aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣΈνοχοι «ψίθυροι» για ντόπινγκ στο Ρίο

Ένοχοι «ψίθυροι» για ντόπινγκ στο Ρίο

Απαγορευμένες ουσίες και πρωταθλητισμός σε κάποια αθλήματα είναι… στενοί συγγενείς. Στους Αγώνες του Ρίο κορυφαίοι αθλητές, όπως ο Μάικλ Φελπς, παραδέχονται ότι γίνεται χρήση ουσιών. Αλλος αποκαλεί συναθλητή του «απατεώνα ουσιών», ενώ η φράση «αυτός κατουράει μοβ» δείχνει ότι το ντόπινγκ αποτελεί κοινό μυστικό στους… παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

«Ειλικρινά μπορώ να πω ότι στην καριέρα μου ποτέ δεν σκέφτηκα ότι συμμετείχα σε ένα “καθαρό” σπορ», λέει ο κάτοχος 19 χρυσών μεταλλίων, Μάικλ Φελπς. Ο κολυμβητής δήλωσε ότι του «ραγίζει η καρδιά» όταν ακούει για διαμάχες αθλητών που έχουν βρεθεί θετικοί σε ουσίες. «Αυτό είναι κάτι που έρχεται στο προσκήνιο κάθε φορά. Είναι λυπηρό που δεν μπορούμε να το ελέγξουμε», υπογράμμισε. Με τον Αμερικανό συμφωνεί και ο προπονητής του Μπομπ Μπάουμαν: «Το σύστημα έχει διαλυθεί και πρέπει να διορθωθεί».
Κι ενώ οι αγώνες της κολύμβησης συνεχίζονται, οι κόντρες των αθλητών μεταφέρονται και στα παρασκήνια. Κάποιες από αυτές έχουν… άρωμα απαγορευμένων ουσιών. Ο Αυστραλός Μακ Χόρτον και ο Κινέζος Γιανγκ Σουν διεκδίκησαν το χρυσό μετάλλιο στα 100 μ. ελευθ. Το κατέκτησε ο πρώτος. Πολλές φορές, κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, ο Γιανγκ Σουν προκάλεσε τον Αυστραλό. Εφτασε σε σημείο να του πετάξει μέχρι και νερά από την πισίνα. Ο Χόρτον αρνήθηκε να… σηκώσει το γάντι και, όταν ρωτήθηκε, απάντησε: «Δεν ασχολούμαι με ανθρώπους που κλέβουν, χάρη σε ουσίες». Στον Κινέζο έχει αναφερθεί και ο Γάλλος πρωταθλητής Καμίλ Λακούρ, με τον απαξιωτικό χαρακτηρισμό «αυτός που κατουράει μοβ». Το 2014 ο Γιανγκ βρέθηκε θετικός σε τριμεταζιδίνη αλλά οι συμπατριώτες του τον κάλυψαν.

Για εκτεταμένη χρήση ουσιών στο άθλημα της άρσης βαρών μίλησε στο Reuters ο 41χρονος Βέλγος Τόμας Γκούγκεμπιρ, ο γηραιότερος αρσιβαρίστας που αγωνίστηκε στο Ρίο. «Πιθανολογώ ότι δεν υπάρχουν πολλοί “καθαροί” αθλητές στο Ρίο. Στην προπόνηση έβλεπα κάποιες επιδόσεις που μοιάζουν ύποπτες», τόνισε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ