aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑΛουκάς Καλογήρου: Το πάθος τού έδινε δυνάμεις

Λουκάς Καλογήρου: Το πάθος τού έδινε δυνάμεις

«Ο υπεραθλητής της Κύπρου». Αυτός ήταν ο χαρακτηρισμός που του αποδόθηκε, όταν τον τίμησε το 2016 η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) κατά τον ετήσιο θεσμό «Αριστείς της χρονιάς». Στον Λουκά Καλογήρου απονεμήθηκε το βραβείο Εξαίρετης και Μακρόχρονης Προσφοράς στον Αθλητισμό. Δικαίως!

Είναι απολύτως βάσιμοι οι χαρακτηρισμοί «υπεραθλητής» και «πολυαθλητής» που του αποδίδονται, καθόσον ο Λουκάς Καλογήρου διακρίθηκε σε πολλά αθλήματα, ατομικά και ομαδικά. Είχε ασίγαστο πάθος και αυτό ήταν που του έδινε δυνάμεις, όπως αναφέρει ο ίδιος.

Στον στίβο διέπρεψε σε εντελώς διαφορετικά αγωνίσματα, κατά γενική ομολογία ασύμβατα μεταξύ τους. Υπήρξε παγκυπριονίκης, και μάλιστα σε όλες τις κατηγορίες (μαθητών, εφήβων και ανδρών), στη σφαιροβολία, τη δισκοβολία, το αγώνισμα δρόμου 100 μ., τη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. και το δέκαθλο. Ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλοπάτι του βάθρου και σε Πανελληνίους αγώνες, επίσης σε όλες τις κατηγορίες, στα ίδια αγωνίσματα.

Κατά την εντυπωσιακή διαδρομή του στον στίβο, ο Λουκάς Καλογήρου αγωνιζόταν με τη φανέλα του Γυμναστικού Συλλόγου Στροβόλου «Ο Κεραυνός», καθώς επίσης του Γ.Σ.Π. Από το 1962 μέχρι το 1982, για δύο δεκαετίες, μέχρι τα 34 του χρόνια (!), αγωνιζόταν στον στίβο. Αργότερα υπηρέτησε ως προπονητής στον «Κεραυνό», όπως και στον Γυμναστικό Σύλλογο «Τα Παγκύπρια» Λευκωσίας (Γ.Σ.Π.), καθώς και σε άλλα σωματεία. Υπήρξε επίσης παίκτης και προπονητής του «Κεραυνού» στην καλαθόσφαιρα, την πετοσφαίριση, και τη χειροσφαίριση, ενώ έπαιξε και ποδόσφαιρο στην ομάδα του «Κεραυνού». Πολύπλευρο ταλέντο, αλλά και ακαταπόνητος αθλητής!

Όπως ανέφερε ο ίδιος, ο Λουκάς Καλογήρου οφείλει στον Ανδρέα Χατζηβασιλείου, τον γνωστό στυλοβάτη του κυπριακού αθλητισμού, το γεγονός ότι άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τον στίβο και την καλαθόσφαιρα. Αυτός εντόπισε το ταλέντο του, όταν τον είχε ως καθηγητή του στη Γυμναστική στο Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου το 1962-1963. Ο Ανδρέας Χατζηβασιλείου τον προέτρεψε να εγγραφεί στο δυναμικό του «Κεραυνού» Στροβόλου, του οποίου ήταν προπονητής.

2 Kallimarmaro Loukas Kaloghrou
 

Εξ αρχής ο Λουκάς Καλογήρου, ο οποίος γεννήθηκε το 1948 στη Λακατάμεια, έδειξε τις δυνατότητές του σε μαθητικούς αγώνες, ειδικότερα στις ρίψεις, κυρίως τη σφαιροβολία και τη δισκοβολία, καθώς επίσης στα αγωνίσματα δρόμου 100 μ. και τη σκυταλοδρομία 4Χ100 μ. «Επί πέντε χρόνια ήμασταν πρωταθλητές και καταρρίπταμε ρεκόρ σε μαθητικούς αγώνες ως Γυμνάσιο Αρρένων Κύκκου», όπως ανέφερε.

Έτσι ξεκίνησε τη φανταστική σταδιοδρομία του στον στίβο, εκπροσωπώντας σε διασωματειακούς αγώνες τον «Κεραυνό» Στροβόλου, σε Παγκυπρίους αγώνες τον Γ.Σ.Π. και σε Πανελληνίους αγώνες την Κύπρο.

Παράλληλα, κατά τη δεκαετία του 1960, αγωνιζόταν και στην καλαθοσφαιρική ομάδα του «Κεραυνού» Στροβόλου, ενώ έπαιζε και ποδόσφαιρο στον «Ολυμπιακό» Λευκωσίας, με τον οποίο αναδείχθηκε πρωταθλητής Α’ Κατηγορίας της ΚΟΠ το 1967. Αργότερα, το 1977, η Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου (ΕΑΚ) ανέδειξε τον Λουκά Καλογήρου ως καλαθοσφαιριστή της χρονιάς.

Μετά από την αποπεράτωση των γυμνασιακών του σπουδών και τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά το 1967, ο Λουκάς Καλογήρου μετέβη στην Αθήνα για να φοιτήσει στη Γυμναστική Ακαδημία. Ακόμη και στη διάρκεια των σπουδών του όμως ο «Κεραυνός» τον έφερνε από την Αθήνα για να ενισχύσει την ομάδα σε κρίσιμους αγώνες. Ερχόταν το Σάββατο και έφευγε την Κυριακή για να μπορέσει την επόμενη μέρα να παρακολουθήσει τα μαθήματά του. Ο «Κεραυνός» ήταν τότε από τους πρωταγωνιστές του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας. Του έλειπε μόνο η κατάκτηση κάποιου τροπαίου, που εκείνη την περίοδο έχανε κυριολεκτικά στο παραπέντε, για κάποιες λεπτομέρειες…

Από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας του Λουκά Καλογήρου ήταν οι Παγκύπριοι εαρινοί αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο στάδιο Γ.Σ.Ο. στη Λεμεσό, το 1967-1968.

Αγωνιζόταν εκείνη τη μέρα με τη φανέλα του «Κεραυνού» Στροβόλου. «Τότε φορτώθηκα με κύπελλα και δεν ήξερα πού να τα βάλω, γιατί κέρδισα σε τέσσερα αγωνίσματα, ακόμη και στα 100 μ. τον Χάρη Αϊβαλιώτη, αλλά και στη σφαιροβολία τον Λουκά Λουκά. Αυτοί οι δύο ήταν ομολογουμένως ανίκητοι αθλητές, αλλά με βοήθησαν κάποιες συγκυρίες», θυμάται ο Λουκάς Καλογήρου.

Προπονητές του στον Γ.Σ.Π. ήταν, εκτός βέβαια από τον Ανδρέα Χατζηβασιλείου, ο Παλλάδιος Νικολάου στα αγωνίσματα αλμάτων, ενώ προς το τέλος της σταδιοδρομίας του ήταν ο Ντίνος Μιχαηλίδης. Στα αγωνίσματα ρίψεων ήταν ο Πάρις Χριστοδουλίδης.

Τα τελευταία σχεδόν 40 χρόνια (από το 1982), ο Λουκάς Καλογήρου προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως προπονητής στίβου του Γ.Σ.Π., βοηθώντας πολλούς αθλητές να φτάσουν στην επιτυχία. Αθλήτρια ήταν και η σύζυγός του, Αναστασία Παπαβασιλείου (στο αγώνισμα του άλματος εις ύψος με την ομάδα του «Παναθηναϊκού»), καθώς και τα παιδιά του Νεόφυτος, Πάνος και Άρης, επίσης η νύφη του, Μαριάννα, που παρέλαβαν τη σκυτάλη και έγραψαν χρυσές σελίδες στον κυπριακό αθλητισμό.

3 Kaloghrou Kai Kouvaras
Η καλαθοσφαιρική ομάδα του «Κεραυνού» Στροβόλου το 1972 στο γήπεδό του, δίπλα στο οίκημα του σωματείου. Τρίτος από αριστερά μπροστά είναι ο Λουκάς Καλογήρου, παίκτης και προπονητής της ομάδας, στα 24 του χρόνια. Συγκαλαθοσφαιριστές του ήταν, από αριστερά στην πίσω σειρά, οι Γιώργος Κορφιώτης, Σταύρος Γρηγορίου, Φιλαλήθης, Μιχαλάκης Παπαϊακώβου, Νίκος Ανδρέου. Δεξιά είναι ο έφορος Γιώργος Κουβαράς. Μπροστά είναι οι Μιχαλάκης Αδαμίδης, Πόλυς Γρηγορίου, Λουκάς Καλογήρου και Ξενάκης Ξενοφώντος.

Άνοιξε νέους δρόμους

Χάρη στις πρωτοβουλίες του Λουκά Καλογήρου, ο Γ.Σ.Σ. «Ο Κεραυνός» επεκτάθηκε σε δύο αθλήματα, την πετοσφαίριση και τη χειροσφαίριση. Ο ίδιος αφηγήθηκε σχετικά: «Ύστερα που επέστρεψα από τις σπουδές μου στη Γυμναστική Ακαδημία στην Αθήνα, η διοίκηση του «Κεραυνού» μού πρότεινε το 1973 να αναλάβω και ως προπονητής της καλαθοσφαιρικής ομάδας, εκτός από παίκτης, γιατί ο κ. Χατζηβασιλείου είχε πάρει διορισμό στον ΚΟΑ. Τότε αποφασίσαμε να συστήσουμε και ομάδα βόλεϊ, με παίκτες κυρίως μαθητές του Λυκείου Στροβόλου. Είχα διοριστεί εκεί ως γυμναστής. Ανάμεσα στους παίκτες ήταν ο Άθως Γαβριήλ και ο αδελφός του, Γιώργος Γαβριήλ, ο Ευτύχιος Ευτυχίου, ο Ξενάκης Ξενοφώντος και άλλοι. Ορισμένοι, όπως κι εγώ, εκτός από το βόλεϊ, έπαιζαν και στην ομάδα μπάσκετ του «Κεραυνού». Αναδειχθήκαμε πρωταθλητές στη Β’ Κατηγορία στο βόλεϊ και προβιβαστήκαμε στην Α’ Κατηγορία. Δυστυχώς όμως το επόμενο πρωτάθλημα δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω των τραγικών γεγονότων του 1974, του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής. Το 1975 αποχώρησα από τη θέση του προπονητή και παίκτη του «Κεραυνού», λόγω κάποιων διαφορών».

Η πρωτοβουλία για συμμετοχή του «Κεραυνού» και στη χειροσφαίριση, την ίδια περίοδο, το 1973-1974, προσέκρουσε σε άλλου είδους εμπόδια, σύμφωνα με την αφήγηση του Λουκά Καλογήρου:
«Παρότρυνα μερικούς από τους μαθητές του Λυκείου Στροβόλου να ασχοληθούν με το χάντμπολ.

Τους εγγράψαμε στον «Κεραυνό» και δημιουργήσαμε νέα ομάδα. Τότε δεν είχαν αρχίσει ακόμη τα πρωταθλήματα χάντμπολ, αλλά διοργανώθηκε τουρνουά με τη συμμετοχή 10 ομάδων. Ήμουν παίκτης και προπονητής της ομάδας. Φτάσαμε μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης, με αντίπαλο το Κέντρο Νεότητας Ανθούπολης. Όταν τέλειωσε το πρώτο ημίχρονο, προηγούμασταν με πέντε τέρματα διαφορά. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως η ομάδα μας, «Ο Κεραυνός», σφαγιάστηκε από τη διαιτησία.

Τότε τους είπα ότι θα έπαιρνα την ομάδα και θα φεύγαμε, αλλά δεν το έκανα, σεβόμενος τον Ανδρέα Χατζηβασιλείου που θα έκανε την απονομή των μεταλλίων ως στέλεχος του ΚΟΑ. Κι επίσης τους τόνισα ότι δεν επρόκειτο να ασχοληθώ ξανά με το χάντμπολ. Έτσι διαλύθηκε η ομάδα του «Κεραυνού». Ορισμένοι από τους παίκτες του «Κεραυνού» εντάχθηκαν στην ομάδα της ΣΠΕ Στροβόλου, που δημιουργήθηκε στη συνέχεια».

Ο Λουκάς Καλογήρου έπαιξε και ποδόσφαιρο στην ομάδα του «Κεραυνού», η οποία τότε αγωνιζόταν στη Β’ Κατηγορία. Ο ίδιος θυμάται: «Ήμουν ήδη περίπου 35 χρόνων, αλλά αφού με κάλεσαν τα παιδιά να τους βοηθήσω, δεν αρνήθηκα. Αγωνίστηκα ως ποδοσφαιριστής για ένα-δυο χρόνια. Αργότερα ο «Κεραυνός» κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για την Α’ Κατηγορία του πρωταθλήματος της ΚΟΠ».

– Το αφιέρωμα επικεντρώνεται στην προσφορά του Λουκά Καλογήρου στον Γυμναστικό Σύλλογο Στροβόλου «Ο Κεραυνός», με βάση τη μαρτυρία που έδωσε στον δρα Χρύσανθο Χρυσάνθου, στο πλαίσιο της προσπάθειας για συλλογή στοιχείων ενόψει των 100χρονων του Συλλόγου. Οι ενδιαφερόμενοι να παραχωρήσουν σχετικό υλικό μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Φαίδωνα Χατζηπαύλου, τηλ. 99473850, τον Ηρακλή Ηρακλέους τηλ. 99609031, ηλ. ταχ. [email protected] και τον δρα Χρύσανθο Χρυσάνθου, ηλ. ταχ. [email protected] ή στο τηλ. 99686508.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ