aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΒασικός στόχος να συμβάλει στην αναβάθμιση της διοίκησης του αθλητισμού

Βασικός στόχος να συμβάλει στην αναβάθμιση της διοίκησης του αθλητισμού

Η Κυπριακή Εταιρεία Διοίκησης Αθλητισμού (ΚΕΔΑ) πραγματοποίησε την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017 δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία ανέπτυξε τους βασικούς στόχους του οργανισμού αλλά και τις προσεχείς της δράσεις. Στη διάσκεψη τύπου παρέστη επίσης ο Πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Κλεάνθης Γεωργιάδης, καθώς και ο Πρόεδρος της ΕΑΚ κ. Παναγιώτης Φελλούκας, αφού οι δράσεις που αναφέρθηκαν αποτελούν ενέργειες που θα αναπτυχθούν από κοινού με τους προαναφερθείς οργανισμούς.  

Η Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Δρ. Μαίρη Χαραλάμπους– Παπαμιλτιάδη, ανέφερε ότι η Κυπριακή Εταιρία Διοίκησης αθλητισμού είναι ένας επιστημονικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός ο οποίος έχει ως βασικό στόχο να συμβάλει στην αναβάθμιση της διοίκησης του αθλητισμού στην Κύπρο σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Ανάμεσα στις προτεραιότητες της ΚΕΔΑ είναι η εκπόνηση ερευνών, η εποικοδομητική συμβολή σε νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες που αφορούν τον αθλητισμό καθώς και η υποβολή προτάσεων στις αρμόδιες αρχές και φορείς για τα προβλήματα που μαστίζουν τον κυπριακό αθλητισμό. Εξίσου σημαντικός στόχος της ΚΕΔΑ είναι και η παροχή γνώσης και εκπαίδευση των αθλητικών στελεχών μέσω της διοργάνωσης συνεδρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ παρουσίασε επίσης τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί. Συγκεκριμένα, η ΚΕΔΑ συνδιοργανώνει σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθλητισμού του ΚΟΑ ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα στελέχη των αθλητικών οργανισμών. Η πρώτη φάση του προγράμματος, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη από τις αρχές Οκτωβρίου, αποτελείται από σειρά σεμιναρίων σε διάφορα θέματα αθλητικής διοίκησης, όπως ο στρατηγικός προγραμματισμός, η χρηματοοικονομική διαχείριση αθλητικών οργανισμών, το στρατηγικό μάρκετινγκ, η διαχείριση αθλητικών εγκαταστάσεων, η κοινωνική ευθύνη και η αθλητική διακυβέρνηση.

Επιπρόσθετα, η Δρ. Χαραλάμπους-Παπαμιλτιάδη ανακοίνωσε την καθιέρωση ετήσιων βραβείων αθλητικής διοίκησης, ένας θεσμός που θα συνδιοργανώνεται από ΚΕΔΑ, ΚΟΑ και ΕΑΚ, και ευχαρίστησε τόσο τον πρόεδρο ΚΟΑ όσο και τον πρόεδρο ΕΑΚ για την συνεργασία, αφού είπε ότι η σύμπραξη αυτή αποτελεί εγγύηση της επιτυχίας του θεσμού. Τα βραβεία θα απευθύνονται τόσο σε αθλητικούς οργανισμούς όσο και σε επιχειρήσεις που επενδύουν σημαντικά στον κυπριακό αθλητισμό, μέσω προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης αλλά και μέσω αθλητικών χορηγιών.

Επιπρόσθετα, η πρόεδρος της ΚΕΔΑ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία συμπερίληψης κριτηρίων στο Πρότυπο Εγχειρίδιο Διαδικασιών Ομοσπονδιών του ΚΟΑ που να αφορούν οργανικές θέσεις. Τα κριτήρια τα θα αφορούν συγκεκριμένα προσόντα που θα περιλαμβάνουν πτυχίο η και μεταπτυχιακό στην Αθλητική Διοίκηση με στόχο την πιο αποτελεσματική στελέχωση των αθλητικών οργανισμών. Αυτή η ενέργεια σύμφωνα με την πρόεδρο της ΚΕΔΑ εξυπηρετεί τόσο την καθιέρωση του επαγγέλματος του αθλητικού μάνατζερ στην Κύπρο, όσο και την βελτίωση της διακυβέρνησης των αθλητικών οργανισμών.

Τέλος, ανακοινώθηκε κει η εκπόνηση έρευνας διακυβέρνησης στους αθλητικούς οργανισμούς σε εθνικό επίπεδο, με σκοπό την αξιολόγηση των πρακτικών που ακολουθούνται, τον εντοπισμό προβλημάτων και την παροχή εισηγήσεων για αντιμετώπισή τους. Η πρόεδρος της ΚΕΔΑ ευχαρίστησε τον ΚΟΑ για την εποικοδομητική συνεργασία στην υλοποίηση των πιο πάνω δράσεων και τόνισε ότι οι δύο οργανισμού θα συμπορεύονται με στόχο την βελτίωση του αθλητικού οικοδομήματος της Κύπρου.

Ο πρόεδρος του ΚΟΑ ευχαρίστησε την ΚΕΔΑ για τη συνεργασία και πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στην προσπάθεια του ΚΟΑ για εξυγίανση του αθλητικού μας συστήματος βρήκε συνοδοιπόρο την ΚΕΔΑ. Επίσης είπε ότι είναι αισιόδοξος ότι οι νέες δράσεις που έχουν ανακοινωθεί θα συμβάλουν στο μέγιστο στην υλοποίηση των στόχων του ΚΟΑ σχετικά με την αναβάθμιση της καλής διακυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της ΕΑΚ Παναγιώτης Φελλούκας είπε ότι ανταποκρίθηκαν με χαρά στην πρόταση της ΚΕΔΑ, και ότι, ενώ ο εθελοντισμός είναι η κύρια βάση ύπαρξης του αθλητισμού, θα πρέπει να γίνει αναβάθμιση σε όλους τους τομείς διοίκησης και διακυβέρνησης με στελέχωση από εξειδικευμένους επαγγελματίες. Πρόσθεσε τέλος ότι η ΕΑΚ με χαρά θα στηρίξει τις πρωτοβουλίες της ΚΕΔΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ