aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΟι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων (pics)

Οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων (pics)

Η πρώτη μασκότ Ολυμπιακών αγώνων ήταν ο Βάλντι, ο οποίος γεννήθηκε στο Βερολίνο το 1972. Απο τότε κάθε Ολυμπιάδα έχει πλέον την δικιά της μασκότ, η κάθε μια με την δικιά της ιδιαιτερότητα και το δικό της μήνυμα.

Ας δούμε λοιπόν μαζί ποιές είναι οι μασκότ που σημαδεύουν την κάθε Ολυμπιάδα:

Waldi (Βάλντι)-Μόναχο 1972

Ο Waldi (Βάλντι), είναι ένα χαριτωμένο σκυλάκι και η πρώτη επίσημη μασκότ στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων γι αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Διαθέτει προσόντα που είναι ζηλευτά σε κάθε αθλητή: αντοχή, ανθεκτικότητα και ευκινησία. Αυτοί είναι μερικοί από τους λόγους που επιλέχθηκε για να γίνει η επίσημη μασκότ. Το κεφάλι και η ουρά του ήταν ανοιχτογάλαζα και στο σώμα είχε κάθετες λωρίδες στα Ολυμπιακά χρώματα, ώστε να εκφράζει την ευθυμία και τη χαρά του Ολυμπιακού φεστιβάλ.

waldi

Amik (Αμίκ)-Μόντρεαλ 1976

Ο κάστορας Amik (Αμίκ), ήταν η επίσημη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του Μόντρεαλ το 1976. Αμίκ σημαίνει κάστορας και συμβολίζει τη σκληρή δουλειά. Το όνομα του πάρθηκε από τη γλώσσα Algonquian, που είναι η δημοφιλέστερη μεταξύ των Ινδιάνων του Καναδά. Ο Αμίκ ήταν μαύρος με μία κάθετη κόκκινη ρίγα και λευκό το λογότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων στο σώμα του.

amik

Misha (Μίσα)-Μόσχα 1980

Ολυμπιακή αρκούδα της Μόσχας, η Misha (Μίσα). Αναπτύχθηκε από τον φημισμένο εικονογράφο παιδικών βιβλίων, Victor Chizikov. Για πάνω από 6 μήνες, με περισσότερες από 100 διαφορετικές παραλλαγές, ο καλλιτέχνης προσπάθησε να σχεδιάσει ένα φιλικό αρκουδάκι που θα μετέφερε το μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων σε ολόκληρο τον κόσμο. Τελικά ο Μίσα έγινε πραγματικότητα τον Δεκέμβριο του 1977 και κατέκτησε τον κόσμο. Αγαπήθηκε όσο καμία άλλη μασκότ, κυκλοφόρησε σε χιλιάδες παραλλαγές, παιχνίδια, πόστερ και μπρελόκ και σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία. Ήταν, μάλιστα, η πρώτη μασκότ Ολυμπιακών Αγώνων που αποτυπώθηκε σε γραμματόσημα.

misha

Sam (Σαμ)-Λος Άντζελες 1984

Ο Sam (Σαμ) είναι ένας αετός σε μορφή καρτούν με αμιγή αμερικανικά χαρακτηριστικά που φορά την ενδυμασία του θρυλικού Θείου Sam σε χρώμα κόκκινο, λευκό και μπλε, τυπικά χρώματα των ΗΠΑ. Δημιουργός του φαλακρού αετού Sam ήταν ο Robert Moore σε συνεργασία με τον Walt Disney, προκειμένου η μορφή του να είναι φιλική στα παιδιά. Ο αετός αποτελεί σύμβολο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Sam εκπροσώπησε επάξια την χώρα του κερδίζοντας την αγάπη του κοινού. Από το σημείο αυτό ξεκίνησε η εμπορική εκμετάλλευση των μασκότ.

sam

Hodori (Χόντορι)-Σεούλ 1988

Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 επιλέχθηκε ένας μικρός τίγρης ο Χόντορι, που ήταν σε τυπικά ανατολίτικα χρώματα, σχεδιασμένος από την Kim Hyun. Ο τίγρης είναι ένα ζώο πολύ κοινό στους Κορεατικούς μύθους και το όνομα Χόντορι που του δόθηκε επελέγη ανάμεσα σε 2.295 ονόματα που πρότειναν οι κάτοικοι της Κορέας. «Χο» σημαίνει στα κορεατικά τίγρης και το -ντορι είναι η κατάληξη ενός τυπικού κορεάτικου αρσενικού ονόματος. Ο φιλικός τίγρης της Κορέας είχε κρεμασμένους στο λαιμό του τους Ολυμπιακούς κύκλους σαν μετάλλιο και φορούσε ένα παραδοσιακό αγροτικό καπέλο χορού. Η κορδέλα στο καπέλο του είχε σχήμα S (Seoul). Ο Χόντορι ήταν ένας φιλικός τίγρης που αντιπροσωπεύει τις φιλικές και φιλόξενες παραδόσεις των Κορεατών.

hodori

Cobi (Κόμπι)-Βαρκελώνη 1992

Όταν πρωτοεμφανίστηκε ο σκύλος Cobi (Κόμπι), έργο ενός Ισπανού σκιτσογράφου από τη Βαλένθια, του Javier Mariscal, τον δημιούργησε εμπνευσμένος από τσοπανόσκυλο, για να γίνει επίσημη μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992. Κανείς δεν πίστευε πως η παράξενη μορφή του θα μπορούσε να κερδίσει την αγάπη του κοινού. Με το τέλος, όμως, των Αγώνων και μετά την οργανωτική επιτυχία των Ισπανών, ο Cobi είχε κερδίσει τις εντυπώσεις και τις καρδιές αθλητών και κοινού. Η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων της Βαρκελώνης είχε δημιουργήσει ένα ειδικό τηλεοπτικό πρόγραμμα ώστε ο Cobi να μεταδώσει το πνεύμα των Αγώνων.

cobi

Izzy (Ίζυ)-Ατλάντα 1996

Το όνομα του Izzy (Ίζυ) προέρχεται από τη φράση “what is it ?” («τι είναι αυτό;») που του έδωσαν οι Αμερικανοί δημιουργοί του, αφού επρόκειτο για μια αλλόκοτη φιγούρα. Ο Izzy ήταν η πρώτη μασκότ που σχεδιάστηκε με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Ήταν μία άμορφη αφηρημένη φανταστική φιγούρα. Δυστυχώς, μέχρι και το τέλος των Αγώνων, μετά από πολλές προσπάθειες και αλλαγές, κανείς δεν μπόρεσε να καταλάβει ή να αποδεχτεί αυτή τη διαστημική φιγούρα, με αποτέλεσμα την οικονομική αποτυχία του εγχειρήματος.

izzy

Olly, Syd και Millie (Όλι, Σιντ και Μίλι)-Σίδνεϊ 2000

Οι Olly, Syd και Millie, σχεδιασμένοι από τον Matthew Hattan, είναι τρία αυτόχθονα ζώα της Αυστραλίας που επιλέχθηκαν ώστε να γίνουν οι μασκότ των Αγώνων του Σύδνεϋ το 2000. Αντιπροσωπεύουν τη γη, τον αέρα και το νερό. Η Millie (Μίλι) ήταν μια έχιδνα που ζούσε στο πάρκο της χιλιετίας στο Σίδνεϊ και το όνομά της προήλθε από το millennium (χιλιετία), ήταν ο γκουρού της τεχνολογίας και των πληροφοριών. Ο Olly (Όλι), η κουκαμπούρα, ζούσε στο ψηλότερο δέντρο του Ολυμπιακού πάρκου και αντιπροσώπευε το Ολυμπιακό πνεύμα γενναιοδωρίας. Ενσάρκωνε τα ιδανικά του Ολυμπιακού πνεύματος και της διεθνούς φιλίας, και το όνομά του προήλθε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Olympics). Ο Syd (Σιντ), ένας πλατύπους, αντιπροσώπευε το περιβάλλον και συγκεντρώνει την ευρωστία και την ενέργεια της Αυστραλίας και των ανθρώπων της. Ήταν η ενσάρκωση του αθλητή με το ομαδικό πνεύμα και πήρε το όνομά του από το Σιδνεϊ, την πόλη των Αγώνων. Και οι τρεις μασκότ σημείωσαν τεράστια εμπορική επιτυχία.

olly

Φοίβος και Αθηνά-Αθήνα 2004

Ο Φοίβος και η Αθηνά ήταν οι μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Η παρουσίασή τους προκάλεσαι πλήθος αντιδράσεων (τόσο θετικών όσο και άκρως επικριτικών). Ωστόσο τα διεθνοί Μ.Μ.Ε. φάνηκαν να υποδέχονται τον Φοίβο και την Αθηνά ένθερμα. Τα χαρακτηριστικά των δύο όμορφων μασκότ, Αθηνά και Φοίβος, είναι τα βαριά πόδια τους, οι μακρείς λαιμοί τους και τα μικροσκοπικά κεφάλια τους. Η Αθηνά ήταν βαθύ κίτρινο χρώμα και ο Φοίβος ήταν βαθύ μπλε χρώμα. Και οι δύο μασκότ, είναι βασισμένες σε κούκλες ηλικίας χιλιάδων ετών, που βρέθηκαν σε ανασκαφές, σε αρχαιολογικές τοποθεσίες στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία, η Αθηνά και ο Φοίβος ήταν αδέρφια, τα ονόματα των οποίων πήγαζαν από τα αντίστοιχα θεϊκά: του Φοίβου, θεού του φωτός και της μουσικής και της Αθηνάς, θεάς της σοφίας και προστάτιδας της πόλης της Αθήνας.

fivos

The Five Friendlies-Πεκίνο 2008

Οι πέντε μασκότ ονομάζονται επίσημα The Five Friendlies. Είναι οι: Beibei, το ψάρι, Jingjing το πάντα, Huanhuan η Ολυμπιακή φλόγα, Yingying η Θιβετιανή αντιλόπη, και η Nini το χελιδόνι. Οι πρώτες συλλαβές των δισύλλαβων ονομάτων τους σχηματίζουν τη φράση Beijing Huanying Ni ή Καλωσήλθατε στο Πεκίνο, στα Ελληνικά. Τα χρώματα των μασκότ επιλέχθηκαν βάσει των χρωμάτων των Ολυμπιακών δακτυλίων. O αρχαίος πολιτισμός της Κίνας διακρίνεται από την παράδοση της ευλογίας μέσα από σημάδια και σύμβολα. Κάθε μία από τις μασκότ συμβολίζει μία διαφορετική ευλογία και θα τιμήσει την αρχαία αυτή παράδοση ευλογώντας τα παιδιά του κόσμου. Ο Beibei αντιπροσωπεύει την ευλογία της ευημερίας, ο Jingjing την ευλογία της χαράς, η Huanhuan την ευλογία του πάθους, η Yingying την ευλογία της υγείας και η Nini την ευλογία της καλής τύχης.

five

Wenlock και Mandeville (Γουένλοκ και Μάντεβιλ)-Λονδίνο 2012

Δύο εξωγήινα πλάσματα που ονομάζονται Γουένλοκ και Μάντεβιλ, παρουσιάστηκαν ως μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2012 του Λονδίνου. Οι διοργανωτές των Αγώνων δημιούργησαν καρτούν και προσέλαβαν τον μπεστ-σέλερ συγγραφέα παιδικών βιβλίων Μάικλ Μορπούργκο να φτιάξει μία ιστορία για τους «αφηρημένους» χαρακτήρες. Οι Wenlock και Mandeville είναι κινούμενα σχέδια που απεικονίζουν δύο σταγόνες χάλυβα.

london

Vinicius & Tom (Βινίσιους και Τομ)-Ρίο 2016

Τα ονόματα Βινίσιους και Τομ επελέγησαν έπειτα από ψηφοφορία του κόσμου. Είναι εμπνευσμένα από δύο σπουδαίους Βραζιλιάνους μουσικούς, τον Βινίσιους Ντε Μοράες και τον Τομ Ζομπίμ. Οι μασκότ είναι αφιερωμένες στην πλούσια χλωρίδα και πανίδα της Βραζιλίας. Η οργανωτική επιτροπή παρουσίασε δύο συμπαθή πλάσματα, μέσω βίντεο που προβλήθηκε σε εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο. Είναι ένα κίτρινο ζώο, που αντιπροσωπεύει όλα τα ζώα της Βραζιλίας, ενώ αυτή των Παραολυμπιακών είναι ένα μπλε λουλούδι, με μαλλιά από φύλλα, που αντιπροσωπεύει την χλωρίδα της χώρας.

vinivius

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ