aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑΡάλι Ντακάρ, ένατη Ειδική: Νίκη του Λεμπ, επέστρεψε σε θέση βάθρου

Ράλι Ντακάρ, ένατη Ειδική: Νίκη του Λεμπ, επέστρεψε σε θέση βάθρου

Μετά την ημέρα ξεκούρασης της Δευτέρα (9/01) στο Ριάντ, την Τρίτη (10/1) ξεκίνησε το δεύτερο μέρος και η τελική ευθεία του Ράλι Ντακάρ 2023 μέχρι τον τερματισμό της Κυριακής (15/1) με την Ειδική Διαδρομή των 358 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας προς την πόλη Χαράντ, σε μια θάλασσα από άμμο.

Ο Λεμπ συνέχισε από εκεί που είχε μείνει την Κυριακή, κερδίζοντας για τέταρτη φορά μια Ειδική του φετινού αγώνα, στην προσπάθειά του να ανακτήσει το έδαφος που έχασε τις πρώτες μέρες του αγώνα με ατυχήματα και κλαταρίσματα. Ο Γάλλος πήρε σχεδόν 9 λεπτά από τον επικεφαλής της γενικής κατάταξης, Νάσερ-Αλ-Ατίγια, που σημείωσε μόλις τον όγδοο χρόνο.

Παρόλα αυτά, ο Αλ-Ατίγια στην πράξη αύξησε τη διαφορά του στην κορυφή, καθώς ο μέχρι χθες δεύτερος -και ομόλογός του στην εργοστασιακή Toyota- Χενκ Λάτεγκαν έχασε σχεδόν 40 λεπτά όταν έμεινε ακινητοποιημένος στο 18ο χιλιόμετρο, με μηχανικά προβλήματα. Έτσι, δεύτερος ανέβηκε ο Βραζιλιάνος Λούκας Μοράες, επίσης με Toyota Hilux DKR (αλλά της ομάδας Overdrie), που απέχει 1 ώρα και 21 λεπτά από τον Αλ-Αίτιγια.

Μετά το ατύχημα που έθεσε εκτός μάχης τον Κάρλος Σάινθ, σε μια σουρεαλιστική στιγμή που ζήτησε από τον πιλότο του ελικοπτέρου να τον γυρίσει πίσω στο Audi του όταν βρισκόταν καθ’ οδόν προς το νοσοκομείο, η Ειδική μετατράπηκε σε μονόλογο του Λεμπ. Και των Hunter της Prodrive, καθώς τον Γάλλο ακολούθησαν με δύο ίδια αυτοκίνητα οι Βαϊντότας Ζάλα της Teltonika Racing και ο Γκερλέν Τσιτσερί της GCK Motorsport.

Όσο για τον Σάινθ, μετά την απόφασή του να επιστρέψει στο σημείο του ατυχήματος -κρίνοντας ότι οι πόνοι του στη δεξιά πλευρά του κορμού του δεν του ενέπνεαν ανησυχία- περίμενε τη βοήθεια του οχήματος υποστήριξης της Audi. Μετά την επιδιόρθωση του RS Q e-tron στο σημείο, ο Ισπανός επέστρεψε στον αγώνα και αναμένεται να ολοκληρώσει την Ειδική. Όχι πως έχει, πλέον, την οποιαδήποτε ελπίδα για διάκριση.

Στο μοναδικό που έχει πλέον να ελπίζει ο Λεμπ για την κατάκτηση της πρώτης του νίκη στο Ράλι Ντακάρ, φέτος, είναι στην ταχύτητά του για να περάσει τον Μοράες και έπειτα σε κάποιο χρονοβόρο πρόβλημα του Αλ-Ατίγια, μιας και υστερεί από τον τετράκις νικητή του αγώνα πάνω από 1 ώρα και 40 λεπτά.

“Ήταν μια καλή Ειδική. Χαθήκαμε λίγο σε κάποια σημεία, καθώς ήταν λίγο περίπλοκα τα σημεία χρονομέτρησης, οι γραμμές των μοτοσικλετών ήταν λανθασμένες κι έτσι χρειάστηκε να αλλάξουμε κατεύθυνση. Χάσαμε ίσως 5 ή 7 λεπτά αλλά ήταν καλή Ειδική, θα μπορούσαμε να είχαμε χάσει πολύ περισσότερο χρόνο”, είπε στο τέλος ο Λεμπ.

Οι λανθασμένες γραμμές των μοτοσικλετών, που ανέφερε, έγιναν από κάποιος εκ των πρωτοπόρων στην συγκλονιστική και πολυπρόσωπη μάχη κορυφής στους δύο τροχούς. Σε αυτούς που έπεσαν στην παγίδα της πλοήγησης περιλαμβάνονται ο Αντριέν βαν Μπεβερέν της Honda, που ήταν επικεφαλής μετά το 43ο χιλιόμετρο και πριν το λάθος πλοήγησης, ο ομόλογός του Πάμπλο Κιντανίγια, αλλά και οι Ντάνιελ Σάντερς και Μέισον Κλάιν με τις KTM τους.

Μετά από αυτό, στη μάχη της κορυφής εναλλάχθηκαν τα πρόσωπα και εντέλει τη σημερινή νίκη στις μοτοσικλέτες πήρε ο Λουτσιάνο Μπεναβίδες της Husqvarna, με διαφορά ενός λεπτού από τον Τόμπι Πράις της ΚΤΜ και τριών λεπτών από τον Σκάιλερ Χάους επίσης της Huqsvarna – που, όμως, παρέμεινε επικεφαλής της γενικής, με διαφορά μόλις 3 δευτερολέπτων από τον Πράις μετά από 9 μέρες και κάποιες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Ατυχώς, μετά τους Ρίκι Μπράμπεκ και Σαμ Σάντερλαντ που εγκατέλειψαν νωρίς, σήμερα βγήκε εκτός μάχης κι άλλος ένας πρωταγωνιστής – ο Ζοάν Μπαρέδα Μπορ, που έκανε υπερπροσπάθεια μετά από πτώσεις και άλλα προβλήματα να κερδίσει φέτος την πρώτη του νίκη στο Ντακάρ. Ωστόσο, μετά τη σημερινή του πτώση αναγκάστηκε να μεταβεί στο νοσοκομείο του Ριάντ, με τραυματισμό στη μέση του.

Γενική Κατάταξη – Μετά την 9η ΕΔ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Νάσερ Αλ-Ατίγια (Toyota Gazoo Racing) 34:19:20
Λούκα Μοράες (Overdrive Racing) +1:21:57
Σεμπαστιάν Λεμπ (Bahrain Raid Xtreme) +1:43:08
Χενκ Λάτεγκαν (Toyota Gazoo Racing) +1:46:23
Ζινιέλ ντε Βιγέρ (Toyota Gazoo Racing) +2:04:17
Ρομέν Ντουμά (Rebellion Toyota) +2:25:51
Μάρτιν Πρόκοπ (Orlen Ford) +2:45:36
Μπράιαν Μπαραγκουανάθ (Century) +2:48:06

ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΕΣ

Σκάιλερ Χάους (Husqvarna) 33:55:57
Τόμπι Πράις (ΚΤΜ) +0:03
Κέβιν Μπεναβίδες (ΚΤΜ) +5:09
Αντριέν βαν Μπεβερέν (Honda) +15:40
Πάμπλο Κιντανίγια (Honda) +18:24
Μέισον Κλάιν (ΚΤΜ) +18:42
Λουτσιάνο Μπεναβίδες (Husqvarna) +21:35
Χοσέ Ιγνάσιο Κορνέχο (Honda) +22:47

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ