aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑTo Cyprus Sunshine Epic στη νέα εποχή

To Cyprus Sunshine Epic στη νέα εποχή

Το παρελθόν, το παρόν αλλά και το μέλλον ενός εκ των σημαντικότερων αγώνων ποδηλασίας του κόσμου, αναδείχθηκε το βράδυ της Τρίτης (25/2) στη Λευκωσία, σε εκδήλωση με την ευκαιρία του φετινού του Cyprus Sunshine Epic presented by Skoda, ενός εκ των πιο ιστορικών διοργανώσεων Ορεινής  Ποδηλασίας, τον οποίο η Κύπρος έχει την τιμή  και την τύχη να φιλοξενεί. Ο αγώνας ξεκινάει την Πέμπτη (27/2) από τα Πυργά και διερχόμενος από Κόρνο και Λυθροδόντα, ολοκληρώνεται την Κυριακή (1/3) στο Μαχαιρά. Μετέχουν 118 αθλητές, οι πλείστοι ξένοι, από 23 χώρες.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο ζωντανός θρύλος του Mountain Bike και αργυρός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα 1996 Thomas Frischknecht, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια του 2018 Αμερικανίδα Kate Courtney που είναι Νο2 της Παγκόσμιας Κατάταξης και ο Τσέχος πρωταθλητής Ondřej Cink, Νο8 της παγκόσμιας κατάταξης. Λαμβάνει επίσης μέρος ο Jaroslav Kulhavy, κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων στους δύο τελευταίους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Τα καλύτερα λόγια
«Το οδικό δίκτυο είναι εξαιρετικό για ποδηλασία και τα μονοπάτια του Mountain Bike υπέροχα. Εδώ υπάρχουν όλα τα συστατικά για έναν παγκόσμιο αγώνα. Η διοργάνωσε έχει λαμπρό μέλλον» σημείωσε Frischknecht του οποίο ο γιος αγωνίζεται στο Cyprus Sunshine Epic. «Είναι ένας εξαιρετικός αγώνας για να ξεκινήσεις μια Ολυμπιακή χρονιά» πρόσθεσε η Kate Courtney ενώ ο Cink είπε: «Πάντα επιλέγω να έρχομαι στην Κύπρο. Μου αρέσει. Ο καιρός είναι καταπληκτικός και ο αγώνας υπέροχος. Είναι ιδανικός για την προετοιμασία μου και τη σεζόν. Είμαι χαρούμενος που είμαι και πάλι στην Κύπρο, μαζί σας».

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας επί θεμάτων Αθλητισμού κ. Φοίβος Ζαχαριάδης, η Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ κα Μαίρη Χαραλάμπους – Παπαμιλτιάδη, ο Γενικός Γραμματέας της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Μιχάλης Κληρίδης, ο Marketing Manager της UNICARS – η οποία εισάγει τα αυτοκίνητα Skoda – κ. Κωνσταντίνος Ανανιάδης, ενώ το Υφυπουργείο Τουρισμού που είναι ο Διαχρονικός Χορηγός του αγώνα, εκπροσώπησε η κα Θάλεια Χριστοδουλίδου.

Το Cyprus Sunshine Epic presented by Skoda είναι η διοργάνωση που βάζει την Κύπρο στον παγκόσμιο χάρτη της ποδηλασίας, αποφέροντας τεράστια οφέλη για τον τόπο σε θέμα προβολής των ποδηλατικός προορισμός, κάτι που συνεπάγεται χιλιάδες αφίξεις τουριστών ολόχρονα, οι οποίοι επιθυμούν να γνωρίσουν την Κύπρο με το ποδήλατο. Προβλήθηκε βίντεο από τον περσινό αγώνα, όπου η κάτοχος δύο Ολυμπιακών μεταλλίων Anna van der Breggen εξυμνούσε την κυπριακή φιλοξενία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ένα παράδειγμα που της έτυχε στο Λυθροδόντα.

Ο διευθυντής της Οργανωτικής ομάδας κ. Μιχάλης Χατζηϊωάννου, εξήγησε τη ανάγκη να διαφυλαχθεί ο αγώνας ως κόρη οφθαλμού, ώστε να παραμείνει ένας εκ των πιο σημαντικών αγώνων του κόσμου. O κ. Χατζηϊωάννου εξήγησε πως το γεγονός ότι η Κύπρος προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο άθλημα της ποδηλασίας τέσσερις φορές στις πέντε τελευταίες διοργανώσεις (συμπεριλαμβανομένου του Τόκυο 2020) είναι ενδεικτικό του αθλητικού αντίκτυπου που έχει η διοργάνωση στην Κύπρο, πέραν του τουριστικού.

Η ιστορία του αγώνα
Το Cyprus Sunshine Epic διοργανώνεται από το 1997 αρχικά ως «Αυξέντεια» και κατόπιν ως Cyprus Sunshine Cup ενώ πλέον παίρνει τη μορφή ενός Epic, δηλαδή οι αθλητές λαμβάνουν μέρος ως ζευγάρια. Φέτος μετέχουν 59 ζευγάρια από 23 χώρες. Πέραν των εκατό διαγωνιζόμενων προέρχονται από το εξωτερικό. Η τελευταία διαδρομή, που λαμβάνει χώρα στην θρυλική πίστα των «Αυξεντείων» στο Μαχαιρά – χρησιμοποιείται από το 1997 και είναι παγκόσμια γνωστή – θα γίνει την Κυριακή (1/3), ανήμερα του μνημόσυνου του ήρωα της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου, στη μνήμη του οποίου τελούνται τα «Αυξέντεια». Μάλιστα το νέο λογότυπο του αγώνα απεικονίζει τον Σταυραετό του Μαχαιρά.

Ο αγώνας διοργανώνεται από την Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδηλασίας, η οποία αναθέτει την οργάνωση στην Acitvate Cyprus. Διαχρονικός χορηγός είναι το Υφυπουργείο Τουρισμού. Ονομαστικός χορηγός η Skoda Cyprus και Μεγάλος Χορηγός η ΟΠΑΠ Κύπρου. Θεσμικός υποστηρικτής είναι ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού. Χορηγός Επικοινωνίας είναι το ΡΙΚ.

H διοργάνωση διεξάγεται με την στήριξη και τη φιλοξενία των Κοινοτήτων Λυθροδόντα, Κόρνου και Πυργών. Στηρίζουν επίσης η ασφαλιστική Atlantic, η Shimano, η ΕΤΑΠ Λάρνακας, η OPT Cycling και το Cyclo Shop.

Πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.activatecyprus.com και στον επίσημο λογαριασμό www.facebook.com/CyprusSunshineEpic.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ