aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑFormula1 2021: Το εγχειρίδιο της νέας σεζόν!

Formula1 2021: Το εγχειρίδιο της νέας σεζόν!

Λίγες ώρες απομένουν πριν από το πρώτο Grand Prix για το 2021. Η νέα σεζόν ξεκινά και επίσημα αύριο (28/3) στο Μπαχρέιν. Διαβάστε τις αλλαγές στα τεχνολογικά και οικονομικά θέματα και τα τρία ξεχωριστά πρόσωπα!

Το πάρε-δώσε και τα τελικά ρόστερ των ομάδων

Μετά από έξι σεζόν χωρίς να αποδώσει τα αναμενόμενα, ο Σεμπάστιαν Φέτελ αποχώρησε από τη Ferrari, με προορισμό την Άστον Μάρτιν, ενώ την θέση του θα πάρει ο Κάρλος Σάινθ που «άφησε» την McLaren. Αντικαταστάτης του Ισπανού θα είναι ο Ντάνιελ Ρικιάρντο, ενώ νο1. στην Renault από την οποία αποχώρησε ο Αυστραλός, θα ξαναγίνει ο σπουδαίος Φερνάντο Αλόνσο που επιστρέφει στην ενεργό δράση.

Από την άλλη, ο Σέρχιο Πέρεζ μετακόμισε στη Red Bull, με τους Σαρλς Λεκλέρ, Πιέρ Γκασλί, Εστεμπάν Οκόν, Λανς Στρολ, Λάντο Νόρις, Μαξ Βερστάπεν και Τζορτζ Ράσελ, να παραμένουν στις ομάδες τους.

Επίσης, οι Ρομέν Γκροζάν, Κέβιν Μάγκνουσεν, Άλεξ Άλπμον και Ντάνιελ Κβίατ είτε αποχώρησαν είτε δεν επιλέχθηκαν, ενώ οι Μικ Σουμάχερ, Νίκολας Λατίφι, Γιούκι Τσουνόντα και Νικίτα Μάζεπιν, μεταπήδησαν από την F2 στην μεγάλη κατηγορία. Τέλος, η ανίκητη δυάδα της Mercedes με τους Λιούς Χάμιλτον και Βαλτέρι Μπότας, αλλά και αυτή της Alfa Romeo με τους Κίμι Ραϊκόνεν και Αντόνιο Τζιοβινάτσι, δεν άλλαξαν.

Αναλυτικά οι πιλότοι ανά ομάδα:

Alfa Romeo (κινητήρας Ferrari): Κίμι Ραϊκόνεν, Αντόνιο Τζιοβινάτσι

AlphaTauri (κινητήρας Honda): Πιέρ Γκασλί, Γιούκι Τσουνόντα

Alpine (κινητήρας Renault): Εστεμπάν Οκόν, Φερνάντο Αλόνσο

Aston Martin (κινητήρας Mercedes): Σεμπάστιαν Φέτελ, Λανς Στρολ

Ferrari: Σαρλ Λεκλέρ, Κάρλος Σάινθ

Haas (κινητήρας Ferrari): Νικίτα Μάζεπιν, Μικ Σουμάχερ

McLaren (κινητήρας Mercedes): Ντάνιλε Ρικιάρντο, Λάντο Νόρις

Mercedes: Βαλτέρι Μπότας, Λιούις Χάμιλτον

Red Bull Racing (κινητήρας Honda): Μαξ Βερστάπεν, Σέρχιο Πέρεζ

Williams (κινητήρας Mercedes): Νίκολας Λατίφι, Τζορτ Ράσελ

Το ανανεωμένο καλεντάρι

Μπορεί την περασμένη σεζόν να πραγματοποιήθηκαν μόλις 17 Grand Prix λόγω κορωνοϊου, όμως φέτος το καλεντάρι θα είναι πιο γεμάτο από ποτέ, με συνολικά 23 «στροφές», που ξεκινούν από τις 28 Μαρτίου στο Μπαχρέιν και ολοκληρώνονται στις 12 Δεκεμβρίου με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πιο αναλυτικά, επιστρέφουν τα Grand Prix σε Πορτογαλία, Ολλανδία, Αζερμπαϊτζάν, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Κίνα, Γαλλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ. Ντεμπούτο θα κάνουν Μεξικό και Σαουδική Αραβία (νυχτερινό), ενώ εκτός έμειναν Τουρκία και Βιετνάμ.

Αναλυτικά οι ημερομηνίες των Grand Prix για το 2021:

Σύστημα βαθμολόγησης: 1ος-25, 2ος-18, 3ος-15, 4ος-12, 5ος-10, 6ος-8, 7ος-6, 8ος-4, 9ος-2, 10ος-1, ταχύτερος γύρος-1

Αλλαγές σε τεχνικά θέματα και ο ερχομός νέων ομάδων

Από την στιγμή που στο πρωτάθλημα του 2022 θα σημειωθούν τεράστιες αλλαγές, όπως έχουν ήδη ανακοινωθεί, η διοργανώτρια αρχή αποφάσισε να μην προβεί σε σοκαριστικά πράγματα το 2021, ωστόσο αυτά δεν μπορούν να θεωρηθούν αμελητέα.

Πιο συγκεκριμένα, μετά και την έξαρση της πανδημίας που δυσκολεύει οικονομικά κάποιες ομάδες, τέθηκε πλαφόν 145 εκατομμυρίων δολαρίων, στο λεγόμενο budget cup, που αφορά στην εξέλιξη νέων τεχνολογιών για όλους τους τομείς του αυτοκινήτου. Αυτό στοχεύει στο να μειωθούν οι χαοτικές διαφορές, αφού όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει τα κορυφαία brands διαθέτουν… μηχάνημα που κόβει χρήματα και έτσι ξεχωρίζουν.

Άλλη μια αλλαγή ήρθε με την εξέλιξη στο πάτωμα των μονοθεσίων, με σκοπό να αποκτήσουν μεγαλύτερη αεροδυναμική και κατά συνέπεια μικρότερη κάθετη δύναμη. Όπως αποκάλυψε η FIA, κάθε χρόνο με τις βελτιώσεις, οι οδηγοί τρέχουν με 10% λιγότερη κάθετη δύναμη και γίνονται συνεχώς ταχύτεροι. Επίσης να αναφέρουμε ότι η Pirelli ανανέωσε την συνεργασία της με την F1 έως το 2024 και θα αποτελεί τον αποκλειστικό προμηθευτή ελαστικών, ενώ ο χρόνος στην πρώτη και την δεύτερη περίοδο των ελεύθερων δοκιμαστικών, μειώθηκε από τα 90’ στα 60’.

Όσον αφορά τις ομάδες, ο Λόρενς Στρολ που μέχρι πέρσι ήταν ιδιοκτήτης της Racing Point, πήρε τον έλεγχο ενός μεγάλου μέρους της ιστορικής Aston Martin και αποφάσισε να της δώσει μια ευκαιρία στην F1. Από την άλλη, η Renault πέρασε σε νέα εποχή, αποχωρίστηκε το κλασικό κιτρινόμαυρο χρώμα της και έδωσε την θέση της στην Alpine, η οποία ανήκει στο γκρουπ του γαλλικού κολοσσού και ευελπιστεί να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο νέος, ο παλιός και ο πρώην

Είναι δεδομένο πως όταν κάποιος έχει καταφέρει να είναι μέσα σε αυτούς που θα πάρουν μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1, πρόκειται για ένα μεγάλο κατόρθωμα. Παρόλα αυτά, στην φετινή διοργάνωση, ξεχωρίζουν για ιδιαίτερους λόγους δύο ονόματα οδηγών αλλά και ενός ακόμα που δεν συμμετέχει.

Μικ Σουμάχερ: Μετά από μια εκπληκτική σεζόν με την ακαδημία της Ferrari, όπου αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Formula 2, ο 22 Γερμανός πιλότος, γιός του σπουδαίου και άτυχου Μίκαελ Σουμάχερ που δίνει την δική του μάχη, «άρπαξε» την ευκαιρία της Haas και θα δοκιμάσει την τύχη του. Η σύγκριση με τον πατέρα του είναι αναπόφευκτη, ενώ το «βάρος» που κουβαλά στις πλάτες του λόγω του ονόματός του, τεράστιο. Όλοι περιμένουν σπουδαία πράγματα από αυτόν και μένει να φανεί αν θα μπορέσει να επαληθεύσει τις προσδοκίες.

Φερνάντο Αλόνσο: Η οδηγική «καψούρα» εκατομμυρίων οπαδών της F1, επιστρέφει στην ενεργό δράση μετά από ένα μικρό διάλειμμα και η αγωνία για το αν θα καταφέρει να δείξει στην πίστα τον παλιό καλό του εαυτό, είναι τεράστια. Αν και κατά την διάρκεια προπόνησής του με ποδήλατο τον Φεβρουάριο στην Ελβετία, ο Ισπανός τραυματίστηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και χρειάστηκε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση του τραυματισμού του, όλα δείχνουν πως τίποτα δεν θα τον επηρεάσει από το να πρωταγωνιστήσει και πάλι.

Ρομέν Γκροζάν: Χωρίς καμία αμφιβολία, το ατύχημα που παραλίγο να του κοστίσει την ζωή του στο Μπαχρέιν, ήταν η συγκλονιστικότερη στιγμή της περσινής σεζόν. Μετά τις σοκαριστικές δηλώσεις του αλλά και την σταδιακή επούλωση των τραυμάτων του, ήρθε και η ανακοίνωσή του για την απόσυρση από την F1. Μετά από αυτό που πέρασε, κατάλαβε ότι ίσως η τύχη και η στολή του, τον προστάτευσαν μια φορά και αποφάσισε να βάλει τέλος σε αυτό το επιπλέον άγχος για την οικογένεια του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ