aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑΤο... 5άρι του Χάμιλτον και η μοιρασιά με τον Φέτελ

Το… 5άρι του Χάμιλτον και η μοιρασιά με τον Φέτελ

Τις 5 pole position και νίκες έφτασε ο Λιούις Χάμιλτον στον Καναδά, τη στιγμή που μοιράζεται την πρωτιά με τον Σεμπάστιαν Φέτελ στους βαθμούς καριέρας. Όλα τα στατιστικά, μετά το Μόντρεαλ.

Αρκετά ενδιαφέροντα στατιστικά προέκυψαν, μετά το Γκραν Πρι του Καναδά στο Μόντρεαλ. Ο Λιούις Χάμιλτον έφτασε τις 5 pole position και 5 νίκες μπαίνοντας σε μία ξεχωριστή λίστα με ρεκόρ όλων των εποχών, τη στιγμή που μόνο ο Μίκαελ Σουμάχερ βρίσκεται μπροστά του, όσον αφορά την πίστα «Ζιλ Βιλνέβ».

Από εκεί και πέρα, ξεχωρίζει το γεγονός ότι ο τρις παγκόσμιος πρωταθλητής μοιράζεται την πρωτιά με τον Σεμπάστιαν Φέτελ στους βαθμούς καριέρας, ενώ η εγκατάλειψη του Φελίπε Μάσα σημαίνει πως κανείς δεν έχει τερματίσει, πλέον, εντός των βαθμών σε κάθε αγώνα για τη φετινή σεζόν.

Αναλυτικά τα στατιστικά του Καναδά

Ο πέμπτος πιλότος που έχει από πέντε νίκες και πάνω στο ίδιο Γκραν Πρι στην ιστορία της Formula1 έγινε ο Λιούις Χάμιλτον. Πρώτος είναι ο Μίκαελ Σουμάχερ με 8 στη Γαλλία, ενώ οι Αλέν Προστ, Άιρτον Σένα σταμάτησαν στις 6 και ο Γκράχαμ Χιλ στις 5. Επίσης, ο Βρετανός είναι ο μοναδικός που το έχει φτάσει στις 5 νίκες από το τωρινό γκριντ, ενώ στον ίδιο αριθμό βρίσκονται και οι pole position και μόνο ο Μίκαελ Σουμάχερ είναι μπροστά του.

Μετά το Μόντρεαλ, ο Χάμιλτον έχει οδηγήσει, πλέον, την κούρσα για 2526 γύρους, ενώ μπροστά του είναι ο Σεμπάστιαν Φέτελ με 2672. Αμφότεροι κυνηγούν τους Σένα, Προστ, ενώ πολύ πιο μπροστά στην πρώτη θέση βρίσκεται ο Σουμάχερ με 5111.

Χάμιλτον και Φέτελ μοιράζονται την κορυφή στη λίστα με τους βαθμούς καριέρας όλων των εποχών. Οι δύο πιλότοι είναι στους 1974 βαθμούς, μετά τον αγώνα του Καναδά και ακολουθεί ο Φερνάντο Αλόνσο με 1796, με τον Μίκαελ Σουμάχερ να έχει μείνει τέταρτος, πλέον, αφού σταμάτησε στους 1566.

Ωστόσο, ο Χάμιλτον έχει και ένα αρνητικό ρεκόρ, καθώς και πάλι έχασε την πρωτιά στην πρώτη στροφή, ενώ εκκίνησε από την pole position. Κάτι που συμβαίνει σπάνια στην πίστα «Ζιλ Βιλνέβ». Η πρώτη ήταν το 2002, όταν ο Χουάν Πάμπλο Μοντόγια βρέθηκε πίσω από τον Ρούμπενς Μπαρικέλο και η δεύτερη το 2005, όταν ο Τζένσον Μπάτον έπεσε από την πρώτη στην τρίτη θέση. Σπάνιο είναι στη συγκεκριμένη πίστα να βλέπουμε και τον poleman να κερδίζει, όπως έγινε φέτος με τον Χάμιλτον.

Όσον φορά τον έτερο πιλότο της βαθμολογίας, ο Νίκο Ρόσμπεργκ έμεινε για τρίτο σερί αγώνα εκτός βάθρου. Αυτό είναι το χειρότερο σερί, μετά το 2013 για τον πρωτοπόρο της βαθμολογίας, που ξεκίνησε με τέσσερις νίκες τη σεζόν, αλλά στη συνέχεια έκανε… κοιλιά μετρώντας μία εγκατάλειψη, μία έβδομη και μία πέμπτη θέση.

Πλέον, κανείς δεν έχει τερματίσει εντός των βαθμών σε όλους τους αγώνες του 2016. Τελευταίος ήταν ο Φελίπε Μάσα, ο οποίος εγκατέλειψε στο Μόντρεαλ και σταμάτησε το σερί του στους εφτά (έξι για φέτος).

Κοντράστ συναισθημάτων για τον Βαλτέρι Μπότας, ο οποίος ανέβηκε για πρώτη φορά στη σεζόν στο βάθρο, για δεύτερη σερί στον Καναδά και για ένατη στην καριέτα του.

Τέσσερις φορές έχει εκκινήσει από την 20ή θέση ο Κάρλος Σάινθ και στις τρεις κατάφερε να τερματίσει εντός των βαθμών. Μάλιστα, και στην άλλη μία ήταν ένατος, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει λόγω προβλήματος στα φρένα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ