aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΓιώργος Αχιλλέως: Ντουφεκιά και επίτευγμα!

Γιώργος Αχιλλέως: Ντουφεκιά και επίτευγμα!

Του Ιάκωβου Κακουρή

Αν η εμπειρία στην κυπριακή σκοποβολή σε ψηλό επίπεδο είχε ονοματεπώνυμο θα άρχιζε με Γιώργος και θα τέλειωσε σε… Αχιλλέως! Κι όταν μιλάμε για ψηλό επίπεδο, τουλάχιστον παγκυπριονίκης και πάνω. Αν αναλογιστούμε ότι ήταν πρωταθλητής Κύπρου το 1999 η σούμα μας λέει ότι είναι στην πρώτη γραμμή τα τελευταία 22 χρόνια! Πρωτοξεκίνησε με το ντουφέκι του σκητ στο χέρι πριν από 27 χρόνια, στα 14 του χρόνια κι είναι μονίμως, όχι μόνο στην ελίτ του αθλήματος, αλλά και του αθλητισμού μας γενικότερα. Για του λόγου το αληθές, ο Αχιλλέως βρέθηκε από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου για πρώτη φορά στο Top-5 των Κύπριων αθλητών (από όλα τα σπορ) το 1998, όντας ακόμα έφηβος εθνοφρουρός, ενώ έκτοτε έχει τιμηθεί συνολικά 19 φορές ως ένας από τους πέντε κορυφαίους αθλητές της Κύπρου, επί συνόλου 23 χρόνων!

Ο κορυφαίος Κύπριος σκοπευτής εξασφάλισε για 5η φορά τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ύστερα από την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στην Κροατία. Μπήκε έτσι στο «κλειστό» κλαμπ με «συγκάτοικο» τον ιστιοπλόο μας Ανδρέα Καρυόλου. Για τον Αχιλλέως, η ιστορική πέμπτη πρόκριση στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη, ενδεχομένως να ήταν κι ένα στοίχημα με τον εαυτό του. Όλα τα υπόλοιπα (σχεδόν) τα έχει κερδίσει. Όταν το 2016, δεν ήταν στην αποστολή για τους Ολυμπιακούς του Ρίο, αναμετρήθηκε με τον εαυτό του και νάτον πάλι τον κορυφαίο πρωταθλητή μας να δηλώνει «παρών» στη μεγάλη γιορτή. Με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα είναι πιο δυνατό απ’ ότι στο Πεκίνο το 2008. Να θυμηθούμε στα γρήγορα ότι άρχισε την Ολυμπιακή του παρουσία πριν από 21 χρόνια με την πρώτη συμμετοχή στο Σίδνεϊ το 2000 όταν κατέλαβε την 23η θέση σε ηλικία 19 ετών. Το 2004 στην Αθήνα έφτασε στην 9η θέση, ενώ το 2008 στο Πεκίνο άγγιξε το μετάλλιο, όταν έφτασε στην 5η θέση στη συμμετοχή του στον τελικό. Ακολούθησε η παρουσία του στο Λονδίνο το 2012 με την 11η θέση.

Το Πεκίνο είναι σημείο αναφοράς για την κυπριακή σκοποβολή στους Ολυμπιακούς. Δεν πλησίασε το μετάλλιο, μάλλον το «ακούμπησε», αλλά της ξέφυγε. Με μεγάλους πρωταγωνιστές τον Αντώνη Νικολαΐδη που κατέλαβε την 4η θέση και τον Γιώργο Αχιλλέως που ήταν στην 5η. Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί κι η πιο «συγκλονιστική» μάχη στην ιστορία τη Κύπρου στην κορυφαία διοργάνωση. Τα δευτερόλεπτα αγωνίας έγιναν ώρες και τα λεπτά ημέρες…

Ακροβατώντας μεταξύ της αναπόφευκτης πίκρας του για την απώλεια του μεταλλίου και της ικανοποίησης για την ανάδειξή του σε 5ο ολυμπιονίκη, ο Γιώργος Αχιλλέως προσπάθησε -τότε- να φιλοσοφήσει την κατάσταση. Είχε πάει στο Πεκίνο ως παγκόσμιος πρωταθλητής του 2007 και ως Νο.1 στην παγκόσμια κατάταξη την τελευταία διετία και ήταν στα φαβορί για τα μετάλλια. Όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ένα άθλημα όπως είναι η σκοποβολή κι ένα αγώνισμα όπως είναι το σκητ, δεν υπάρχει απόλυτο φαβορί, αλλά αρκετοί (8-10-12) μεγάλοι αθλητές ικανοί να πατήσουν βάθρο. «Είναι μια ξεχωριστή μέρα για την Κύπρο, και τη σκοποβολή μας, όπως και για μένα. Μπήκα για πρώτη φορά σε τελικό Ολυμπιακών Αγώνων και βγήκα 5ος ολυμπιονίκης. Δεν είναι μικρό πράγμα», είπε ο Γιώργος, στη μικτή ζώνη που εξήγησε στη συνέχεια: «Πλήρωσα την κακή πρώτη ημέρα μου. Αν έκανα έναν δίσκο παραπάνω θα χτυπούσα μετάλλιο. Μου στοίχισε ένας δίσκος τη διεκδίκηση αν όχι και την κατάκτηση μεταλλίου. Πριν από τον τελικό πίστευα ότι μπορούσαμε να φτάσουμε στο μετάλλιο, ήμουν σίγουρος! Και για τον Αντώνη το πίστευα ότι θα κέρδιζε τον Γάλλο».

Και κάτι άλλο, ενδεχομένως σημαδιακό, εν έτει 2008, παρακαλώ: «Στο Σίδνεϊ ήμουν 9ος, στην Αθήνα 8ος, φέτος 5ος. Σε κάθε Ολυμπιάδα πάω καλύτερα. Ανεβαίνω ένα-ένα τα σκαλιά. Είμαι 27 χρόνων, έχω ακόμα τέσσερις μπορεί και πέντε Ολυμπιάδες μπροστά μου για να κυνηγήσω μετάλλια». Δεν έχουν περάσει ούτε τρεις διοργανώσεις από το Πεκίνο (σ.σ. η τρίτη είναι η φετινή στο Τόκιο), ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τον πρωταθλητή μας. Εκείνος ο αγώνας του 2008, στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο του Μπατατσιού, ένα 45λεπτο δρόμος από το Πεκίνο, έβαλε την σκοποβολή στα σπίτια των Κυπρίων φιλάθλων κι οι στιγμές ήταν πρωτόγνωρες. Η μεγαλύτερη επιτυχία του κυπριακού αθλητισμού…

Κι όμως τα κυπριακά πρόσωπα δεν έλαμπαν. Αντίθετα, για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά την τελευταία ντουφεκιά, διέκρινες παντού μάτια βουρκωμένα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριτόφιας έσπευσε από τους πρώτους να συγχαρεί τους πρωταθλητές μας που ζούσαν την πιο έντονη εμπειρία της ζωής τους. Ήταν παρών τόσο ο νυν (Δημήτρης Χριτόφιας), όσο και ο τέως πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. Κάθισαν δίπλα – δίπλα στην εξέδρα και έζησαν δευτερόλεπτο με δευτερόλεπτο τη μεγάλη μάχη. «Μόνο ο αθλητισμός θα μπορούσε να τους φέρει τόσο κοντά…», ήταν το σχόλιο που ακούστηκε όταν αλληλοασπάστηκαν και φωτογραφήθηκαν μαζί. Ο δε πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Κίκης Λαζαρίδης, ο οποίος είχε ζήσει όλες τις μεγάλες στιγμές των πρωταθλητών μας στο Ολυμπιακό Κίνημα, δεν μπορούσε να πιστέψει εκείνη την διαδρομή από τον παράδεισο στην κόλαση μέσα σε εκατοστά του δευτερολέπτου, μέσα σε μια ντουφεκιά, μέσα σε έναν πήλινο δίσκο.

Στα 40 του χρόνια (και έξι μήνες), ο Γιώργος Αχιλλέως θα αναζητήσει στο Τόκιο, άλλο ένα μεγάλο κεφάλαιο στη διαδρομή του. Έχοντας πολύ πρόσφατα αναδειχθεί Καλύτερος Αθλητής στην Κύπρο για το έτος 2020 στην ετήσια εκδήλωση των Αρίστων της Ένωσης Αθλητικογράφων Κύπρου, είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχρονικής παρουσίας στην κορυφή. «Διανύω την τρίτη μου δεκαετία στον πρωταθλητισμό και σίγουρα το να διατηρείσαι ψηλά για τόσα πολλά χρόνια είναι πολύ απαιτητικό, σωματικά και ψυχολογικά. Δεν θα μπορούσα να ήμουν αυτός που είμαι, χωρίς την στήριξη της οικογένειάς μου, της ΟΠΑΠ Κύπρου που στέκεται δίπλα μου σαν δεύτερη οικογένεια, αλλά και του ΚΟΑ και της ΚΟΕ, όπως επίσης και τους χορηγούς μου Beretta, Victory Cartridges και FxPro», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Αχιλλέως είναι ο 4ος σκοπευτής που γίνεται μέλος της Ολυμπιακής Ομάδας μαζί με τους Δημήτρη Κωνσταντίνου (Σκητ), Άντρη Ελευθερίου (Σκητ) και Ανδρέα Μακρή (Τραπ). Πριν τους αγώνες τους οι πλείστοι Κύπριοι σκοπευτές δεν μιλάνε πολύ. Καθόλου, δε, κατά τη διάρκεια των αγωνισμάτων τους. Στο Τόκιο, στις 25-26 Ιουλίου, στο διήμερο διεξαγωγής του αγωνίσματος του Σκητ, ο Γιώργος Αχιλλέως, πολύ πιθανόν να διεκδικήσει αυτό που του χρωστά η Ιστορία της Σκοποβολής κι ενδεχομένως του αθλητισμού του τόπου μας.

Φυσίγγια από χρυσό, ασήμι και χαλκό…

Η διαδρομή του Γιώργου Αχιλλέως, βέβαια, δεν περιλαμβάνει μόνο ολυμπιακές εμπειρίες. Μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες φυσίγγια σε διοργανώσεις ψηλού επιπέδου. Κι ο Γιώργος Αχιλλέως είναι μακράν ο κορυφαίος πρεσβευτής μας. Το βιογραφικό του θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί και… κουραστικό, με την καλή έννοια. Πραγματικά, όποιος το επιχειρήσει να το μελετήσει, πρέπει να αφιερώσει μπόλικο χρόνο. Είπαμε, στο Τόκιο πάει για την πέμπτη του Ολυμπιακή συμμετοχή.

Από κει και πέρα, σε διοργανώσεις της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σκοποβολής μετρά συνολικά 11 χρυσά, 10 αργυρά και 8 ασημένια μετάλλια! Σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ήταν δύο φορές χρυσός, το 2007 στη Λευκωσία και στο Τάμπερε το 1999 ως έφηβος, μια φορά ασημένιος (Μάριμπορ, 2009) και δύο φορές χάλκινος (Μόσχα 2017, Μόναχο 2010). Σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου όπου συμμετάσχουν οι καλύτεροι κάθε χρονιάς, ήταν πρώτος το 2007 στο Βελιγράδι δεύτερος δύο φορές (Πεκίνο 2009, και στο Ντουμπάι το 2005), ενώ έχει συμμετάσχει άλλες επτά φορές!

Σε παγκόμιο κύπελλο μετρά έξι χρυσά μετάλλια (από το 2007 μέχρι το 2012), επτά αργυρά μετάλλια και δύο χάλκινα. Ήταν πρωταθλητής Ευρώπης το 2007 στη Γρανάδα, δευτεραθλητής φέτος στο Όσιγεκ και στη Λευκωσία το 1998 ως έφηβος και χάλκινος το 2012 στη Λάρνακα και το 2013 στο Σιουλ. Σε ομαδικό επίπεδο, με τα χρώματα της Κύπρου, συμμετείχε σε στο χρυσό που κατακτήθηκε φέτος στο Όσιγεκ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση στον πλανήτη είναι οι Κοινοπολιτειακοί Αγώνες. Οι επιτυχίες του Γιώργου Αχιλλέως τον αναδεικνύουν ως τον κορυφαίο σκοπευτή του Σκητ της Κοινοπολιτείας. Χρυσός στη Μελβούρνη το 2006, χρυσός στη Γλασκώνβη το 2014, χρυσό στο Γκολντ Κόουστ το 2018, και αργυρός στο Νέο Δελχί το 2010! Έχει πλούσιο παλαμαρέ και στους Μεσογειακούς Αγώνες με δύο αργυρά μετάλλια το 2013 στη Μερσίνα και το 2009 στη Πεσκάρα κι ένα χάλκινο στο 2005 στην Αλμερία.

Ο Αχιλλέως είναι επίσης, ο πιο πετυχημένος αθλητής στην ιστορία της σκοποβολής στην Κύπρο με 14 εγχώρια πρωταθλήματα από το 1999 έως σήμερα. Το 2020 έφτασε στο three-peat καθώς αναδείχθηκε πρωταθλητής Κύπρου στο Σκητ για τρίτη διαδοχική χρονιά. Θέλετε κι άλλα για τον υπεραθλητή μας; Ο Γιώργος Αχιλλέως είναι κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στον προκριματικό με 125/125, επίδοση που πέτυχε τον Απρίλιο του 2015 στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Λάρνακα. Είναι ο μοναδικός Κύπριος αθλητής που είναι νυν κάτοχος παγκοσμίου ρεκόρ σε Ολυμπιακό άθλημα. Συνολικά επτά σκοπευτές έχουν ισοφαρίσει το συγκεκριμένο παγκόσμιο ρεκόρ. Ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, που θα αποτελούσε παγκόσμιο ρεκόρ αν καταγραφόταν σε διεθνή αγώνα, πέτυχε το 2018 στο παγκύπριο αγώνα σκοποβολής στο Παραλίμνι. Πέτυχε το απόλυτο 60/60 στον τελικό του σκητ, επίδοση που ξεπερνά το παγκόσμιο ρεκόρ που είναι στο 59/60 και το κατέχουν τέσσερις σκοπευτές.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ