aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑAMKE: Η ώρα του απολογισμού

AMKE: Η ώρα του απολογισμού

ΤΩΝ ΠΟΛΥΒΙΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ / ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΙ ΕΑΚ ΚΑΙ ΚΥΠΕ

Η Μάλτα βρίσκεται από το Σάββατο στον κατάλογο των χωρών που έχουν κερδίσει του αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης, μαζί με Κύπρο, Ισλανδία και Λουξεμβούργο. Κατά γενική ομολογία, η διοργανωτές φάνηκε ότι είχαν κάνει αρκετή προεργασία για τους συγκεκριμένους αγώνες και τελικά πέτυχαν τον στόχο τους, που ήταν ένας και μοναδικός. Η πρωτιά…

Η Κύπρος ολοκλήρωσε τους αγώνες έχοντας απολογισμό, 30 χρυσά, 28 αργυρά και 29 χάλκινα μετάλλια, αριθμός που μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ικανοποιητικός. Απ’ ότι φάνηκε όμως δεν ήταν αρκετός. Ο λόγος απλώς και ξεκάθαρος. Οι πολλές πολιτογραφήσεις που έγιναν από πλευράς Μάλτας που ενίσχυσαν σημαντικά την ομάδα τους.  Η απουσία πρωτοκλασάτων αθλητών μας, που είτε προτίμησαν να λάβουν μέρος σε άλλα τουρνουά, είτε απουσίασαν λόγο προβλημάτων που αντιμετώπιζαν. Και τέλος, το γεγονός ότι οι διοργανωτές συμπεριέλαβαν στο αγωνιστικό πρόγραμμα αθλήματα όπως το σκουός και το ράγκμπι που δεν είναι διαδεδομένα στον τόπο μας, αφήνοντας  εκτός αθλήματα όπως η ρυθμική γυμναστική, η ποδηλασία  και η πετόσφαιρα, που λογικά θα μας έδιναν αρκετά μετάλλια.

Σε συνδυασμό, με το γεγονός ότι ο στίβος φέτος, δεν κατάφερε να κρατήσει ψηλά το σημαία, αφού κατά γενική ομολογία μπορούσε για πολύ περισσότερα πράγματα.

Στους αγώνες αυτούς υπάρχουν και θετικά πράγματα που πρέπει να κρατήσουμε. Όπως η σταθερή αξία της κολύμβησης, με την Κύπρο να διατηρεί τον πρωταγωνιστικό της ρόλο, αλλά και την ανεπανάληπτη παρουσία του τζούντο που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του, σκορπώντας άκρατο ενθουσιασμό στην κυπριακή αποστολή και όχι μόνο!

Οι ΑΜΚΕ 2023 αποτελούν πλέον παρελθόν. Απ’ εδώ και πέρα, το ζητούμενο είναι η σωστή αξιολόγηση των πεπραγμένων στη Μάλτα από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή και κυρίως από τις ίδιες τις Ομοσπονδίες. Κάποιες πρέπει να κτίσουν πάνω στην επιτυχία τους για να μην αποτελέσει πυροτέχνημα και κάποιες άλλες, να εντοπίσουν το τι δεν πήγε σωστά και να βρουν τρόπους να το διορθώσουν.

Όσον αφορά στα οργανωτικά θέματα, η αποστολή της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Μάλτα, τόσο σε οργανωτικό όσο και σε διοικητικό επίπεδο, πέτυχε απόλυτα αφού δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα. Να υπενθυμίσουμε ότι ήταν η πολυπληθέστερη αποστολή από πλευράς παρουσίας αθλητών μας σε αγώνες που έγιναν στο εξωτερικό.

Απολογισμός από κάθε Ομοσπονδία

Ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής, Αλέξανδρος Χριστοφόρου κάνοντας τον απολογισμό του για την παρουσία της αποστολής στη Μάλτα, ανέφερε: «Είμαστε ευχαριστημένοι με τον αριθμό των μεταλλίων, θα έλεγα όμως ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την κατάταξη μας. Θα μπορούσαμε σε κάποια αθλήματα να πηγαίναμε και καλύτερα. Πήγαμε πολύ καλά στο τζούντο και στην κολύμβηση. Στα υπόλοιπα αθλήματα, θεωρώ ότι ίσως να μπορούσαμε και καλύτερα και ειδικότερα στο στίβο, όπου η συγκομιδή ήταν χαμηλή σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Στην ιστιοπλοΐα, ίσως να περιμέναμε κάτι καλύτερο και στη σκοποβολή, που θεωρούσαμε ότι θα κερδίζαμε ακόμη ένα-δύο χρυσά μετάλλια, ίσως και περισσότερα. Όσον αφορά στην παρουσία της αποστολής στη Μάλτα, νομίζω πήγε πολύ καλά, αφού δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Λίγο την πρώτη ημέρα, υπήρχαν κάποια θέματα με το ξενοδοχείο, όμως έχουν ξεπεραστεί όλα. Ουσιαστικά, ξεπεράστηκαν όλα από την πρώτη ημέρα. Το φαγητό ήταν πολύ καλό. Η φιλοξενία θεωρώ ήταν πολύ καλή. Προβλήματα είχαμε με τις μεταφορές , οι οποίες ήταν δύσκολες, έπαιρναν αρκετό χρόνο, παρόλο που οι αποστάσεις είναι σχετικά κοντινές. Γενικότερα, ο απολογισμός στο καθαρά αθλητικό κομμάτι, μας αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, γιατί είχαμε την χαρά να δούμε να ανεβαίνει η κολύμβηση και το τζούντο, ενώ τα υπόλοιπα αθλήματα έμειναν λίγο πίσω».

Σε ερώτηση για το τι θεωρεί ότι μπορεί πήγε λάθος, ή εάν έπαιξαν καθοριστικό ρόλο οι πολιτογραφήσεις αθλητών από την ομάδας της Μάλτας, ο κ. Χριστοφόρου είπε:  «Έχουμε αντιληφθεί ότι έχει γίνει ένας μεγάλος αριθμός πολιτογραφήσεων από την Μάλτα. Ίσως και η προετοιμασία που έγινε από κάποιες ομοσπονδίες. Ίσως ακόμα και κάποιες απουσίες αθλητών που είχαμε να συνέτειναν . Ό,τι και να ήταν, νομίζω ότι φέρουμε και εμείς ένα μέρος της ευθύνης. Δεν είναι μόνο ο διοργανωτής. Ο διοργανωτής φαίνεται ότι έχει προετοιμαστεί πολύ καλά , γιατί δεν είναι μόνο οι αθλητές οι οποίοι πολιτογραφήθηκαν που πήγαν καλά, είναι και οι αθλητές οι Μαλτέζοι. Έχουν πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα και φάνηκε ότι ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι σε αρκετά αθλήματα».

Για το κατά πόσο έπαιξε σημαντικό ρόλο το γεγονός ότι στους αγώνες συμπεριλήφθηκαν αγωνίσματα όπως το ράγκμπι και το σκουός που δεν είναι και τόσο διαδεδομένα στην Κύπρο τόνισε: «Σίγουρα στα αθλήματα αυτά, που δεν έχουμε παράδοση συνέτειναν αλλά αυτά τα αθλήματα νομίζω δεν έχουν δώσει τόσα πολλά μετάλλια. Αν πηγαίναμε λίγο καλύτερα στο στίβο και στη σκοποβολή, που παραδοσιακά είμαστε δυνατοί, θα κερδίζαμε τους αγώνες. Επειδή τυγχάνει να είμαι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κολύμβησης, έχουμε ήδη πει, με τους προπονητές να κάνουμε μια συνάντηση , ώστε να κάνουμε τον απολογισμό και να δούμε πως θα πάμε στο επόμενο επίπεδο. Εμείς πήγαμε πολύ καλά. Κάποιες άλλες Ομοσπονδίες, ίσως πρέπει να κάνουν αυτή τη σύσκεψη για να δουν τι πήγε στραβά. Το τζούντο πήγε πολύ καλά. Ανέλπιστα καλά μπορώ να πω. Περιμέναμε ότι θα πηγαίναμε καλά, αλλά όχι τόσο. Οπότε νομίζω ότι κάθε ομοσπονδία πρέπει να κάνει τον απολογισμό της. Θα πρέπει και η ΚΟΕ να δει πως μπορεί να βελτιωθεί η παρουσία της κυπριακής ομάδας στο σύνολο της στους επόμενους ΑΜΚΕ και να δούμε τι πρέπει να γίνει. Νομίζω ότι και η πολιτεία, και ο ΚΟΑ θα πρέπει να δουν αυτά τα αποτελέσματα, γιατί αφορούν όλη την Κύπρο. Δεν είναι μόνο για την κάθε ομοσπονδία ξεχωριστά.

Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφόρου σημείωσε: «Ο ανταγωνισμός από ξένους αθλητές σε υψηλότερο επίπεδο είναι ένας σημαντικός παράγοντας και είναι και ένας λόγος που η ΚΟΕ ενθάρρυνε τις Ομοσπονδίες να φέρουν μεγάλο αριθμό αθλητών διεκδικώντας ακόμα και το τρίτο μετάλλιο. Σε προηγούμενες αποστολές το κριτήριο συμμετοχής ήταν η πρώτη θέση. Σε αυτούς τους αγώνες έχουμε πει, ότι και το χάλκινο μετάλλιο θα το διεκδικήσουμε και για αυτό είδαμε και μεγάλες ομάδες από κάποιες ομοσπονδίες με αρκετούς νεαρούς αθλητές, οπότε και εμείς αυτό σκοπεύαμε. Να δώσουμε εμπειρίες, να δώσουμε και την πρώτη διεθνή εμπειρία σε αρκετούς νεαρούς αθλητές που αλλιώς δε θα μπορούσαν να έχουν αυτή την ευκαιρία».

ΤΕΛΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

1.ΜΑΛΤΑ 38 30 29
2.ΚΥΠΡΟΣ 30 28 29
3.ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ 16 22 28
4.ΜΟΝΑΚΟ 13 8 12
5.ΙΣΛΑΝΔΙΑ 11 13 18
6.ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ 6 9 7
7.ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ 5 6 8
8.ΑΝΔΟΡΡΑ 4 7 10
9.ΛΙΧΤΕΣΤΑΪΝ 2 2 5

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ