aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣΚαθ’ οδόν για το Τόκιο η Ολυμπιακή Φλόγα!

Καθ’ οδόν για το Τόκιο η Ολυμπιακή Φλόγα!

Στο δρόμο για το Τόκιο βρίσκεται η Ολυμπιακή Φλόγα, αφού το μεσημέρι της Πέμπτης (19/03) παραδόθηκε από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και δια χειρός του προέδρου Σπύρου Καπράλου, στους διοργανωτές του «Τόκιο 2020», σε τελετή που έγινε στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού και η υποχρέωση προφύλαξης της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, υποχρέωσε την ΕΟΕ να ακυρώσει το 7ήμερο ελληνικό σκέλος της Λαμπαδηδρομίας και να διοργανώσει κεκλεισμένων των θυρών την τελετή παράδοσης στο Καλλιμάρμαρο. Έτσι, η τελετή πραγματοποιήθηκε με μόλις δύο ιέρειες, αντί των 40 που ήταν αρχικά προγραμματισμένο, με ελάχιστο κόσμο στην κερκίδα και με λιγοστά μέλη της οργανωτικής επιτροπής «Τόκιο 2020» να κάνουν το ταξίδι από την Ιαπωνία με το ειδικό αεροσκάφος για να παραλάβουν τη Φλόγα.

Παρά τα εμπόδια αυτά, οι εικόνες από το Παναθηναϊκό Στάδιο μεταφέρθηκαν σε όλο τον κόσμο ζωντανά, μέσα από το Olympic Channel, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον πλανήτη να ζήσει -έστω και από οθόνης- τα μηνύματα ειρήνης και ελπίδας που στέλνει η Ολυμπιακή Φλόγα!

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ και μέλος της ΔΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος, έστειλε μήνυμα ελπίδας στην ομιλία του: «Ευχή μας όπως η Ολυμπιακή Φλόγα σβήσει αυτή την απειλή και φωτίσει το δρόμο μας, στέλνοντας τα μηνύματα ειρήνης και ελπίδας σε όλο τον κόσμο». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του «Τόκιο 2020» κ. Γιοσίρο Μόρι, μιλώντας μέσω βίντεο, επανέλαβε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε για επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 και είπε ότι «η Φλόγα αποτελεί ελπίδα για τον κόσμο σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τονίζουμε ότι η Φλόγα θα ανάψει στις 24 Ιουλίου στο Ολυμπιακό στάδιο».

Η θέση της ΔΟΕ

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δρ. Τόμας Μπαχ, στις δημόσιες τοποθετήσεις του τις τελευταίες μέρες, τόνισε ότι είναι νωρίς για να παρθούν αποφάσεις για τους Αγώνες και πως η ΔΟΕ είναι σε διαρκή επαφή με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και άλλους φορείς, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες τους. Όσον αφορά τη διαδικασία πρόκρισης, η ΔΟΕ θα ανακοινώσει στις αρχές Απριλίου την αναθεωρημένη διαδικασία, ενώ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές για την προετοιμασία τους, ο Δρ. Μπαχ κάλεσε τις Ολυμπιακές Επιτροπές όπως ανοίξουν διάλογο με τις Κυβερνήσεις τους, αφού η κάθε χώρα αντιμετωπίζει διαφορετικές προκλήσεις αυτή την περίοδο.

Η τελετή

Η τελετή στο Παναθηναϊκό Στάδιο ξεκίνησε με την έπαρση της Ολυμπιακής, της Ιαπωνικής και της Ελληνικής Σημαίας, με την παράλληλη ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου και των δύο Εθνικών Ύμνων. Στη συνέχεια, η πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου, μαζί με μία δεύτερη ιέρεια εισήλθαν στο στάδιο, περιμένοντας τους δύο τελευταίους λαμπαδηδρόμους. Τον χρυσό Ολυμπιονίκη του 2016 στους κρίκους Λευτέρη Πετρούνια και την χρυσή Ολυμπιονίκη στο άλμα επί κοντώ Κατερίνα Στεφανίδη, με την τελευταία να ανάβει το βωμό στο στάδιο. Στη συνέχεια, η πρωθιέρεια παρέδωσε στον Σπύρο Καπράλο τη Φλόγα, με τον Έλληνα πρόεδρο να τη δίνει στην κα. Ναόκο Ιμότο εκ μέρους της οργανωτικής επιτροπής του «Τόκιο 2020».

Η Φλόγα, τοποθετημένη σε ειδικό δοχείο, έφυγε για το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου το αεροσκάφος θα τη μεταφέρει στην Ιαπωνία και στην επαρχία Μιγιάγκι, για να αρχίσει η Λαμπαδηδρομία επί ιαπωνικού εδάφους, στέλνοντας το μήνυμα #HopeLightsOurWay -το επίσημο μότο της Λαμπαδηδρομίας- ότι η Φλόγα αρχίζει την προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας από την κρίση που σήμερα μαστίζει ιδιαίτερα την Ευρώπη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ