aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ«Έφυγε» ο σπουδαίος Άνθρωπος του Κυπριακού Αθλητισμού, Ντίνος Μιχαηλίδης

«Έφυγε» ο σπουδαίος Άνθρωπος του Κυπριακού Αθλητισμού, Ντίνος Μιχαηλίδης

Φτωχότερος ο Κυπριακός Αθλητισμός από την Τρίτη 7 Ιουνίου 2022, αφού έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο Ντίνος Μιχαηλίδης. Ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (2016-2020) αφιέρωσε όλη του τη ζωή στον Αθλητισμό, τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, και μέσα από την πολυσχιδή του δράση, επηρέασε με τον πλέον θετικό τρόπο χιλιάδες νέους και νέες, από τις δεκάδες θέσεις ευθύνης που είχε, μεταξύ των οποίων και ως καθηγητής φυσικής αγωγής.

Γεννημένος στις 25 Οκτωβρίου 1943, αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο και σπούδασε στην Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής στην Αθήνα. Φοίτησε ακολούθως με υποτροφία στο Western Michigan University στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο Hungarian College of Physical Education.

Στα νιάτα του υπήρξε σπουδαίος αθλητής στίβου, στις μεσαίες αποστάσεις, κατακτώντας πρωτιές στους Βαλκανικούς Αγώνες, στους Πανελλήνιους Αγώνες και φυσικά στους Παγκύπριους Αγώνες. Αγωνίστηκε και σε ομαδικά αθλήματα σε υψηλό επίπεδο, στην Ελλάδα και στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων σε μπάσκετ και βόλεϊ.

Στην επιστροφή του στην Κύπρο τη δεκαετία του ’70, διορίστηκε Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, όπου αφυπηρέτησε εν τέλει ως Διευθυντής Λυκείου.

Το 1980 έλαβε από την Ένωση Αθλητικογράφων Κύπρου την ανώτατη αθλητική διάκριση του τόπου μας, το Αριστείο, για την εξαίρετη του μέχρι τότε δράση. Στις τέσσερις δεκαετίες που ακολούθησαν, όμως, η θετική του δράση στον αθλητισμό πολλαπλασιάστηκε, εμπνέοντας χιλιάδες νέους και νέες, αφού πέραν από διοικητικές θέσεις ευθύνης, ήταν καθηγητής φυσικής αγωγής και διετέλεσε και προπονητής στίβου στο ΓΣΠ, γυμναστής στον ποδοσφαιρικό ΑΠΟΕΛ (επί Μάρκοβιτς και Γκμοχ), στην Εθνική ποδοσφαίρου, και προπονητής στο μπάσκετ και στην πετόσφαιρα.

Ως διοικητικός παράγοντας υπήρξε:

Πρόεδρος Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (2016-2020).

Πρόεδρος Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου (2012-2020).

Γενικός διευθυντής ΚΟΕ (1985-1996).

Αρχηγός αποστολής της Κύπρου σε δύο Ολυμπιακούς Αγώνες (1988, 1992).

Εκ των ιδρυτών της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας Κύπρου και πρώτος Κοσμήτορας το 1987.

Πρωτοστάτης στη δημιουργία των ΑΜΚΕ το 1985.

Συντονιστής των ΑΜΚΕ 1989 και Γενικός Σύμβουλος των ΑΜΚΕ του 2009

Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.

Μέλος του Δ.Σ. του ΚΟΑ.

Μέλος του Δ.Σ. της ΚΟΕΑΣ.

Ιδρυτής του Εθνικού Σχεδίου Υποστήριξης Αναπτυξιακού Αθλητισμού (ΕΣΥΑΑ).

Μέλος της τεχνικής επιτροπής της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ).

Αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο, με εκατοντάδες άρθρα, βιβλία, δοκίμια και παρουσιάσεις, σε θέματα Ολυμπιακής Παιδεία, Εκπαίδευσης, Ανάπτυξης του αθλητισμού και πολλά άλλα. Υπήρξε τακτικός ομιλητής σε συνόδους της ΔΟΕ στην Ολυμπία, και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης απ΄ όλους στο Ολυμπιακό Κίνημα. Οι παρεμβάσεις του στην Ολυμπιακή Ακαδημία, στην Ολυμπία, πάντοτε μαγνήτιζαν τους παρευρισκόμενους.

Τιμήθηκε με σειρά διακρίσεων και βραβείων. Πέραν από το Αριστείο της ΕΑΚ του 1980, έλαβε από την ΕΑΚ τον Απρίλιο του 2021 Ειδική Διάκριση για την πορεία του στον αθλητισμό. Μεταξύ άλλων υπήρξε Πρεσβευτής Fair Play το 2007 και το 2008, τιμήθηκε το 2017 από την Ευρωπαϊκή Ολυμπιακή Επιτροπή, το 2019 από την International Society of Olympic Historians (ISOH)) και το 2021 από τη Διεθνή Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων (ΔΕΜΑ) με το “Order of Merit”. Ήταν Επίτιμο Μέλος της ΚΟΕ και έλαβε το Μετάλλιο τιμής του ιστορικού Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου.

Οικογενειάρχης, ο Ντίνος Μιχαηλίδης και η σύζυγος του Τασούλα, έφεραν στον κόσμο δύο παιδιά, την Νικολέτα και τον Γιώργο, με τα παιδιά του να ασχολούνται ασφαλώς με τον αθλητισμό. Η Νικολέτα υπήρξε πρωταθλήτρια στην κολύμβηση και σήμερα είναι Κλινική Διαιτολόγος, Αθλητική Διατροφολόγος, με αξιοσημείωτη δράση ετών στον ΑΠΟΕΛ και σήμερα στην Εθνική Κύπρου, ενώ ο Γιώργος είναι δημοσιογράφος στο πολιτικό και ελεύθερο ρεπορτάζ και παράλληλα εκπρόσωπος Τύπου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης.

Ο Ντίνος Μιχαηλίδης αφήνει πίσω του τη σύζυγο του, τα δύο του παιδιά, εγγόνια αλλά και εκατοντάδες φίλους, τη ζωή των οποίων άγγιξε με το σπουδαιότερο τρόπο.

Ntinos 4 Ntinos 3 Ntinos 2

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ