aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ«Φουρτούνες» για Κοντίδη - τα σενάρια για μετάλλια! (δηλώσεις)

«Φουρτούνες» για Κοντίδη – τα σενάρια για μετάλλια! (δηλώσεις)

Στην τελευταία ιστιοδρομία πριν τη Medal Race, ο Παύλος Κοντίδης δεν μπόρεσε να κατοχυρώσει όσα με τόσο κόπο έχτισε της προηγούμενες ημέρες. Με μια κακή κούρσα, έχασε τις όποιες ελπίδες διατηρούσε για το χρυσό μετάλλιο, και με ένα κακό φινάλε στην κούρσα, ολοκλήρωσε στην 24η θέση, ένα δεδομένο τον οποίο τον έριξε στην 4η θέση της γενικής κατάταξης.

Έτσι τώρα, στην Medal Race της κατηγορίας Laser, με τη συμμετοχή δέκα αθλητών και τους βαθμούς ποινής ανά μία θέση να χρεώνονται διπλοί, ο Κύπριος ιστιοπλόος θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να κατακτήσει είτε το αργυρό είτε το χάλκινο μετάλλιο.

Όλα ξεκίνησαν πολύ καλά στη μέρα που ήταν προγραμματισμένες η 9η και η 10η ιστιοδρομία. Ο Κοντίδης με πολύ καλή κούρσα και έχοντας σε κοντινή απόσταση τον Αυστραλό Ματ Γουέρν, τερμάτισε στην 8η θέση και ο Αυστραλός στη 12η. Η διαφορά από την πρώτη θέση μειώθηκε στους 11 βαθμούς κάτι που έβαζε γερά τον Παύλο στο παιχνίδι της διεκδίκησης του χρυσού μεταλλίου.

Το σημαντικότερο ήταν ότι άνοιξε η ψαλίδα από τον τρίτο και τέταρτο αθλητή στους 12 και 15 βαθμούς αντίστοιχα, κάτι που έδινε βάσιμες ελπίδες, με τη μέχρι εκείνη τη στιγμή εικόνα όλων των προηγούμενων ιστιοδρομιών, ότι τουλάχιστον το αργυρό μετάλλιο ήταν πολύ κοντά. Τίποτα όμως όπως αποδείχτηκε δεν ήταν δεδομένο.

Στη 10η ιστιοδρομία έμελλε να συμβούν όλα, ώστε να οδηγηθούμε σε άρδην ανατροπής της κατάστασης. Ο Κοντίδης «έμπλεξε» αρχικά στο μέσο του στόλου των πολλών σκαφών που ακολουθούσαν τους πρωτοπόρους, μη μπορώντας να ξεφύγει ούτε αριστερά ούτε και δεξιά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να πάρει και τον απαιτούμενο αέρα. Οι μικρές διαφορές του από τον Αυστραλό όλο και μεγάλωναν και όταν σταθεροποιήθηκε στη 17η θέση λίγο πριν το πέρασμα στην τελευταία μεγάλη ευθεία, επέλεξε αντίθετη φορά από όλους. Η απόφαση του αυτή, αντί να τον «ξεμπλέξει» τον έστειλε στην 24η θέση, και έτσι χρεώθηκε επιπρόσθετους κρίσιμους βαθμούς ποινής που ίσως αποδειχτούν καθοριστικοί. Και αυτό γιατί δύο ιστιοπλόοι, ο Νορβηγός Τόμασγκααρντ (4ος) και το «φιλαράκι» του ο Κροάτης Στιπάνοβιτς (10ος), εκμεταλλεύτηκαν το απρόσμενο δώρο του Κοντίδη και τον προσπέρασαν στην βαθμολογία. Ο Νορβηγός έχει πέντε βαθμούς λιγότερους και ο Κροάτης δύο από τον Κύπριο ιστιοπλόο που υποχώρησε στην 4η θέση.

Τα σενάρια για τα μετάλλια

Καταρχήν σε ότι αφορά την Medal Race ισχύουν δύο κανονισμοί που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε σχέση με την διαμορφωμένη κατάσταση;

1ος : Σε περίπτωση ισοβαθμίας υπερισχύει αυτός που έχει τερματίσει ψηλότερα στην Medal Race και τίποτα άλλο.

2ος : Οι ποινές των προηγούμενων αγώνων δεν μεταφέρονται. Έτσι ο Κοντίδης δεν κινδυνεύει με αποκλεισμό σε περίπτωση ενός τρίτου «pumping». Αντίθετα οι προηγούμενες ποινές μηδενίζονται, και στο πρώτο “pumping” μέσα στον αγώνα οι ποινή είναι δύο στροφές γύρω από τον άξονα του σκάφους, και στο δεύτερο ακύρωση μόνο στη Medal Race (21 βαθμοί ποινής).

Έχοντας υπόψιν αυτούς τους δύο κανονισμούς, ο Κοντίδης:

– Κατακτά τουλάχιστον το χάλκινο μετάλλιο, εφόσον τερματίσει μπροστά από τον Κροάτη Στιπάνοβιτς, και κανένας από τους υπόλοιπους αθλητές που τον ακολουθούν δεν υπερκαλύψει τις μέχρι στιγμές διαφορές του από τον Κοντίδη (αν τερματίσει από 5η θέση και πάνω, αρκεί απλά να κερδίσει τον Στιπάνοβιτς).
– Για να κερδίσει το αργυρό μετάλλιο θα πρέπει να αφήσει τουλάχιστον τρεις θέσεις πίσω τον Νορβηγό αθλητή, και μία τον Στιπάνοβιτς. (για τις θέσεις των υπολοίπων ισχύουν σχεδόν τα ίδια με την περίπτωση του χάλκινου).

Η γενική κατάταξη των πρώτων δέκα διαμορφώθηκε πλέον ως εξής:

1. Ματ Γουέρν (AUS) 49
2. Χέρμαν Τόμασγκααρντ (NOR) 71
3. Τόντσι Στιπάνοβιτς (CRO) 74
4. Παύλος Κοντίδης (CYP) 76
5. Φίλιπ Μπουλ (GER) 85
6. Ρόμπερτ Σκέιντ (BRA) 86
7. Γεϊμίν Χα (KOR) 88
8. Σαμ Μεχ (NZL) 89
9. Ζαν Μπαπτίστ Μπερνάζ (Fra) 90
10. Κάαρλε Τάπερ (FIN) 93

Σχολιάζοντας τον αγώνα, αλλά και την καθοριστική Medal Race της Κυριακής ο Παύλος Κοντίδης ανέφερε τα εξής:

«Ήταν λίγος ο άνεμος και στα πρώτα πρίμα έμεινα πολύ ώρα χωρίς αέρα στο ξεκίνημα, και αυτό μου στοίχησε πάρα πολύ. Το πρίμα ερχόταν κόντρα στο ρεύμα και όλα τα σκάφη βρεθήκαμε πολύ κοντά μεταξύ μας. Μετά την εξέλιξη αυτή, δοκίμασα πολλά πράγματα για να αλλάξω την κατάσταση αλλά δεν μου βγήκαν.

Βρίσκομαι κοντά στους αθλητές που προηγούνται, θα έλεγα είμαι σε θέση βολής. Όποιος περάσει τον άλλο, μεταξύ εμένα και του συναθλητή μου που κάνουμε προπόνηση μαζί, κατακτά και το χάλκινο μετάλλιο. Ο Νορβηγός είναι πέντε βαθμούς μπροστά από μένα άρα τρεις θέσεις. Ο Γερμανός που είναι στην 5η θέση έχει επίσης μαθηματικές ελπίδες. Έχουμε λίγες ώρες να καθαρίσουμε το μυαλό μας και θα τα δώσουμε όλα στον τελικό της 1ης Αυγούστου».

Η Medal Race θα διεξαχθεί την Κυριακή 1η Αυγούστου και είναι προγραμματισμένη να αρχίσει στις 14.33 (08.33 π.μ. ώρα Κύπρου). Θα πραγματοποιηθεί στον ίδιο στίβο της Enoshima που έγιναν οι σημερινές ιστιοδρομίες.


ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ