aekaelakritasanorthosisapoelapollonarisdoksakarmiotissasalaminaomonoiaolympiakosparalimnipafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ«Γυναίκα και Ευ Αγωνίζεσθαι»

«Γυναίκα και Ευ Αγωνίζεσθαι»

Έγιναν πολλά προς την κατεύθυνση της ισότητας σε θεσμικό επίπεδο, χρειάζεται όμως οι κοινωνίες να τα εφαρμόσουν και να τα αφομοιώσουν. Ο Αθλητισμός δείχνει το δρόμο.

Οι αγώνες των γυναικών για ένα πιο δίκαιο Ολυμπιακό κίνημα, και για μια πιο δίκαιη κοινωνία, καθώς και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να μπορέσει να επιτευχθεί σε βάθος χρόνου η ισότητα στον καλύτερο δυνατό βαθμό ήταν τα θέματα που κύρια τέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Γυναίκα και Αθλητισμός της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και ο Πρεσβευτής «Ευ Αγωνίζεσθαι» ΚΟΕ-ΚΟΑ, Φοίβος Κωνσταντινίδης με θέμα «Γυναίκα και Ευ Αγωνίζεσθαι». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της ΟΠΑΠ Κύπρου, Πλατινένιου Χορηγού της ΚΟΕ.

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, στην Μουσική Ακαδημία ARTE, τελούσε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρίας Αννίτας Δημητρίου και ήταν αφιερωμένη στην Europa Donna (Cyprus). Την Πρόεδρο της Βουλής, εκπροσώπησε στην εκδήλωση η Βουλευτής Σάββια Ορφανίδου.

Στον χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στην υποεκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων καλώντας παράλληλα, όλους τους αρμόδιους φορείς να αποδείξουν τη βούληση τους, για θεσμική αναβάθμιση του ρόλου των γυναικών στον αθλητισμό εμπράκτως, με μέτρα όπως η ποσόστοση της συμμετοχής τους σε θεσμικές θέσεις.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ΚΟΕ «Γυναίκα και Αθλητισμός» κυρία Ιωάννα Δημητρίου αναφέρθηκε στον στόχο της Επιτροπής για την ανάδειξη του ρόλου της γυναίκας στην προώθηση των Ολυμπιακών Αξιών, καθώς και στην προώθηση αλλαγής κουλτούρας η οποία είναι αναγκαία στα θέματα έμφυλης ισότητας, σημειώνοντας : «Ο κυρίαρχος στόχος είναι καταρχάς να αλλάξουμε την κουλτούρα που επικρατεί στο χώρο, ο οποίος παραδοσιακά είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος, και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορες δράσεις, είτε στον τομέα της εκπαίδευσης, είτε με συνεργασία με αρμόδιους φορείς που μπορούν να βοηθήσουν και στις νομοθετικές αλλαγές, και στην εφαρμογή οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικές με το θέμα».

Ο Πρεσβευτής «Ευ Αγωνίζεσθαι» ΚΟΕ-ΚΟΑ Φοίβος Κωνσταντινίδης, ανέφερε ότι με την εκδήλωση τιμήσαμε τις γυναίκες όλου του κόσμου για την προσπάθεια δημιουργίας ενός καλύτερου και δικαιότερου κόσμου, και εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας για τη δική τους συμβολή και τις δικές τους θυσίες για αυτή την δικαιότερη κοινωνία, στην οποία ζούμε όλοι σήμερα, επισημαίνοντας παράλληλα και τα εξής: «Η προσπάθεια της γυναίκας για ισότητα και ισοτιμία, ξεκίνησε από πολύ παλιά και ένα από τα βασικά εργαλεία ή όπλα για να πετύχει αυτό τον σκοπό ήταν το «Ευ Αγωνίζεσθαι». Δηλαδή ο σεβασμός, η τιμιότητα, ο καθαρός αθλητισμός, και νομίζω ότι οι αξίες και οι αρχές του Ευ Αγωνίζεσθαι είναι αυτές που αν υιοθετηθούν από τις νεαρές αθλήτριες, θα παραμείνουν στον αθλητισμό με τον σωστό τρόπο».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθυνε και η Πρόεδρος της Europa Donna Cyprus κυρία Μαίρη Περδίου που ανέφερε μεταξύ αλλων τα παρακάτω : «Η Europa Donna Κύπρου στέκεται δίπλα στον αγώνα της γυναίκας της Κύπρου από το 2002, με την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση, την παροχή ευαισθητοποιημένων υπηρεσιών, και τη συνηγορία υπέρ των ασθενών για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους και την εξάλειψη οποιασδήποτε διάκρισης».

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Γεώργιος Χρυσοστόμου, εξήρε τη σημαντική δράση της Επιτροπής στο διάστημα των τριών σχεδόν δεκαετιών από την ίδρυση της σημειώνοντας : «Θέλοντας να αναζητήσουμε και να στηρίξουμε περισσότερες γυναίκες στα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας. Θέλω να συγχαρώ την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής «Γυναίκα και Αθλητισμός» αλλά και τον Πρεσβευτή του «Ευ Αγωνίζεσθαι», φίλο Φοίβο Κωνσταντινίδη, για την εύστοχη επιλογή του θέματος. Ένα θέμα που ακουμπά στον πολύπλευρο ρόλο της γυναίκας αλλά και στις πολύπλευρες δικές μας ευθύνες μας να στηρίξουμε δίκαια, ισότιμα και προπαντός με σεβασμό την κάθε γυναίκα, στην κάθε στιγμή της. Γι αυτό και η αποψινή εκδήλωση αφιερώνεται στις γυναίκες της Europa Donna».

Κύριες ομιλήτριες στην εκδήλωση ήταν η Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Στέλλα Κυριακίδου, και η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Η κυρία Στέλλα Κυριακίδου εστιάζοντας στο σημαντικό ρόλο που έχουν να διαδραμτίσουν τα θεσμικά όργανα και αναφερόμενη ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής : «Είμαστε αποφασισμένοι όχι μόνο να διασφαλίσουμε την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε όλα τα κέντρα λήψης αποφάσεων, αλλά και να δείξουμε το δρόμο σε χώρες που δεν το πράττουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει ειδικές συστάσεις στα θέματα ισότητας της γυναίκας στον αθλητισμό, και πιστεύω ότι όλοι μας -και άνδρες και γυναίκες- θα πρέπει να εργαζόμαστε σωστά, και συνεχώς, ώστε να μην υπάρχουν καθόλου διακρίσεις, τόσο στο χώρο του αθλητισμού αλλά και σε όλους τους τομείς της ζωής».

Από την πλευρά της η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αναφέρθηκε στα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα αλλά και τις ενέργειες που θα βοηθήσουν για να υπάρξει πραγματική ισότητα και σεβασμός στον αθλητισμό : «Υπάρχει μετατόπιση της πατριαρχικής κουλτούρας, και ο αθλητισμός είναι όχημα σε αυτή την αλλαγή. Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, προωθούν τώρα, όσο ποτέ, την ισότητα, την συμπερίληψη, και τον καθαρό αγώνα. Κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και προχωράμε προς την ισότητα. Με δύναμη πίστη και σεβασμό, χρειάζεται να έχουμε ενσυναίσθηση και ουσιαστικά να αφήσουμε χώρο και σε γυναίκες, να πάνε σε θέσεις ευθύνης. Αυτό θα βοηθήσει στην αλληλεπίδραση ανδρών και γυναικών και λόγω της διαφορετικότητας θα μπορέσουμε να έχουμε μια πιο συμπεριληπτική κοινωνία».

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Μουσικής Ακαδημίας ARTE, παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο κ. Σπύρος Καπράλος (Μέλος ΔΟΕ, Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής) οι πρώην Υπουργοί κ. Πρόδρομος Προδρόμου και κ. Χάρης Γεωργιάδης, η Επίτροπος Νομοθεσίας κα Λουίζα Χριστοδουλίδου Ζαννέτου, η  Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κα Ειρήνη Λοΐζίδου, ο Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Αθλητισμού Φοίβος Ζαχαριάδης, η πρώην Επιτροπος ΕΕ κα Ανδρούλλα Βασιλείου, οι πρώην Βουλεύτριες Σκεύη Κουκουμά και Ρούλα Μαυρονικόλα, ο Γενικός Γραμματέας ΚΟΕ Ανδρέας Γεωργίου, τα Μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου ΚΟΕ Κλέα Παπαέλληνα και Οδυσσέας Πατσαλίδης, το Επίτιμο Μέλος ΚΟΕ Φοίβος Χρίστου, το Μέλος ΔΣ ΚΟΑ Κάλλη Χατζηιωσήφ, η Γενική Διευθύντρια ΚΟΑ Μαίρη Χαραλάμπους Παπαμιλτιάδη, η Παραολυμπιονίκης Καρολίνα Πελεντρίτου, ο Πρόεδρος του ΠΣΑΤ Δημήτρης Κανελλάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ Κύπρου Δημήτρης Αλετράρης (Platinum Partner KOE), η κα Μισιέλ Καραολίδη (Υπεύθυνη Τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας Deloitte), o κ. Λούκας Λεωνίδου (Διευθυντής Μάρκετινγκ της TOYOTA Κύπρου), καθώς και Πρόεδροι και παράγοντες Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Στην παρουσίαση της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Σάββας Κοσσιάρης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ