aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣΚλίμα ανασφάλειας και φόβου!

Κλίμα ανασφάλειας και φόβου!

ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΜΙΛΤΙΑΔΟΥΣ (ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΣ ΕΑΚ)

Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο να μετράνε ήδη τρεις μέρες δράσης, είμαστε πλέον σε θέση να κάνουμε μια πιο ξεκάθαρη προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας των Αγώνων, το οποίο αποτέλεσε το μεγάλο θέμα συζήτησης πριν από την έναρξη.

Όπως όλα δείχνουν, οι Βραζιλιάνοι δεν έχουν κερδίσει το συγκεκριμένο στοίχημα. Ελλιπή μέτρα ασφαλείας και ελέγχου, αρνητικά συμβάντα εκτός και εντός αγωνιστικών χώρων και ένα γενικότερο κλίμα ανασφάλειας, είναι η εικόνα που επικρατεί στο Ρίο.

Καθημερινές είναι οι αναφορές στον Τύπο για ξένους, μέλη αποστολών ή δημοσιογράφους, που πέφτουν θύματα κλοπής στους δρόμους του Ρίο. Μικρές συμμορίες, χρησιμοποιώντας μαχαίρια, αναγκάζουν τα θύματά τους να τους παραδίδουν κινητά, πορτοφόλια και τσάντες. Μόνο τις τελευταίες μέρες θύμα κλοπής έπεσαν δύο Αυστραλοί προπονητές και δύο φωτογράφοι.

Το αντίδοτο στο πρόβλημα είναι η ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων σε κεντρικά σημεία της πόλης και οι μετακινήσεις σε μεγάλα γκρουπ. Το πρόβλημα γίνεται χειρότερο από το γεγονός ότι παρατηρήθηκαν κρούσματα επιτήδειων που έχουν διεισδύσει στους χώρους των Μίντια, χρησιμοποιώντας κλεμμένες στολές φωτογράφων και έχοντας αποκτήσει διαπιστεύσεις. Μερικοί φωτογράφοι απώλεσαν εξαιτίας αυτού τον εξοπλισμό τους, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες αναφορές των μεγάλων Μίντια για την κακή κατάσταση στην πόλη πριν και κατά τους Αγώνες, συντηρείται ένα κλίμα ανασφάλειας στους επισκέπτες. Μια αίσθηση που δεν υπήρχε στους παρευρισκόμενους στους προηγούμενους Ολυμπιακούς Αγώνες…

Την ίδια στιγμή, ο έλεγχος ασφαλείας στις εισόδους των γηπέδων και άλλων εγκαταστάσεων δεν κρίνεται ικανοποιητικός. Τη στιγμή που στην Ευρώπη γίνεται χαμός, λόγω της τρομοκρατικής απειλής, στο Ρίο δείχνουν να είναι σαφώς πιο χαλαροί.

Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα όταν επισκεφτήκαμε την ποδηλασία δρόμου την Κυριακή. Μία μόνο μέρα μετά όπου έγινε ελεγχόμενη έκρηξη στον ίδιο χώρο σε εγκαταλειμμένη τσάντα, οι δημοσιογράφοι περάσαμε από έναν απλό έλεγχο με ανιχνευτή χειρός, με τον αστυνομικό να μην κάνει επαρκή έλεγχο στην τσάντα μας. Και ακόμη χειρότερο είναι πως στην απέναντι πλευρά του δρόμου, δύο (πάνοπλοι) στρατιώτες έλεγχαν και μετακινούσαν ένα κάγκελο, στο οποίο άφηναν κόσμο να μπαίνει –στον ίδιο χώρο– χωρίς έλεγχο!

Λίγο αργότερα, σε άλλο σημείο ελέγχου, ένας στρατιώτης ξεκίνησε debate μαζί μας (στα πορτογαλικά), κατά πόσο το εντομοαπωθητικό στην τσάντα μας ήταν σπρέι ή υψηλής πίεσης σπρέι. Τελικά αποφάσισε πως ήταν απλό σπρέι, αφήνοντάς μας να το κρατήσουμε, αλλά χωρίς να ελέγξει την υπόλοιπη τσάντα.

Η εικόνα, πάντως, που αποκομίζει ο επισκέπτης στο Ρίο, είναι αυτή των πολλών ένοπλων στρατιωτών σε κεντρικά σημεία, εντός και εκτός των σταδίων, όπου κάνουν περιπολίες ή στέκονται σκοπιά στους δρόμους. Ουσιαστικά, πρόκειται για επίδειξη δύναμης, αν και τείνει να εξελιχθεί σε σόου: Ένα τζιπ με πυροβόλο με τον στρατιώτη πάνω, στην Κοπακαμπάνα, ενεργούσε περισσότερο ως selfie backround για τον κόσμο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ