Επίσημη η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για έναν χρόνο αποφάσισαν ΔΟΕ και Ιαπωνία...

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν χρειάστηκε παρά λίγα λεπτά μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας για να ανακοινώσει και επίσημα την αναβολή των 32ων Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είχαν έλθει σε συμφωνία για την αναβολή των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών αγώνων του Τόκιο. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής συμφωνήθηκε οι αγώνες να αναβληθούν, όχι αργότερα από το καλοκαίρι του 2021, αλλά σε νέα ημερομηνία πέραν του 2020.

Στη τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του «Τόκιο 2020» Γιοσίρο Μόρι, η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Σέικο Χασιμότο, η κυβερνήτης του Τόκιο Γιουρίκο Κοΐκε, ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ Τζον Κόουτς, ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ Κριστόφ ντε Κέπερ και ο εκτελεστικός διευθυντής των Ολυμπιακών Αγώνων της ΔΟΕ Κριστόφ Ντουμπί.

Τονίζεται μάλιστα ότι η αναβολή γίνεται για να διαφυλαχθεί η υγεία των αθλητών αλλά και όλων των εμπλεκόμενων μετά την ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού. Θυμίζουμε ότι την αναβολή είχαν ζητήσει δεκάδες Ολυμπιακές επιτροπές ανά τον κόσμο.

Η αδυναμία των αθλητών δεκάδων χωρών να προπονηθούν λόγω των περιορισμών, η ακύρωση των διεθνών διοργανώσεων σε όλα τα αθλήματα και η ραγδαία εξάπλωση του κορωνοϊού, ήταν επιπλέον σοβαρός λόγος που έφερε τη συγκεκριμένη απόφαση.

Δεν έλειψαν μάλιστα και χώρες που ανακοίνωσαν ότι δεν θα στείλουν αποστολές στο Τόκιο αν η ΔΟΕ δεν ανέβαλε τους αγώνες. Ο Καναδάς, η Αυστραλία αλλά και Πολωνία είχαν βγάλει σχετικές ανακοινώσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η αναβολή ήταν αίτημα και των αθλητών που με μηνύματά τους στα κοινωνικά δίκτυα ζητούσαν από τη ΔΟΕ να πάρει μία απόφαση για να προστατεύσει την υγεία τους.

Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση, η Ολυμπιακή φλόγα θα παραμείνει στην Ιαπωνία ενώ οι αγώνες θα διατηρήσουν το όνομα «Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες Τόκιο 2020» παρά την αναβολή ως φάρος ελπίδας γι’ αυτές τις δύσκολες στιγμές. Σημειώνεται ότι οι αγώνες ήταν προγραμματισμένοι να γίνουν 24 Ιουλίου με 9 Αυγούστου.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που αναβάλλονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, από την αναβίωση των Αγώνων το 1896. Σε τρεις περιπτώσεις ακυρώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, και τις τρεις φορές λόγω των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ το «Βερολίνο 1916», το «Τόκιο 1940» (και μετέπειτα «Ελσίνκι 1940») και το «Λονδίνο 1944».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πριν από μία περίπου εβδομάδα είχε ανακοινωθεί και η αναβολή του Euro.

ΜΕΣΩGoal.com.cy team
ΠΗΓΗΚΟΕ
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ