aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΤο Αθλητικό Σχολείο μέσα από τα μάτια των μαθητών του

Το Αθλητικό Σχολείο μέσα από τα μάτια των μαθητών του

Τέσσερις μαθητές από τα Αθλητικά Σχολεία Κύπρου, μιλούν για τις εμπειρίες τους και τα όσα ζουν καθημερινά στις μαθητικές αίθουσες αλλά και στους χώρους προπονήσεων.

Μάρκος Ιακωβίδης (Πρωταθλητής Κολύμβησης, Μαθητής Λυκείου Κύκκου Β’, Κάτοχος Παγκύπριων ρεκόρ 50 πρόσθιο νέων, 50 ελεύθερο παίδων): «Το αθλητικό σχολείο με βοηθάει να συνδυάσω το σχολείο μαζί με τις προπονήσεις μου. Με βοηθάει να είμαι καλύτερος στα μαθήματα μου αλλά και στο άθλημα μου που είναι το κολύμπι. Οι επιπλέον προπονήσεις που κάνουμε είναι τρεις φορές την βδομάδα, Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή, από μία ώρα κάθε μέρα. Μας βοηθάει πολύ γιατί κάποια απογεύματα έχουμε διάβασμα ή μπορεί να έχουμε διαγωνίσματα, και αυτές οι επιπλέον προπονήσεις που κάνουμε τα πρωινά, μας βοηθάνε να μην χάσουμε τις προπονήσεις που ίσως να χάναμε.

Πιστεύω πως οι επιπλέον προπονήσεις μπορούν να βοηθήσουν στο άθλημα, γιατί όσες περισσότερες ώρες είσαι στο νερό, τόσο περισσότερο εξασκείσαι και τόσο καλύτερος γίνεσαι. Το γεγονός ότι είμαι στο σχολείο μαζί με άλλους αθλητές με βοηθάει πάρα πολύ. Γιατί έχεις κάποιους να σε σπρώχνουν για να γίνεις καλύτερος. Υπάρχει φιλικός ανταγωνισμός και σε βοηθάει να γίνεσαι καλύτερος καθημερινά. Σε ένα παιδί που σκέφτεται να εγγραφεί στο αθλητικό σχολείο, θα τον συμβούλευα πως είναι πολύ καλή επιλογή. Θα τον βοηθήσει όχι μόνο στο σχολείο, αλλά  και στον αθλητισμό, για να γίνει καλύτερος. Και πιστεύω πως θα αναπτύξει ένα πολύ καλό χαρακτήρα».

Αμαλία Τσιτσεκλή (Πρωταθλήτρια Κολύμβησης, Αριστούχα Μαθήτρια Γυμνασίου Έγκωμης, Κάτοχος Παγκύπριων ρεκόρ 400, 800, 1500 Ελεύθερο Παγκορασίδων): «Το αθλητικό σχολείο είναι πολύ σημαντικό για εμένα. Με βοηθάει για να βελτιωθώ ως αθλήτρια και ως άτομο. Μου προσφέρει επιπλέον προπονήσεις, που με βοηθάει να βελτιωθώ και να ανέβω σε πιο ψηλό επίπεδο. Προπονούμαι έξι φορές την βδομάδα τα απογεύματα και ακόμα τρεις φορές με το αθλητικό σχολείο. Οι τρεις επιπλέον προπονήσεις με βοηθάνε σε αρκετά μεγάλο βαθμό. Είναι τρεις επιπλέον ευκαιρίες για να προπονηθώ και να συμπληρώσω κάτι από την προπόνηση που μπορεί να έχασα την προηγούμενη ημέρα ή να κάνω κάποιες επιπλέον ασκήσεις στο γυμναστήριο που βοηθάνε πολύ.

Στο σχολείο υπάρχουν κάποια παιδιά που είναι πιο κοντά σε εμένα βάσει των ενδιαφερόντων τους, γιατί εμείς οι αθλητές έχουμε πολλά κοινά στοιχεία μεταξύ μας και βοηθάμε ο ένας τον άλλο, ενώ υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ μας. Σε κάποιο παιδί που σκέφτεται να εγγραφεί στο αθλητικό σχολείο θα το έλεγα να το κάνει οπωσδήποτε, ειδικά αν του αρέσει το άθλημα του και θέλει να βελτιωθεί. Είναι μία πολύ ξεχωριστή εμπειρία και εμείς που είμαστε μαθητές στο αθλητικό σχολείο είμαστε τυχεροί που είμαστε εδώ, γιατί οι τρεις συμπληρωματικές προπονήσεις μας βοηθάνε να βελτιωθούμε περισσότερο και μας δίνουν επιπλέον χρόνο να κάνουμε κάτι το οποίο αγαπάμε».

Σταύρος Σπύρου (Αθλητής Στίβου, Αριστούχος Μαθητής Λυκείου Κύκκου Β’, Πρωταθλητής Στίβου 800 μ, 3ος Νικητής Παγκόσμιους Μαθητικούς 2016): «Εμένα προσωπικά το αθλητικό σχολείο με βοηθάει και με τις επιπλέον προπονήσεις στο αγωνιστικό κομμάτι αλλά και στο ακαδημαϊκό κομμάτι, με κάποιες διευκολύνσεις που μας δίνουν οι καθηγητές μερικές φορές για μαθήματα, για κάποια διαγωνίσματα όταν έχουμε αγώνες, και ειδικότερα με τις έξτρα προπονήσεις. Όσες περισσότερες προπονήσεις κάνεις, είναι το καλύτερο για τον εαυτό σου.

Κάνω τρεις έξτρα προπονήσεις, κάθε πρωί Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Με αυτές γίνεσαι ένας πιο ολοκληρωμένος αθλητής. Ακόμα και αν είσαι σε κάποιο άθλημα που πιστεύεις ότι δεν χρειάζεσαι αρκετή προπόνηση. Σε κάποια εξειδίκευση στην τεχνική ή στην δύναμη, σε ένα γυμναστήριο, μέσα από τον εξοπλισμό που μας παρέχει το αθλητικό σχολείο. Το γεγονός ότι οι συμμαθητές είναι και συναθλητές μου, με βοηθάει αφάνταστα γιατί νοιώθω μία πιο δυνατή σχέση μεταξύ μας. Καταλαβαίνει ο κάθε ένας τα προβλήματα του άλλου, μπορεί να τον βοηθήσει. Πιστεύω αν είσαι και φίλος με κάποιο αλλά και συναθλητής του, ειδικά αν κάνετε το ίδιο άθλημα, μπορεί να δεθείτε περισσότερο και θα είναι μία φιλία που θα διαρκέσει περισσότερο καιρό.

Σε κάποιο άτομο που είχε το δίλημμα αν θα εγγραφεί στο αθλητικό σχολείο ή όχι, πιστεύω πως δεν πρέπει να υπάρχει δίλημμα. Σίγουρα η απάντηση είναι ναι. Δεν υπάρχει κάποιο αρνητικό για εμένα, που αν πήγαινε σε οποιοδήποτε άλλο σχολείο θα το έβρισκε καλύτερα. Θα τον βοηθήσει και με τις προπονήσεις και ακαδημαϊκά. Είναι γενικά μία πολύ καλή εμπειρία που δεν έχουν πολλοί την ευκαιρία να την ζήσουν, άρα όσοι έχουν αυτή την ευκαιρία πρέπει να την επιλέξουν.

Φοίβη Μαλά (Αθλήτρια Στίβου, Αριστούχα Μαθήτρια Λυκείου Κύκκου Β’, Πρωταθλήτρια Στίβου 800 μ): «Το αθλητικό σχολείο βοηθάει πολύ τους μαθητές/αθλητές. Θεωρώ ότι τα οφέλη που παρέχει είναι πολλαπλά. Προσωπικά ενίσχυσε και την αθλητική και την ακαδημαϊκή μου πορεία. Οι τρεις επιπλέον προπονήσεις είναι πολύ βοηθητικές και στην αποτελεσματικότητα μας ως αθλητές και κατ’ επέκταση στις επιτυχίες μας. Και φυσικά το ακαδημαϊκό κομμάτι δεν υστερεί καθόλου. Η παρακολούθηση των μαθημάτων γίνεται κανονικά. Σίγουρα οι επιπλέον προπονήσεις βοηθάνε την εξέλιξη μας ως αθλητές. Έχουμε την δυνατότητα να δουλεύουμε περισσότερο την αντοχή και την δύναμη μας. Είναι πολύ σημαντικές οι ώρες που έχουμε επιπλέον. Γίνονται κάποια εργομετρικά που βοηθάνε επίσης. Κάνουμε βάρη. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως αθλητές να έχουμε αυτές τις επιπλέον ώρες.

Σίγουρα βοηθάει πολύ το γεγονός ότι οι συμμαθητές μας είναι και αθλητές. Καταλαβαίνουμε ο κάθε ένας τις ανάγκες του άλλου και έχουμε πάνω κάτω το ίδιο πρόγραμμα, οπότε δεν υστερεί κάποιος, ούτε μένει πίσω στο ακαδημαϊκό κομμάτι λόγω χρόνου ή λόγω προπόνησης γιατί όλοι έχουμε το ίδιο πρόγραμμα και το κλίμα είναι πάρα πολύ ωραίο. Συστήνω ανεπιφύλακτα στους υπόλοιπους μαθητές/αθλητές να εγγραφούν στο αθλητικό σχολείο. Πραγματικά είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για να εξελιχθούν και ως μαθητές και ως αθλητές. Υπάρχουν και τα ενισχυτικά μαθήματα για τους μαθητές/αθλητές τα απογεύματα που παρέχονται δωρεάν στους μαθητές από το σχολείο. Οπόταν θεωρώ πως δεν υπάρχει κάποιο δίλημμα. Η πορεία τους θα εξελιχθεί πολύ καλά, και ακαδημαϊκά και αθλητικά».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ