς συλλογίζομαι το μέλλον της, ειδικά από τη στιγμή που εγώ δεν είμαι αποκατεστημένος επαγγελματικά».

-Παρόλο που είναι μόλις 17 μηνών, σκοπεύεις να τη μυήσεις στον αθλητισμό;

«Ακόμη δεν της διάλεξα το αγώνισμα (γέλια). Είμαι σίγουρος πως θα έχει κλίση στον αθλητισμό. Και η μητέρα της ήταν αθλήτρια του ταεκβοντό, αλλά το σταμάτησε στην ηλικία των 17 ετών».

-Θες να πεις, καταλαβαίνει με τι ασχολείσαι;

«Όχι. Βλέπει, όμως, τις φωτογραφίες από διάφορους αγώνες που έχω στο σπίτι και της αρέσει να φοράει τα μετάλλια που της χάρισα».

-Προηγουμένως, ανάφερες πως σε προβληματίζει το επαγγελματικό σου μέλλον. Ιδανικά, θέλεις να συνεχίσεις με τον πρωταθλητισμό;

«Επειδή στη δισκοβολία δεν υπάρχει ηλικιακό όριο, μπορώ να συνεχίσω για τα επόμενα 6-7 χρόνια, μέχρι δηλαδή την ηλικία των 37-38 ετών. Φτάνει να είμαι σε καλή σωματική κατάσταση».

-Η μηχανολογία, στην οποία έχεις πτυχίο, σε ενδιαφέρει;

«Μου άρεσε από τότε που ήμουν μικρός. Εδώ και αρκετά χρόνια σκέφτομαι το επαγγελματικό μέλλον μου, απλώς το τελευταίο διάστημα είναι σε πιο έντονο βαθμό. Ελπίζω, οι αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν το ζήτημα της επαγγελματικής μου αποκατάστασης. Στο παρελθόν, κάποιοι άλλοι αθλητές αποκαταστάθηκαν μετά από σχετική απόφαση, παρόλο που δεν υπάρχει κάποιος κανονισμός. Ελπίζω, να συμβεί κάτι ανάλογο και στην περίπτωσή μου».

-Τετριμμένο, αλλά υπάρχει στήριξη από την Πολιτεία;

«Έχουμε ικανοποιητική στήριξη τόσο από την Ομοσπονδία μας, όσο και από τον ΚΟΑ. Περιμένουμε με τη νέα χρονιά να δούμε πώς θα ανταποκριθεί ο ΚΟΑ στις απαιτήσεις μας, καθώς τα έξοδα ολοένα και αυξάνονται. Γι’ αυτό και είναι πολύτιμη η στήριξη των χορηγών μου, της ΟΠΑΠ Κύπρου, της Nike International, του Eshop for Sport και της Sci-mx».

-Ποιοι είναι οι επόμενοι αγωνιστικοί σου στόχοι;

«Θέλω στο Παγκόσμιο -που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Αύγουστο, στο Λονδίνο- μια αντάξια θέση με το 2015 στο Πεκίνο, όπου τερμάτισα έκτος. Και φυσικά, θέλω να συμμετάσχω στην Ολυμπιάδα του Τόκυο, που θα είναι η τρίτη στην καριέρα μου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ