aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑ«Καμπανάκι» από Χάμιλτον στη Formula 1 για τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Καμπανάκι» από Χάμιλτον στη Formula 1 για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Formula 1 θα αγωνιστεί στο 2021 σε χώρες όπως το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Αρκετοί οργανισμοί τα τελευταία χρόνια έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις χώρες αυτές με περίεργα καθεστώτα κατά πόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα εφαρμόζονται τόσο σε κοινωνικό αλλά και εργατικό επίπεδο.

Αυτό το τριήμερο η Formula 1 αγωνίζεται στην πίστα του Λοσέιλ στο Κατάρ, ενώ από το 2023 θα έχει μόνιμη θέση στο καλεντάρι του σπορ. Η χώρα της Μέσης Ανατολής προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο Κύπελλο το χειμώνα του 2022, με αρκετές έρευνες να κατακρίνουν τη διαχείριση των εργατικών δικαιωμάτων.

Ο Λιούις Χάμιλτον είναι ιδιαίτερα ανοικτός σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και στο πλαίσιο του GP Κατάρ αναφέρθηκε στο μείζων αυτό θέμα. «Ένα άτομο μπορεί να κάνει μια μικρή διαφορά αλλά μαζί, συνολικά, μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερο αντίκτυπο. Ελπίζω περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες να εκφράζονται περισσότερο σε τέτοια θέματα. Πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη μόρφωση.

Χρειάζεται πολύς χρόνος ώστε να μάθεις περισσότερα για μια περιοχή που σου είναι άγνωστη. Δεν είμαστε από τα ίδια μέρη, είναι τρομερά περίπλοκο το θέμα σε τέτοιες κοινωνίες που παίζει μεγάλο ρόλο η θρησκεία. Είναι τόσο πολύ που είναι δύσκολο να το κατανοήσεις. Το σημαντικό είναι να εξακολουθούμε να ευαισθητοποιούμαστε σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων. Μπορεί να έχουν γίνει κάποιες αλλαγές αλλά ποτέ δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνουν περισσότερα.

Ως σπορ έχουμε αγωνιστεί, έχω αγωνιστεί σε πολλές από αυτές τις χώρες και έχω υπάρξει αμαθής, δεν είχα ενδιαφερθεί σε ορισμένα από τα προβλήματα αυτά. Οπότε πρέπει να επιμορφωθούμε περισσότερο και να ορίσουμε την F1 υπεύθυνη και να διασφαλίσουμε πως πραγματικά κάνει ανάλογες ενέργειες όταν αγωνίζεται σε τέτοιες χώρες. Γι’αυτό έχω προσπαθήσει να υψώσω τη φωνή μου», δήλωσε ο Χάμιλτον.

Από τη μεριά του, ο Λάντο Νόρις μίλησε σε ανάλογο ύφος με τον Χάμιλτον. «Είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε ως κοινότητα στη Formula 1. Δεν είναι κάτι που μπορεί μόνο ένας να αλλάξει. Προφανώς και μπορεί να υπάρξει ένα μικρό αντίκτυπο αλλά δεν είναι τόσο απλό».

Από τη μεριά του, ο Σεμπάστιαν Φέτελ της Aston Martin συνέχισε στο ίδιο μοτίβο. «Αγαπάμε να οδηγούμε αυτά τα μονοθέσια ανά τον κόσμο. Υπάρχουν μέρη που μας είναι γνώριμα, ενώ άλλα όχι, χώρες που συμφωνούμε και άλλες που δεν συμφωνούμε. Είναι ένα ερώτημα που καλύπτει όλο το φάσμα της Formula 1, δεν είναι προσωπικό, μας αφορά όλους».

Ο οδηγός της Williams, Τζορτζ Ράσελ, πιστεύει πως οι οδηγοί πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη στο σπορ. «Όλοι οι οδηγοί γνωρίζουν περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εγώ εμπιστεύομαι τη Formula 1 και την FIA να μας πηγαίνουν στους καλύτερους δυνατούς προορισμούς να αγωνιζόμαστε».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ