aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΗ ΚΟΕ πενθεί για την απώλεια του πρώην Προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ

Η ΚΟΕ πενθεί για την απώλεια του πρώην Προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ

Το Ολυμπιακό Κίνημα έγινε φτωχότερο με το θάνατο του πρώην Προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Γεώργιος Χρυσοστόμου, οι Αξιωματούχοι και τα Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου εκφράζουν τη βαθιά τους θλίψη στην είδηση του θανάτου του Ζαγκ Ρογκ που υπήρξε ένας πραγματικός φίλος της Κύπρου.

Συνεργάστηκε στενά με τον πρώην Πρόεδρο της ΚΟΕ κ. Κίκη Λαζαρίδη, τόσο στο χώρο των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών όπου διετέλεσε Πρόεδρος από το 1989 μέχρι το 2001, όσο και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 2006 τέλεσε μαζί με τον Πρόεδρο της ΚΟΕ τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Μεγάρου, χαρακτηρίζοντας την ιδέα και το χώρο όπου συνυπάρχουν μαζί με την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή οι αθλητικές ομοσπονδίες της Κύπρου, ως τον καλύτερο που γνώρισε σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε επίσης ένθερμος υποστηρικτής των Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, τόσο ως Πρόεδρος της EOC, όσο και ως Πρόεδρος τη ΔΟΕ.

Ο Ζαγκ Ρογκ, γεννήθηκε στο Βέλγιο κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής το 1942. Ήταν ο 8ος Πρόεδρος της ΔΟΕ, θέση από την οποία την υπηρέτησε από το 2001 μέχρι το 2013. Ακολούθως ανακηρύχθηκε Επίτιμος Πρόεδρος της ΔΟΕ. Στην αθλητική του καριέρα υπήρξε πρωταγωνιστής στο άθλημα του Ράγκμπι και της Ιστιοπλοΐας όπου αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής και είχε συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, 1972 και 1976 στην κατηγορία Finn.

Θεωρείται εκ των αναμορφωτών του Ολυμπιακού Κινήματος, το οποίο προσάρμοσε στις ανάγκες και τις αντιλήψεις του σύγχρονου αθλητισμού του 21ου αιώνα, με καθοριστικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις.

Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται η δημιουργία κατά τη θητεία του ως Πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων, ως Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Φεστιβάλ Νέων, η στήριξη του στις ομάδες προσφύγων-αθλητών, και η παρέμβαση του για στήριξη του Παραολυμπισμού για ισότιμη αντιμετώπιση του από το σύνολο του Ολυμπιακού Κινήματος.

Για την Ελλάδα ήταν ο άνθρωπος που από τη θέση του ως Πρόεδρος της ΔΟΕ, βοήθησε στην επιτυχή διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, διοργάνωση η οποία μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις μετέπειτα διοργανώσεις.

Σε ένδειξη πένθους, οι σημαίες στο Ολυμπιακό Μέγαρο, θα είναι μεσίστιες τις επόμενες τρεις μέρες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ