aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑFormula 1: Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια έγινε το ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ

Formula 1: Σαν σήμερα πριν από 9 χρόνια έγινε το ατύχημα του Μίκαελ Σουμάχερ

Ο Μίκαελ Σουμάχερ μπορεί να χαρακτηριστεί δικαίως ένας από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στην ιστορία. Ο Γερμανός πολυπρωταθλητής της Formula 1 κατάφερε να συνδέσει το όνομά του με την ιστορία του σπορ και στα χρόνια που αγωνίστηκε η δημοτικότητά του εκτοξεύτηκε στη… στρατόσφαιρα. Τα ρεκόρ που πέτυχε, σε συνδυασμό με τη δημοφιλία του, τον έκαναν έναν σούπερ σταρ τεραστίων διαστάσεων και πρότυπο πολλών παιδιών που ήθελαν να ακολουθήσουν τα βήματά του.

Ο Γερμανός πραγματοποίησε το ντεμπούτο του το 1991 και εδραιώθηκε αμέσως στη Formula 1. Το 1994 πήρε το πρώτο του πρωτάθλημα και κατάφερε να επαναλάβει τον θρίαμβο την επόμενη χρονιά. Το 1996 επέλεξε να κάνει το μεγάλο βήμα για τη Scuderia Ferrari, κάτι που αποδείχτηκε η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του.

Η ιταλική ομάδα βρισκόταν σε μια διαδικασία αναδόμησης και μαζί με τον Γερμανό χτίσανε κάτι μοναδικό. Κάθε χρόνο υπήρχε βελτίωση και μάχη, με το πρωτάθλημα όμως να μην έρχεται ακόμα. Όλα άλλαξαν το 2000 όταν στο GP Ιαπωνίας ο Μίκαελ Σουμάχερ κατέκτησε τη νίκη και παράλληλα το πρώτο του πρωτάθλημα στη Formula 1 με τη Ferrari. Έκτοτε ξεκίνησε η δυναστεία της Scuderia που διήρκησε μέχρι το 2004. To 2006 διεκδίκησε το τελευταίο του πρωτάθλημα αλλά δεν κατάφερε να το κατακτήσει. Στο τέλος εκείνης της χρονιάς, αποσύρθηκε για πρώτη φορά από την ενεργό δράση.

Η μεγάλη επιστροφή έγινε το 2010 με τη Mercedes. H «φλόγα έκαιγε» ακόμα μέσα του και η δίψα του για τους αγώνες δεν έφυγε ποτέ. Όμως η γερμανική ομάδα δεν ήταν έτοιμη να προσφέρει μονοθέσιο-νικητή στον Σουμάχερ. Στα τρία χρόνια που αγωνίστηκε με την ομάδα κατάφερε να ανέβει μία φορά στο βάθρο και στο Grand Prix Βραζιλίας του 2012 «είπε αντίο» στη Formula 1 για δεύτερη φορά.

Κατάφερε να κατακτήσει 7 τίτλους, 91 νίκες, 77 pole position και ανέβηκε στο βάθρο των νικητών 155 φορές. Όμως δεν έχουν όλα τα παραμύθια μόνο χαρούμενες ιστορίες.

Η μέρα που συγκλόνισε ολόκληρη τη γη

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2013 ο Μίκαελ Σουμάχερ βρισκόταν με την οικογένειά του για διακοπές στις γαλλικές Άλπεις. Όμως τη στιγμή που έκανε σκι μαζί με το γιο του, Μικ, είχε ατύχημα και χτύπησε άσχημα στο κεφάλι. Σύμφωνα με τους γιατρούς αν δεν φορούσε κράνος τότε θα είχε χάσει σίγουρα τη ζωή του.

Μεταφέρθηκε άμεσα στο νοσοκομείο της Γκρενόμπλ στη Γαλλία όπου επεβλήθη σε δύο χειρουργεία στο κεφάλι. Μάλιστα, λόγω του τραυματισμού του τέθηκε σε τεχνητό κώμα μέχρι τον Μάρτιο όπου έδειξε σημάδια συνειδητότητας.

Το καλοκαίρι του 2014 μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στην Ελβετία, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους επέστρεψε στο σπίτι του ώστε να ξεκινήσει το δύσκολο και απαιτητικό ταξίδι ανάρρωσης.

Όλα αυτά τα χρόνια η οικογένειά του κρατούσε τα χαρτιά της κλειστά αναφορικά με την κατάσταση της υγείας του. Ο τραυματισμός του ήταν τέτοιος που τα οποιαδήποτε σημάδια ανάκαμψης ήταν πολύ μικρά.

Οι επίσημες ενημερώσεις ήταν ελάχιστες και μέχρι σήμερα κανένας δεν γνωρίζει την ακριβή κατάσταση του Μίκαελ Σουμάχερ.

269024999 1556749964693272 5304993382670350095 N

Η παράνομη φωτογραφία

Το 2016 συνέβη ένα απρόσμενο περιστατικό. Ένας φιλοχρήματος παπαράτσι κατάφερε να εισβάλει στην οικεία του στη Γενεύη και κατάφερε να αποσπάσει φωτογραφία του Σουμάχερ που βρίσκονταν στο κρεβάτι εντατικής θεραπείας.

Μάλιστα το γεγονός αυτό το επιβεβαίωσαν οι γερμανικές αρχές αναφέροντας: «Ένα άγνωστο άτομο κατάφερε να τραβήξει μια μυστική φωτογραφία από τον Σουμάχερ και ήταν έτοιμος να την πουλήσει για 1 εκατομμύριο δολάρια σε διάφορα μέσα, ώστε να έχουν πρόσβαση στην εικόνα του τραυματισμένου Μίκαελ Σουμάχερ».

Λόγω της ιδιαιτερότητας της κατάστασης και της έρευνας των αρχών, η δίωξη κατέστησε το γεγονός ως «παραβίαση της προσωπικής του ζωής και της μάχης του για ζωή».

Ακόμα παραμένει άγνωστο αν το πρόσωπο αυτό τράβηξε μία ή παραπάνω φωτογραφίες, όμως καμία μέχρι σήμερα δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.

Το 2019 ο τέως πρόεδρος της FIA και πρώην επικεφαλής της Ferrari, Ζαν Τοντ, αποκάλυψε πως ο Γερμανός πολύπρωταθλητής μπορούσε να δει αγώνα Formula 1 και πως η υγεία του έχει βελτιωθεί.

269977684 330643202248572 4829677552866039528 N 0

Το ντοκιμαντέρ για τον Σουμάχερ που έδωσε νέα δεδομένα

Το 2021 κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο «Schumacher», που παρουσίασε το χτίσιμο του θρύλου του ονόματος Σουμάχερ. Στο ντοκιμαντέρ αυτό, η γυναίκα του Γερμανού, Κορίνα, δίχως να αποκαλύψει λεπτομέρειες, ομολόγησε πως ο Γερμανός είχε ως εναλλακτική εκείνη την περίοδο να πάει για ελεύθερη πτώση με την οικογένειά του.

«Λίγες ημέρες πριν το ατύχημα, μου είχε πει πως το χιόνι δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Μπορούμε να πάμε στο Ντουμπάι για να κάνουμε ελεύθερη πτώση από αεροπλάνο. Ποτέ δεν κατηγόρησα τον Θεό για ό,τι έγινε. Ήταν απλά τρομερή κακοτυχία που θα μπορούσε να συμβεί στη ζωή. Είναι τραγικό όταν λέμε: Γιατί να συμβαίνει αυτό στον Μάικλ, γιατί να συμβαίνει σε όλο τον κόσμο», ανέφερε η Κορίνα στο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Όσο για την τωρινή κατάσταση της υγείας του, η γυναίκα του είπε πως ο Μίκαελ δεν είναι όπως πριν: «Φυσικά και μου λείπει κάθε μέρα, αλλά δεν είμαι μόνο εγώ αλλά και στα παιδιά λείπει. Σε όλους λείπει, αλλά ο Μίκαελ είναι εδώ. Είναι διαφορετικός, αυτό μας δίνει δύναμη. Είμαστε μαζί. Είμαστε μαζί στο σπίτι και κάνουμε θεραπείες. Κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε να γίνει καλύτερα ο Μίκαελ και να νιώθει άνετος. Θα κάνουμε τα πάντα για να συμβεί αυτό».

Το ντοκιμαντέρ αφήνει να εννοηθεί πως ενδεχομένως να μην δούμε ξανά τον Μίκαελ Σουμάχερ όπως τον θυμόμασταν κάποτε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ