aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΜΗΧΑΝΟΚΙΝΗΤΑΔιεθνής καριέρα για τον νεαρό Βλαδίμηρο Τζιωρτζή

Διεθνής καριέρα για τον νεαρό Βλαδίμηρο Τζιωρτζή

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΣΟΥΤΖΙΗ

Ως ένα πολύ σημαντικό βήμα στην καριέρα του χαρακτήρισε ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής τη συμμετοχή του στο πρωτάθλημα SMP Formula 4 NEZ by FIA, όπου μετέχει με τα χρώματα της ρωσικής ομάδας SMP Racing.

Μιλώντας στο πλαίσιο γεύματος που παρέθεσε στους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τους χορηγούς του, στο «Ελληνικόν Ουζομεζεδοπωλείο» στη Λευκωσία, ο 19χρονος πιλότος σημείωσε πως «μετά από έξι αγώνες τα δύο τελευταία χρόνια στο ρωσικό πρωτάθλημα της Formula 3, η ομάδα της SMP Racing μου έδωσε φέτος την ευκαιρία να τρέξω σε αυτό το διεθνές πρωτάθλημα που είναι πιστοποιημένο από τη Διεθνή Ομοσπονδία».

Εξηγώντας τη σημασία του πρωταθλήματος είπε πως «ο πρωταθλητής θα πάρει μια πλήρη υποτροφία για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Formula 3 και ο δεύτερος και ο τρίτος σημαντικά χρηματικά έπαθλα. Αναφερόμενος στην SMP Racing ο Τζιωρτζής σημείωσε  ότι «είναι η ομάδα που ανέδειξε τον Σεργκέι Σιρότκιν, ο οποίος υπέγραψε με την ομάδα της Renault στην F1».

Μίλησε επίσης για τον Μίκα Σάλο, πρώην πιλότο της F1, που έχει ρόλο μέντορα για τους νεαρούς οδηγούς του πρωταθλήματος. Τον γνώρισε στο Σότσι και όπως είπε «δεν περίμενα από έναν τόσο σπουδαίο οδηγό να με αγκαλιάσει ζεστά από την αρχή και να με καθοδηγεί, βοηθώντας με πάρα πολύ».

Το «παρών» του έδωσε και ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου κ. Αντώνης Μιχαηλίδης ο οποίος είπε πως «ως ο μοναδικός αντιπρόσωπος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου στην Κύπρο, είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε, και υποστηρίζουμε -στο μέτρο των δυνατοτήτων μας- κάθε Κύπριο οδηγό στον οποίο δίνεται η ευκαιρία να διακριθεί εκτός συνόρων», πριν υπογραμμίσει ότι «ο Βλαδίμηρος Τζιωρτζής είναι οδηγός που μπορεί να διακριθεί στο εξωτερικό».

Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε πως ο Τζιωρτζής συνεχίζει τη μακρά παράδοση που έχει η Κύπρος στον μηχανοκίνητο αθλητισμό και εξήγησε πως ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου θα τον στηρίξει με όλους τους τρόπους που μπορεί, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η πόρτα μας θα είναι πάντα ανοικτή».

Ο Βλαδίμηρος ευχαρίστησε την Eneos Motor Oil, την INTERTAXAUDIT, την ALCO Filters, τα KS Tools, την Eurofast, το Global College, τα καταστήματα PetroSports, τα εστιατόρια Akakiko για την υποστήριξη, το «Ελληνικόν Ουζομεζεδοπωλείο» για τη φιλοξενία αλλά και το Υπουργείο Άμυνας και την Κυπριακή Δημοκρατία για τις διευκολύνσεις στο θέμα της στρατιωτικής του θητείας.

«Δεν έχω παράπονο από κανέναν, με στηρίζουν όλοι όπως μπορούν» απάντησε σε σχετική ερώτηση. Δεν μπορούσε να μην ευχαριστήσει και τους γονείς του που «με στηρίζουν από πέντε χρόνων και είναι δίπλα μου σε κάθε βήμα» όπως είπε. Από την περασμένη Τετάρτη ο Βλαδίμηρος βρίσκεται στην Ολλανδία όπου αυτό το Σαββατοκύριακο γίνεται ο δεύτερος αγώνας της χρονιάς.

«Είμαι έτοιμος να διεκδικήσω μιαν από τις πρώτες θέσεις και γιατί όχι την πρωτιά», είπε ο νεαρός πιλότος. Στον εναρκτήριο αγώνα της σεζόν, το Σαββατοκύριακο του Πάσχα στο Σότσι, παράλληλα με τον αγώνα της F1, ο Βλαδίμηρος ήταν 14ος στην πρώτη κούρσα και 11ος στη  δεύτερη – αρχικά του είχε δοθεί η 10η θέση όμως κατόπιν οι αγωνοδίκες άλλαξαν την απόφαση.

Το αποτέλεσμα ήταν ενθαρρυντικό εάν ληφθεί υπόψη πως και τις δύο φορές εκκίνησε από την 20η και τελευταία θέση και μάθαινε την πίστα την ώρα του αγώνα αφού έχασε όλα τα δοκιμαστικά και το 80% των προκριματικών λόγω μιας ίωσης, που ώθησε τους γιατρούς να μην του επιτρέψουν να αγωνιστεί την πρώτη ημέρα.

Στο πρωτάθλημα μετέχουν 21 νεαροί οδηγοί από Φιλανδία, Ρωσία, Ολλανδία και Ισπανία. Το πρωτάθλημα SMP Formula 4 NEZ Certified by FIA είναι ένα από τα οκτώ περιφερειακά πρωταθλήματα F4 που είναι πιστοποιημένα από την Παγκόσμια Ομοσπονδία – στην F4 δεν υπάρχει παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τα αρχικά NEZ παραπέμπουν στο North Europe Zone. Αποτελείται από επτά γύρους και συνολικά 21 βαθμολογούμενες κούρσες. Κάθε αγωνιστικό τριήμερο περιλαμβάνει δοκιμαστικά, προκριματικά και τρεις αγώνες – στο Σότσι έγιναν μόνο δύο λόγω του αγώνα της F1.

Βαθμολογούνται οι δέκα πρώτοι κάθε αγώνα, με τον νικητή να κερδίζει 25 βαθμούς, το δεύτερο 18β και τον τρίτο 15β. Το σύστημα βαθμολόγησης είναι ίδιο με της F1. Εδώ όμως η pole position δίνει 5β και ο ταχύτερος γύρος 2β. Τα μονοθέσια είναι για όλους τα ίδια και είναι σχεδιασμένα κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, έτσι αποδίδουν 160 ίππους και είναι εφοδιασμένα με κινητήρες Fiat Abarth 1.400cc και ελαστικά Hankook. Οι αγώνες φιλοξενούνται σε Ρωσία, Ολλανδία, Φινλανδία και Σουηδία.

H SMP Racing

Δημιουργήθηκε το 2013 με σκοπό την προώθηση ταλαντούχων οδηγών από τα καρτ μέχρι τη Formula 1. Πέρα από τα μονοθέσια δραστηριοποιείται και στους αγώνες αυτοκινήτου πίστας. Δικό της δημιούργημα είναι ο Σεργκέι Σιρότσκιν, δοκιμαστής πλέον της Renault. Η ομάδα διέκρινε το ταλέντο του Τζιωρτζή κατά τη συμμετοχή στην Formula 3 της Ρωσίας και του πρόσφερα υποτροφία 65% για τη  φετινή του συμμετοχή στο πρωτάθλημα SMP Formula 4 NEZ by FIA.

Ποιος είναι ο Βλαδίμηρος

Γιος του πρώην οδηγού αγώνων ράλι, Ανδρέα Τζιωρτζή, γεννήθηκε στις 6 Απριλίου του 1997 στη Λευκωσία. Λίγο μετά που έκανε τα πρώτα του βήματα μπήκε σε καρτ, ενώ σε ηλικία έξι χρόνων έτρεξε πρώτη φορά στο πρωτάθλημα και στα οκτώ του αγωνίστηκε πρώτη φορά εκτός Κύπρου. Είναι επτά φορές Πρωταθλητής Κύπρου στα Καρτ, ενώ έχει κάνει δοκιμαστικά με τη Formula Renault 2.0. Το 2014 δοκίμασε την τύχη του στις πίστες του Σίλβερστοουν και της Βαλένθια με την West Tec της Formula 3, ενώ τα δύο τελευταία χρόνια έλαβε μέρος στο Πρωτάθλημα Formula 3 της Ρωσίας.

Το ημερολόγιο του 2016

  1. Sochi (Ρωσία) 29 Απριλίου – 1 Μαΐου
  2. Ζandvoort (Ολλανδία) 13-15 Μαΐου
  3. Ζandvoort (Ολλανδία) 3-5 Ιουνίου
  4. Moscow Raceway (Ρωσία) 22-24 Ιουλίου
  5. Moscow Raceway (Ρωσία) 19-21 Αυγούστου
  6. Andestorp (Σουηδία) 3-4 Σεπτεμβρίου
  7. Ahvenisto (Φιλανδία) 10-11 Σεπτεμβρίου
[vc_gallery type=”image_grid” images=”8414,8415,8416″]

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ