aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ23 αθλήματα υποψήφια για τους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023

23 αθλήματα υποψήφια για τους 3ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023

Τα 23 προτεινόμενα αθλήματα για το αγωνιστικό πρόγραμμα των 3ων Ευρωπαϊκών Αγώνων, που θα διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2023 στην Κρακοβία και στην περιοχή Μαλοπόλσκα της Πολωνίας, ανακοίνωσαν οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές (EOC) και η πολωνική αντιπροσωπεία, μετά από συνάντηση των δύο πλευρών στα γραφεία της EOC στη Ρώμη.

Την EOC εκπροσώπησαν ο εκτελών χρέη προέδρου κ. Νιλς Νίγκαρντ, ο γενικός γραμματέας κ. Ραφαέλε Παγκνότζι, ενώ στην αντιπροσωπεία βρισκόταν και ο κ. Σπύρος Καπράλος, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλος της ΔΟΕ. Από πολωνικής πλευράς, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Γιάτσεκ Σάσιν, η υπουργός αθλητισμού κα. Ντανούτα Ντμόβσκα-Αντρέιτζουκ και ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας κ. Αντρέι Κρασνίτσκι.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην προετοιμασία των διοργανωτών, το πιθανό πρόγραμμα και τους στόχους των Πολωνών μέσα από την ανάληψη των Αγώνων.

Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες διεξήχθησαν για πρώτη φορά το 2015 στο Μπακού, ενώ η 2η έκδοση των Αγώνων έλαβε χώρα το 2019 στο Μινσκ. Συμμετέχουν και οι 50 χώρες της Ευρώπης, με την ήπειρο μας να είναι η τελευταία χρονικά που απέκτησε ηπειρωτικούς αγώνες πολλαπλών αθλημάτων, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη είναι η πιο πετυχημένη ήπειρος σε ό,τι αφορά αποτελέσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σχετικά με τα αθλήματα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια αρχική λίστα 23 σπορ, με βασικό κριτήριο για την επιλογή, κατά πόσον τα αθλήματα θα χρησιμοποιήσουν τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2023 ως το ευρωπαϊκό τους πρωτάθλημα ή αν θα προσφέρουν προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024».

Σε σύγκριση με τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες 2019, έντεκα από τα δεκαπέντε αθλήματα παραμένουν στο πρόγραμμα, τα οποία είναι: Γυμναστική, Επιτραπέζια Αντισφαίριση, Κανό (σπριντ), Καράτε, Μπάντμιντον, Μπάσκετ 3×3, Πάλη, Ποδηλασία (δρόμου), Σκοποβολή, Τζούντο, Τοξοβολία.

Προστέθηκαν άλλα δώδεκα σπορ, τα οποία είναι: Αγωνιστική αναρρίχηση, Ανώμαλος δρόμος, Άρση Βαρών, Breakdancing, Βόλεϊ (μπιτς και σάλα), Θερινό Άλμα με σκι, Μοντέρνο πένταθλο, Μπιτς Χάντμπολ, Ξιφασκία, Ράγκμπι Σέβενς, Συγχρονισμένη Κολύμβηση, Τρίαθλο.

Επίσης, σε δύο αθλήματα που βρίσκονταν στο πρόγραμμα του 2019, προστέθηκαν επιπλέον αγωνίσματα και συγκεκριμένα, το σλάλομ στο Κανό και το mountain bike στην Ποδηλασία.

Σε σύγκριση με τους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του 2019, στο προτεινόμενο πρόγραμμα για το 2023 δεν βρίσκονται τα αθλήματα Μπιτς Σόκερ, Πυγμαχία, Σάμπο και Στίβος, καθώς και το αγώνισμα πίστας στην Ποδηλασία.

Η Κύπρος, υπό την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), συμμετείχε το 2019 στους 2ους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Μινσκ σε εννιά αθλήματα, και συγκεκριμένα σε Γυμναστική, Μπάντμιντον, Ποδηλασία, Πυγμαχία, Σάμπο, Σκοποβολή, Στίβος, Τζούντο και Τοξοβολία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ