aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣΈτοιμος να γράψει ιστορία στα 38 του: ο Ντάνι Άλβες θέλει το χρυσό μετάλλιο στο...

Έτοιμος να γράψει ιστορία στα 38 του: ο Ντάνι Άλβες θέλει το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο

«Παλαίμαχος είσαι και φαίνεσαι» είναι η ατάκα που συνηθίζει να λέει ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής κάθε φορά που κάποιος του υπενθυμίζει, για να τον πειράξει, ότι είναι σε… προχωρημένη ηλικία και θα έπρεπε να έχει «κρεμάσει» τα παπούτσια του.

Έχοντας φτάσει πια στα 38 του, ο Άλβες όχι μόνο δεν τα έχει παρατήσει, αλλά ήταν αυτός που αποφάσισε να ηγηθεί της «σελεσάο» στην προσπάθειά της να πάρει το χρυσό μετάλλιο στο Τόκιο. Είναι γνωστό πως στο τουρνουά ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί κάθε συμμετέχουσα χώρα να έχει στο ρόστερ της τρεις ποδοσφαιριστές, οι οποίοι είναι άνω των 23 ετών. Ο Άλβες δεν άφησε την ευκαιρία να πάει να χαμένη ειδικά αφού ο Νεϊμάρ, ο οποίος ήταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, δήλωσε ότι δεν θα συμμετείχε.

Ο Άλβες έχει επιστρέψει από το 2019 στην πατρίδα του και αγωνίζεται εκεί με την φανέλα της Σάο Πάολο. Τραυματίστηκε τον περασμένο Μάιο και δεν προλάβαινε να είναι έτοιμος για το Κόπα Αμέρικα οπότε μετά δεν είχε απολύτως κανέναν δισταγμό να συμπεριληφθεί στην ολυμπιακή ομάδα. Ίσα ίσα. Ήθελε να βοηθήσει με την εμπειρία του και να είναι αυτός που θα οδηγήσει τη Βραζιλία στην πρώτη θέση για να πανηγυρίσει και ο ίδιος τον 44ο τίτλο της καριέρας του! Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν φυσικά τα τρία Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μπαρτσελόνα.

Μαζί με τον 28χρονο Ντιέγκο Κάρλος της Σεβίλλης και τον 31χρονο τερματοφύλακα της Παραναένσε Σάντος είναι οι τρεις «μεγάλοι» της Βραζιλίας που έχει, επίσης, στο Τόκιο τους μέσους της Λιόν και της Άστον Βίλα Μπρούνο Γκιμαράες και Ντόουγκλας Λουίς, αλλά και τον επιθετικό της Έβερτον Ριτσάρλισον.

Ο δρόμος της Βραζιλίας προς τον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει την Ισπανία, δεν είναι και τόσο… εντυπωσιακός. Μπορεί στην πρεμιέρα να επικράτησε εύκολα της Γερμανίας, αλλά στη συνέχεια τα βρήκε σκούρα κόντρα στην Αίγυπτο και χρειάστηκε να αποκλείσει το Μεξικό στα πέναλτι για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό. Ουδείς αμφιβάλλει πως αν δεν ήταν ο Άλβες στην ομάδα ίσως να μην είχε φτάσει ως εδώ.

Ο πρώην άσος της Σεβίλλης, της Μπαρτσελόνα, της Γιουβέντους, της Παρί Σεν Ζερμέν είναι ο παίκτης που έχει ανακτήσει τις περισσότερες χαμένες μπάλες (16), αυτός που έχει δώσει τις περισσότερες αποφασιστικές πάσες στους συμπαίκτες του (14). Αν η Βραζιλία κατακτήσει για τρίτη συνεχόμενη φορά το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα το οφείλει σε μεγάλο ποσοστό σε αυτόν.

«Έχει εντυπωσιακή φυσική κατάσταση. Η ωριμότητά του ‘μιλά’ από μόνη της με τις αποφάσεις που παίρνει μέσα στο γήπεδο την ώρα του αγώνα. Είναι τόσο χαρισματικός, ένας παίκτης που σέβονται άπαντες στη Βραζιλία. Όταν του είπαμε ότι τον θέλουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έλαμψαν τα μάτια του» λέει ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντρέ Ζαρντίν.

Ο Άλβες έχει κατακτήσει δύο φορές το Κόπα Αμέρικα, αλλά εννοείται πως το… απωθημένο του παραμένει το Μουντιάλ. Στόχος του είναι να συμπεριληφθεί στην αποστολή για το Κατάρ τον Νοέμβριο του 2022 και αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που άφησε την Ευρώπη για να συνεχίσει σε ομάδα της χώρας του καθώς εκεί μπορεί να έχει περισσότερα λεπτά συμμετοχής. Ενδεχομένως μόνο κάποιος τραυματισμός θα του στερήσει αυτόν τον προορισμό.

Προέχει, ωστόσο, η κορυφή των Ολυμπιακών Αγώνων. «Έχω κατακτήσει πολλά τρόπαια, αλλά λείπει το χρυσό στους Ολυμπιακούς. Γι’ αυτό ταξίδεψα στο Τόκιο. Θέλω να είμαι αυτός που θα τραγουδήσει τον εθνικό ύμνο στην κορυφή του βάθρου». Αν τα καταφέρει σήμερα, τότε θα του μένει πια μόνο μια κορυφή απάτητη…

Και θα την «κυνηγήσει» σαν να είναι ακόμα εκείνος ο 19χρονος που άφηνε τη Μπαΐα για να έρθει στην Ευρώπη για να γίνει (ίσως) το κορυφαίο δεξί μπακ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ