aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑF1: Τι είναι το Halo που έσωσε την ζωή του Ζου (vid)

F1: Τι είναι το Halo που έσωσε την ζωή του Ζου (vid)

Το Gp της Μεγάλης Βρετανίας μπορεί να σηματοδοτούσε την πρώτη νίκη στην καριέρα του, Κάρλος Σάινθ ,ωστόσο επισκιάστηκε από το σοκαριστικό ατύχημα που συνέβη στην εκκίνηση.

Εκεί υπήρξε μια καραμπόλα η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο Κινέζος πιλότος της Alfa Romeo να καταλήξει πίσω από τις προστατευτικές μπαριέρες.

Φυσικά η κόκκινη σημαία έκανε την εμφάνιση της και ο αγώνας διέκοπη. Άπαντες ανησύχησαν με τον Ράσελ να τρέχει να δει τι έχει συμβεί, και με την καρδιά να πηγαίνει στη θέση της έπειτα από αρκετή ώρα, όταν και τελικά υπήρξε ενημέρωση πως ο Κινέζος πιλότος έχει τις αισθήσεις του.

«Είμαι καλά, όλα είναι καθαρά. Το halo με έσωσε σήμερα. Σας ευχαριστώ όλους για τα ευγενικά μηνύματά σας» έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

Βέβαια τα πράγματα στην πίστα του Σίλβερστοούν θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ διαφορετικά, αν δεν έχει εισέλθει στον μαγικό κόσμο της Formula 1 το Halo. Αυτό για το οποίο στην αρχή οι οδηγοί διαμαρτυρήθηκαν έντονα επειδή τους μείωνε την ορατότητα, αλλά ήρθε να σώσει όχι μόνο την ζωή του Ζου, αλλά και την ζωή του Λουίς Χάμιλτον και πόσο μάλλον του Ρομέν Γκροσζάν.

«Είμαι καλά, όλα είναι καθαρά. Το halo με έσωσε σήμερα. Σας ευχαριστώ όλους για τα ευγενικά μηνύματά σας» έγραψε σε ανάρτησή του στα social media.

Όλα αυτά την ώρα που το πρωί της Κυριακής (3/7) στην Formula 2 είχε συμβεί ένα εξίσου τρομακτικό ατύχημα.

Τι είναι ακριβώς το Halo

Τι είναι όμως το Halo το οποίο έσωσε την ζωή του Ζου, αλλά και πολλών άλλων τα τελευταία χρόνια; Πρόκειται για μία κατασκευή από τιτάνιο, η οποία βρίσκεται πάνω από το πιλοτήριο των οδηγών. Συστήθηκε για πρώτη φορά τη σεζόν του 2018 και από τότε είναι υποχρεωτικό για όλα τα μονοθέσια, ακόμη και στις κατώτερες κατηγορίες (Formula 2). Χρησιμεύει κυρίως για να προστατεύει από θραύσματα που πιθανώς να τραυματίσουν τους πιλότους.

Ζυγίζει επτά κιλά, ενώ είναι ικανό να αντέξει 12.000 kg, όπως ενημερώνει η Formula 1. Αποτελείται από έναν κάθετο πυλώνα, ο οποίος βρίσκεται μπροστά στο πρόσωπο του οδηγού, ενώ συνδέεται με ένα στεφάνι, που είναι τοποθετημένη στην κορυφή. Ολόκληρη η κατασκευή είναι φυσικά βιδωμένη στο πιλοτήριο.

Ο θάνατος του Ζουλς Μπιανσί στη Σουζούκα το 2014, έφερε ξανά στο προσκήνιο την συζήτηση για αύξηση των μέτρων. Έπειτα από συσκέψεις της FIA αλλά και των ομάδων προέκυψε το Halo το οποίο έκανε την εμφάνιση του το 2018 και αποτελεί τον φύλακα άγγελο των οδηγών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ