aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ«Ολυμπιακό Μέγαρο: Το σπίτι του Στέλιου Κυριακίδη»

«Ολυμπιακό Μέγαρο: Το σπίτι του Στέλιου Κυριακίδη»

Γεώργιος Χρυσοστόμου (Πρόεδρος ΚΟΕ): «Τα μηνύματα που μας αφήνει η ιστορία του Στέλιου Κυριακίδη πρέπει να γίνουν μαθήματα για όσους θέλουμε να κοινωνούμε τις αρχές του Ολυμπισμού».

Σε μια σύντομη και σεμνή τελετή, μέσα από την οποία αναδείχθηκε το μεγαλείο της αθλητικής σταδιοδρομίας και της κοινωνικής του προσφοράς, παραδόθηκε στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή, το αυθεντικό μετάλλιο του Στέλιου Κυριακίδη με το οποίο τιμήθηκε για τη νίκη του στον μαραθώνιο της Βοστώνης το 1946.

Το μετάλλιο παραδόθηκε από τον υιό του αείμνηστου αθλητή, κ. Δημήτρη Κυριακίδη, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιο Χρυσοστόμου, μαζί με τις βέρες του, και τρία βιβλία υπογεγραμμένα από τον Στέλιο Κυριακίδη. Κατά την πρόσφατη σύνοδο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου, ο Δημήτρης Κυριακίδης δώρισε επίσης το Κύπελλο που χάρισαν οι ομογενείς της πολιτείας του Ντιτρόιτ-Μίσιγκαν στον Κυριακίδη, μετά τη νίκη του στη Βοστώνη. Το κύπελλο εκτίθεται ήδη για το κοινό μέσα σε μια εντυπωσιακή προθήκη, ενώ στο Μουσείο της ΚΟΕ, φυλάγονται επίσης η φανέλα και τα παπούτσια που φορούσε ο αθλητής κατά τη διεξαγωγή του Μαραθωνίου.

Παραδίδοντας το μετάλλιο εμφανώς συγκινημένος, ο Δημήτρης Κυριακίδης ευχαρίστησε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή για τις ενέργειες ανάδειξης της αθλητικής και κοινωνικής προσφοράς του Στέλιου Κυριακίδη και σημέιωσε: «Χαίρομαι που είμαι εδώ γιατί φέρνω μαζί μου αυτό το αυθεντικό μετάλλιο που κέρδισε ο Στέλιος Κυριακίδης στη Βοστώνη, γιατί εδώ πρέπει να βρίσκεται, εδώ είναι το σπίτι του. Ο Στέλιος Κυριακίδης ήταν ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, ένας ιδιαίτερος αθλητής, ένας ίδιαίτερος κύπριος. Ήταν πρωτοπόρος αθλητής 50 χρόνια μπροστά από τους υπόλοιπους, με χρονόμετρο, διατάσεις κ.λπ., και παράλληλα ένας μεγάλος πατριώτης, ένας μεγάλος ανθρωπιστής».

Παραλαμβάνοντας ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου και απευθυνόμενος στον Δημήτρη Κυριακίδη ανέφερε μεταξύ άλλων : «Ο Στέλιος Κυριακίδης, με τη νίκη του στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, έγινε πρέσβης των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού. Αξίες που είναι κληρονομιά και για όλους μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον παγκόσμιο χώρο. Γιατί ο Στέλιος Κυριακίδης έτρεξε στον ιστορικό Μαραθώνιο της Βοστώνης για την ανθρωπότητα και την αξιοπρέπεια της ζωής του καθενός ανθρώπου. Κι αυτό το διαχρονικό ρόλο του στην ιστορία του αθλητισμού μας, θα τον αναδείξουμε ακόμη πιο ουσιαστικά με σειρά ενεργειών».

Ο κ. Χρυσοστόμου σημείωσε επίσης και τα ακόλουθα :«Ο Στέλιος Κυριακίδης υπήρξε δίκαιος απέναντι στον τόπο που γεννήθηκε, απέναντι στο σύλλογο του ΓΣΟ, απέναντι στον Ελληνισμό, απέναντι στον Ολυμπισμό. Οφείλουμε κι εμείς να σταθούμε δίκαια απέναντι στο Στέλιο Κυριακίδη, σεβόμενοι και αξιοποιώντας δημιουργικά τον αγώνα του για τον τίμιο και καθαρό αθλητισμό προς όφελος της κοινωνίας».

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

18 Μαρτίου 2022

Ακολουθεί η Ομιλία – Καλωσόρισμα Δημήτρη Κυριακίδη

Από Πρόεδρο ΚΟΕ Γεώργιο Χρυσοστόμου

Ολυμπιακό Μέγαρο – Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Είναι με αισθήματα συγκίνησης και περηφάνιας που υποδέχτηκα σήμερα στο Ολυμπιακό Μέγαρο τον αγαπητό φίλο Δημήτρη Κυριακίδη, ο οποίος μεταφέρει με σεμνότητα και καθαρότητα τις αξίες που ο πατέρας του Στέλιος Κυριακίδης άφησε κληρονομιά στα παιδιά του. Αξίες που είναι κληρονομιά και για όλους μας στην Κύπρο, την Ελλάδα και τον παγκόσμιο χώρο. Γιατί ο Στέλιος Κυριακίδης έτρεξε στον ιστορικό Μαραθώνιο της Βοστώνης για την ανθρωπότητα και την αξιοπρέπεια της ζωής του καθενός ανθρώπου.

Στους καιρούς τους δύσκολους που ο τόπος μας αλλά και η ανθρωπότητα διάγουν, τα μηνύματα που μας αφήνει η ιστορία του Στέλιου Κυριακίδη πρέπει να γίνουν μαθήματα για όσους θέλουμε να κοινωνούμε τις αρχές του Ολυμπισμού και ιδιαίτερα για τους νέους μας. Με τον φίλο Δημήτρη συζητήσαμε ακριβώς, τρόπους με τους οποίους θα αξιοποιήσουμε περαιτέρω το αθλητικό και κοινωνικό έργο του πρωτοπόρου αθλητή Στέλιου Κυριακίδη προς όφελος όλων μας.

Όπως είχα πει και στο χαιρετισμό μου στην 32η Σύνοδο της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας, στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα που γεννήθηκε ο Δημήτρης αλλά και ημέρα που έφυγε ο πατέρας του, ο Στέλιος Κυριακίδης, με τη νίκη του στο Μαραθώνιο της Βοστώνης, έγινε πρέσβης των αρχών και αξιών του Ολυμπισμού. Κι αυτό το διαχρονικό ρόλο του στην ιστορία του αθλητισμού μας, θα τον αναδείξουμε ακόμη πιο ουσιαστικά με σειρά ενεργειών.

Ο Στέλιος Κυριακίδης υπήρξε δίκαιος απέναντι στον τόπο που γεννήθηκε, απέναντι στο σύλλογο του ΓΣΟ, απέναντι στον Ελληνισμό, απέναντι στον Ολυμπισμό. Οφείλουμε κι εμείς να σταθούμε δίκαια απέναντι στο Στέλιο Κυριακίδη, σεβόμενοι και αξιοποιώντας δημιουργικά τον αγώνα του για τον τίμιο και καθαρό αθλητισμό προς όφελος της κοινωνίας.

Η Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή αισθάνεται πως στην υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης της έχει  δυνατό συμπαραστάτη τον αγαπητό Δημήτρη Κυριακίδη ο οποίος μας συγκλόνισε και σήμερα. Και λέω «μας συγκλόνισε» γιατί είναι με δέος που ως Πρόεδρος της ΚΟΕ, παραλαμβάνω σήμερα από τα χέρια του το αυθεντικό μετάλλιο της νίκης του Στέλιου Κυριακίδη στο Μαραθώνιο της Βοστώνης. Με δέος παραλαμβάνουμε και 3 βιβλία που αγόρασε ο Στέλιος Κυριακίδης με θέμα την Προπόνηση για την καλή ζωή των αθλητών και την Φυσική υγιεινή, υπογεγραμμένα από τον ίδιο. Τα ιστορικά κειμήλια παίρνουν ήδη ξεχωριστή θέση στο Μουσείο της ΚΟΕ, μαζί με το κύπελο που η κυπριακή κοινότητα του Ντιτρόιτ Μίσιγκαν είχε απονείμει στο Στέλιο Κυριακίδη και το οποίο μας προσφέρατε ευγενικά στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Φίλε Δημήτρη, μεταφέρω τις ευχαριστίες όλων των Ομοσπονδιών μελών της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής για την υπέροχη χειρονομία σου και σε βεβαιώνω ότι ο Στέλιος Κυριακίδης εμπνέει πάντα, και τη σκέψη και τη δράση μας. Να είσαι και εσύ φίλε Δημήτρη σίγουρος, ότι ο χώρος αυτός που είναι πια και δικό σου σπίτι, θα προσθέτει εσαεί γνώση και σεβασμό στη ζωή και την αθλητική δράση του Στέλιου Κυριακίδη.

Σε ευχαριστώ ξανά από καρδιάς!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ