O Αλέξης Λύρας από την Ιαπωνία στον ACTIVE για τους Ο.Α. και τον κορωνοϊό

Με αφορμή την επίσημη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, οι Ιακώβος Κακουρής και Πανίκος Θεοδοσίου φιλοξένησαν στην εκπομπή τους τον Αλέξη Λύρα, του οποίου οι μεγάλες γνώσεις δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ στην Κύπρο...

Η εκπομπή «Βάλε ένα γκολ» στον Active (107.4 & 102.5)… κύλησε κάπως διαφορετικά σήμερα (24/3), καθώς φιλοξενούμενος ήταν ο Αλέξης Λύρας, ο οποίος διδάσκει Ολυμπισμό στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα στην Ιαπωνία. Με αφορμή την επίσημη αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο Τόκιο, οι Ιακώβος Κακουρής και Πανίκος Θεοδοσίου φιλοξένησαν στην εκπομπή τους τον Αλέξη Λύρα, του οποίου οι μεγάλες γνώσεις δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ στην Κύπρο.

Ο κ. Λύρας στο παρελθόν δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ, τη γενέτειρα του Μοχάμεντ Άλι, και συμμετείχε σε προγράμματα Ολυμπισμού για ευάλωτες ομάδες, για τους πρόσφυγες, για τους άστεγους, ενώ κατείχε στο πρόσφατο παρελθόν και θέση επίτιμου καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον διδάσκοντας τις αξίες του Ολυμπισμού.

Ταυτόχρονα, δίδαξε ως συνεργάτης σε μεγάλα πανεπιστήμια εκτός ΗΠΑ. Στην Αυστρία, στο Μονακό, στην Ισπανία, στη Νότιο Αφρική, στην Ασία, στην Καραϊβική! Ίδρυσε τον οργανισμό «Ολυμπισμός για την Ανθρωπότητα», στον οποία παραμένει πρόεδρος με δεκάδες προγράμματα και δράση σε ολόκληρη την υφήλιο. Και με συνεργάτες που αισθάνεσαι δέος μόνο διαβάζοντας το βιογραφικό τους. Ο δρ. Αλέξης Λύρας εδώ και 6μισι περίπου χρόνια είναι μόνιμος σύμβουλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Για την απόφαση της αναβολής και αν ήταν αναμενόμενη, αρχικά είπε: «Ήταν πολύ σωστή η απόφαση, δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Είναι κόσμος που είναι τελείως διαφορετικός από εμάς. Έμαθε να προσαρμόζεται στο σήμερα με προοπτική το μέλλον. Είναι λαός που δεν ασχολείται άμεσα με τους αγώνες. Σίγουρα τους προσμένει, αλλά δεν είναι της κουλτούρας της δικής μας, που θα υπάρξουν αντιπαραθέσεις. Υπάρχει εμπιστοσύνη στους αρμόδιες Αρχές. Είναι λαός που προσαρμόζεται και ξεπερνά κάθε δυσκολία, είτε λέγεται πόλεμος, είτε τσουνάμι, είτε κρίση».

Και πρόσθεσε: «Δεν έχει περάσει πολύ ώρα από την απόφαση της αναβολής. Με το κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες μέρες ήταν όλοι σε αναμονή. Νομίζω στον Φιλελεύθερο, γνωστοποιήθηκε πιο γρήγορα από ότι η επίσημη ενημέρωση εδώ».

Αν οι Γιαπωνέζοι ήταν έτοιμοι για την διοργάνωση, σημείωσε: «Οι Γιαπωνέζοι είναι έτοιμοι εδώ και πολύ καιρό. Είναι απίστευτη η εργατικότητα και η συλλογικότητα τους. Όλα έχουν ολοκληρωθεί κατά γράμμα και δεν τίθεται θέμα ετοιμότητας. Η Παγκόσμια κρίση που περνούμε μας αναγκάζει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα».

Σχετικά με τις συνέπειες που φέρνει η ακύρωση της διοργάνωσης, είπε: «Δεν είναι μόνο ένα event, είναι πολύπλοκο θέμα. Είναι και τα έξοδα που έχουν γίνει, οι συμφωνίες, τα συμβόλαια. Είναι οι χορηγοί, οι τουριστικές συμφωνίες, το αθλητικό ημερολόγιο που επηρεάζεται κατά πολύ. Είναι περίπλοκο και γι’ αυτό πήρε περισσότερο καιρό. Χαίρομαι για την απόφαση που πάρθηκε και ενδυναμώνει την κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

Κληθείς να απαντήσει πού βρίσκεται και τι κάνει αυτό τον καιρό, υπογράμμισε: «Ήμουν πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα για την φλόγα. Τώρα βρίσκομαι σε καραντίνα στην Ιαπωνία. Πέρασα από ένα δίωρο εξονυχιστικό έλεγχο. Υπήρχε ουρά και μετά ιατρικό τιμ για εξετάσεις που ήταν αρκετό χρονοβόρο».

Αναφορικά με όσα έκαναν οι Γιαπωνέζοι για να περιορίσουν την κατάσταση: «Δεν είμαι υπεύθυνος υγείας, αλλά γνωρίζοντας στο σύστημα υγείας και τη καθημερινότητα θεωρώ ότι η Ιαπωνία είναι η πιο σωστή χώρα σχετικά με τη συλλογική ευθύνη και τους κανόνες υγιεινής του καθενός. Η πρόληψη και η άμες δράση είναι τα δύο κύρια στοιχεία που μπόρεσαν να περιορίσουν την δράση του ιού. Βάζουμε μάσκα, μιλάμε από απόσταση, αυτά υπάρχουν εδώ και καιρό στην Ιαπωνία. Τα αεροδρόμια και τα κέντρα υγείας έδρασαν άμεσα σε συνδυασμό με την πειθαρχία του καθενός κατάφεραν να περιορίσουν την κατάσταση».

Για την πορεία του, πρόσθεσε: «Μπήκα πολύ γρήγορα στην προπονητική, δούλεψα σε αναπτυξιακά προγράμματα, δούλεψα στην ομοσπονδία σαν τεχνικός σύμβουλος και σαν διευθυντής της σχολής προπονητών. Τα πράγματα που ήθελα να κάνω ήταν δύσκολο να υλοποιηθούν τότε, υπήρξε μια αντίδραση και αντίσταση. Είχα δύο επιλογές ή να συνεχίσω και να κάτσω σε μία καρέκλα στην ομοσπονδία ή κάπου αλλού ή να διαλέξω κάτι άλλο. Είμαι χαρούμενος που αντιμετώπισα αυτή την δυσκοία. Ο οδηγός μου πλέον ήταν μεταπτυχιακές σπουδές. Το πώς μπορώ να μετακινηθώ από το θεωρητικό πλαίσιο σε πιο ακαδημαϊκό. Του Ολυμπισμού στην πράξη. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που έφυγα για σπουδές στην Αμερική».

Για το το έργο που επιτελεί στο Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα, ανέφερε: «Για την ιστορία, η Ιαπωνία πήρε τους αγώνες μετά τη μεγάλη καταστροφή του 2011 και μετά το τσουνάμι. Παίρνοντας τους Ολυμπιακούς είχαμε την ευκαιρία να αποκαταστήσουμε την ουσία του Ολυμπισμού που είναι όλα για την κοινωνία, για το development και όλα όσα μπορεί να προσφέρει ο Ολυμπισμός. Όταν πήρα τη δέσμευση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, είδα ότι ήθελε  να εισάγει ένα πρόγραμμα ακαδημαϊκό για να ικανοποιήσει αυτό το όραμα. Το Πανεπιστήμιο της Τσουκούμπα είναι το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο στην Ιαπωνία και γι’ αυτό δόθηκε η συγκεκριμένη επιχορήγηση για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα ολυμπιακών σπουδών».

«Στόχος είχε να προσφέρει μεταπτυχιακή εκπαίδευση σε φορείς ανά το παγκόσμιο με πλήρη υποτροφία σε άτομα που είναι φορείς και ασχολούνται με τον αθλητισμό. Εδώ βρίσκομαι τα τελευταία πέντε χρόνια. Η διατριβή μου και όλη μου η ζωή μου, είναι η εφαρμοσμένη ολυμπιακή παιδεία. Πώς παίρνεις το ιδεατό να το μεταφέρεις σε χειροπιαστά παραδείγματα στην κονωνία. Η πρώτη μου επαφή ήταν το 2008-09 στην Ιαπωνία όταν ήρθα στη Χειροσίμα. Είχα μαγευτεί από το όλα πακέτο της Ιαπωνίας. Στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχα πάντα να δουλέψω εδώ στην Ιαπωνία και να βιώσω την ιαπωνική κουλτούρα από κοντά. Όταν προέκυψε αυτό έκανα αίτηση και επειδή δεν υπάρχουν πολλοί μ’ αυτή την διατριβή έκανα αίτηση και με πήρανε», σημείωσε προσθέτοντας.

Για τους ξένους που δουλεύουν στην Ιαπωνία, τόνισε: «Υπάρχει πολύ μικρό ποσοστό ξένων που δουλεύουν στην Ιαπωνία. Προσπαθούν να φέρουν κάποιους που να έχουν κάτι μοναδικό και κάποιο νέο όραμα. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ και είμαι πολύ χαρούμενος γι’ αυτό».

Αν του λείπει ο Αχιλλέας Καϊμακλίου απάντησε το εξής: «Μου λείπει πολύ. Η προπονητική και το μπάσκετ που λείπει πάρα πολύ. Είναι η πρώτη αγάπη και δεν κρύβεται ποτέ».

Για τον λόγο που έφυγε από την ΚΟΚ: «Είχα αρχίσει τη διαδικασία για να φύγω, δεν υπήρχε προοπτική και ήταν αμοιβαίο διαζύγιο».

Το καταληκτικό του σχόλιο: «Έχω δηλώσει και σε φορείς και σε όλους πως είμαι πάντα στη διάθεση τους για να βοηθήσω. Η Κύπρος είναι πάντα στην καρδιά μου».

Μέσω υποτροφίας από το Olympic Solidarity οδηγήθηκε στις ΗΠΑ. Έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στον τομέα της Διαχείρισης Αθλητισμού και Κοινωνιολογίας, και ακολούθως το διδακτορικό του με θέμα τον Εφαρμοσμένο Ολυμπισμό ως μέσο για την επίλυση συγκρούσεων. Μια περίοδο κατά την οποία μελέτησε τα χαρακτηριστικά και τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής νεολαίας. Όλα αυτά προτού καταλήξει και σταθεροποιηθεί στην Ιαπωνία.

Όσο ήταν στην Κύπρο δούλεψε ως προπονητής μπάσκετ στον ΑΠΟΕΛ, τον οποίο οδήγησε στον τίτλο του πρωταθλητή με τη βοήθεια και του Μέμου Ιωάννου, ενώ στη συνέχεια (αφού εκδιώχθηκε και μάλλον έμεινε απλήρωτος…) τον εμπιστεύθηκε ο υπό διάλυση Αχιλλέας Καϊμακλίου ο οποίος έφτασε μέχρι τον τελικό κυπέλλου και έπαιξε στην Ευρώπη.

Ο Αλέξης Λύρας προτού την κάνει για την Αμερική, συνεργάστηκε επίσης με το ΕΣΥΑΑ την περίοδο της ίδρυσής του με επικεφαλής τον Ντίνο Μιχαηλίδη και βρήκε στέγη στην Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, ως τεχνικός σύμβουλος και διευθυντής της Σχολής Προπονητών. Κατά τη θητεία του στην ΚΟΚ κρατά μόνο ως φυλακτό, ως προπονητής, το χάλκινο μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με την Εθνική Ενόπλων!

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ