aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΈκοψαν παγκόσμιο πρωταθλητή γιατί… θύμωσε η Ομοσπονδία

Έκοψαν παγκόσμιο πρωταθλητή γιατί… θύμωσε η Ομοσπονδία

ΤΟΥ ΒΑΣΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ   

Παγκόσμια πρωτιά διεκδικεί η Κύπρος, αφού με βάση τις καταγγελίες γονέα αθλητή ιστιοπλοΐας, αλλά και βουλευτών, η πατρίδα μας εκπροσωπείται σε διεθνείς αγώνες όχι από τους καλύτερους αθλητές, αφού αν οι πρώτοι δεν έχουν να καταβάλουν μέρος των εξόδων, επιλέγονται οι επόμενοι που δεν έχουν τόσο καλές επιδόσεις.

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ενώπιον της οποίας συζητήθηκε η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τον ΚΟΑ, ανάφερε πως είναι αδιανόητο να μην εκπροσωπεί την Εθνική Κύπρου ο πρώτος, ο δεύτερος ή και ο τρίτος, και να την εκπροσωπούν ο τέταρτος ή ο πέμπτος ή και ο έκτος σε επίδοση.

Η πιο πάνω αναφορά δεν ήταν η μόνη. Η βουλευτής Άννα Θεολόγου κατάγγειλε πως ο ΚΟΑ παραχωρεί χορηγίες κατ’ εξαίρεση σε αθλητές και την ίδια ώρα απορρίπτονται αιτήσεις για χορηγία αθλητών ψηλότερου επιπέδου. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Ευτύχιου Έλληνα, οδηγού της Φόρμουλα, του οποίου η αίτηση απερρίφθη ενώ προηγουμένως δόθηκε χορηγία σε άλλον οδηγό κατώτερης κατηγορίας. Η κ. Θεολόγου επικαλέστηκε κατάλογο κατ’ εξαίρεση χορηγιών (σε αθλητές) τον οποίον έστειλε στη Βουλή ο ίδιος ο ΚΟΑ.

Αίσθηση προκάλεσε και η καταγγελία του τέσσερις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή στην ιστιοπλοΐα στην κατηγορία των εφήβων, Μιχάλη Μαλεκκίδη, του οποίου όχι μόνο απέρριψαν την αίτηση χορηγίας, αλλά στέρησαν από τον ίδιο αλλά και την Κύπρο τη συμμετοχή του στους Μεσογειακούς Αγώνες το 2018 για αντιαθλητική συμπεριφορά, προφανώς επειδή αποτάθηκε στον πρόεδρο της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής όταν η συμμετοχή του αποκλείστηκε από την ομοσπονδία του.

Προβληματισμό προκάλεσαν και όσα είπε ο Ευτύχιος Έλληνας, οδηγός της Φόρμουλα (4, 3 και 2) που διακρίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Όταν αποτεινόταν στον ΚΟΑ με αίτηση να συνεισφέρει, του απαντούσαν πως η Φόρμουλα δεν αποτελεί ολυμπιακό άθλημα, οπόταν απορρίπτεται.

Τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου, ζήτησαν από τον πρόεδρο του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη, ο οποίος πρόσφατα ετέθη επικεφαλής του οργανισμού, να καταθέσει στοιχεία για όσα έχουν αναφερθεί.

Πιο αναλυτικά, ο οδηγός της Φόρμουλα Ευτύχιος Έλληνας ανέφερε ότι τρέχει εδώ και οκτώ χρόνια και φέτος ο προϋπολογισμός του είναι €300.000. Τα χρήματα αυτά εξασφαλίστηκαν από ξένους χορηγούς, οι οποίοι τον ενισχύουν μετά το 2014. Προηγουμένως το κόστος επωμιζόταν η οικογένεια του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ