aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΤιμήθηκαν Κοντίδης, Καριόλου, Μακρή και Λάππα

Τιμήθηκαν Κοντίδης, Καριόλου, Μακρή και Λάππα

Με κάθε λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης από την Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δείπνο προς τιμή των τεσσάρων ιστιοπλόων μας οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο.

Η βραδιά είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ . Πρόδρομο Προδρόμου, ενώ τίμησαν με την παρουσία τους την όλη εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Γιώργος Χρυσοστόμου, ο πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ, κ. Δημήτρης Αλετράρης.

Πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν φυσικά τα τέσσερα παιδιά που στα νερά της Ενοσχίμα κατάφεραν να γράψουν τη δική τους ιστορία. Βραβεύθηκαν και τιμήθηκαν για την όλη τους παρουσία ο Παύλος Κοντίδης για την 4η θέση στους Ολυμπιακούς αγώνες, ο Αντρέας Καριόλου για την 12η του θέση, η Νατάσα Λάππα για την 21η της θέση και η Μαριλένα Μακρή που τερμάτισε 33η. Και οι τέσσερις έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και βγήκαν κερδισμένοι από την παρουσία τους στους Ολυμπιακούς ανεβάζοντας ταυτόχρονα ψηλά και την κυπριακή σημαία.

Η βραδιά ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, κ. Γιάννο Φωτίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε στην ομιλία του: «Η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία είναι περήφανη για τα δικά της παιδιά. Για τον Παύλο, τον Αντρέα, την Μαριλένα και την Νατάσα. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να κρατούν την κυπριακή σημαία ψηλά και ως ΚΙΟ δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια τους. Ευχή όλων μας σε τρία χρόνια στους Ολυμπιακούς που θα γίνουν στο Παρίσι η ιστιοπλοΐα να καταφέρει να φέρει ξανά μετάλλιο στην Κύπρο μας και γιατί όχι, η εκπροσώπηση από ιστιοπλοϊκής πλευράς να είναι ακόμη μεγαλύτερη».

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας κ . Πρόδρομο Προδρόμου ο οποίος εξήρε τις προσπάθειες των αθλητών μας και υποσχέθηκε ότι η Πολιτεία θα κάνει ότι μπορεί στο να συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες τους.

Ομιλίες είχαμε από τον πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Γιώργο Χρυσοστόμου αλλά και τον πρόεδρο του ΚΟΑ κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη. Και οι δυο στάθηκαν στην πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει με την Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, την σημαντική βοήθεια που έρχεται από το Κράτος με την συνεισφορά και του κ. Πρόδρομου Προδρόμου και ευχήθηκαν το 2024 να έχουμε ακόμη περισσότερους ιστιοπλόους στο Παρίσι.

Οι βραβεύσεις ξεκίνησαν με τους τέσσερις προπονητές των αθλητών μας. Την Αγγελική Σκαρλάτου προπονήτρια της Νατάσας Λάππας, τον Χάρη Τσώλη προπονητή της Μαριλένας Μακρή, τον Juan Manuel Moreno Vega προπονητή του Αντρέα Καριόλου και τον Jozo Jakelic προπονητή του Παύλου Κοντίδη. Οι δυο τελευταίοι δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν στην εκδήλωση με τις βραβεύσεις να παραλαμβάνουν οι ίδιοι οι αθλητές τους.

Στη συνέχεια βραβεύτηκε και ο Παναγιώτης Κοντίδης ο οποίος ήταν ο αρχηγός της αποστολής στο Τόκιο και ο οποίος ήταν συνεχώς δίπλα στους αθλητές μας σε ότι χρειάστηκαν.

Σειρά πήραν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές που δεν είναι άλλοι από τους αθλητές μας. Νατάσα Λάππα, Μαριλένα Μακρή, Αντρέα Καριόλου και φυσικά τον Ολυμπιονίκη μας Παύλο Κοντίδη που τιμήθηκαν από την Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία γνωρίζοντας το «ζεστό» χειροκρότημα όλων των παρευρισκόμενων.

Εκ μέρους των αθλητών μίλησε ο Παύλος Κοντίδης: «Θα ήθελα να συγχαρώ πρώτα την Καρολίνα Πελενδρίτου για το χρυσό μετάλλιο στους παραολυμπιακούς. Η Καρολίνα ξεκίνησε από το 2004. Λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να αντιληφθούν τι χρειάζεται για να είσαι 17 χρόνια στην κορυφή. Μας έκανε όλους περήφανους. Θα ήθελα να συγχαρώ την Μαριλένα Μακρή που πρόσφατα κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 21. Ήταν πολύ κοντά στο χρυσό, βλέπαμε τη μάχη της με αγωνία. Αυτό που της είπα είναι ότι το μετάλλιο μετράει, μαθαίνει απ’ αυτά και προχωρούμε. Είναι η δεύτερη ολυμπιάδα που η ιστιοπλοΐα πάει με τέσσερις αθλητές.

Την προηγούμενη φορά ήταν το 2008. Πάντοτε είναι ένα όνειρο μου να δω την Κύπρο μας γεμάτη με πανιά και απ’ ότι φαίνεται αυτό το όνειρο υλοποιείται και με κάνει εμένα προσωπικά πολύ περήφανο. Όταν κάποτε θα έρθει η στιγμή να διπλώσω τα κατάρτια θα δώσω κι εγώ περισσότερη ενέργεια προς αυτό το κομμάτι. Είπατε πριν για τον 38χρονο έφηβο Ανδρέα Καριόλου. Εγώ ξεκίνησα να πηγαίνω στο ιστιοπλοϊκό στα 15 μου και έβλεπα την επιμονή και την υπομονή του και έμαθα από τον Ανδρέα και από τότε πήρα κι εγώ αυτά τα αγαθά. Για τις αθλήτριες μας φαίνεται ότι είναι το μέλλον. Έχει και συνέχεια η ιστιοπλοΐα. Είναι αυτό που είπατε κ. Υπουργέ. Έχουμε τη θάλασσα, είμαστε νησί. Εγώ λέω ότι έχουμε το καλύτερο μας γήπεδο και είναι δωρεάν και πρέπει να το αξιοποιήσουμε όσο πιο πολύ μπορούμε. Είναι άθλημα που είναι πιο πολυδάπανο σε σχέση με τα άλλα. Είμαι σίγουρος και σας διαβεβαιώ εκ μέρος όλων των αθλητών ότι η σκληρή δουλειά θα συνεχιστεί. Η Μασσαλία δεν είναι μακριά. Είναι μόνο τρία χρόνια. Το Ρίο με το Τόκιο ήταν πέντε χρόνια και πέρασαν αρκετά γρήγορα. Πόσο μάλλον τα τρία. Ο προγραμματισμός, η προετοιμασία και η προπόνηση ξεκίνησαν και είμαι σίγουρος ότι όλοι μας θα δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό. Τέλος θα ήθελαν να ευχαριστήσω όλους αυτούς τους φορείς που είναι δίπλα μας, που είναι δίπλα σε όλους τους αθλητές όλης της Κύπρου και όχι μόνο της ιστιοπλοΐας. Σίγουρα την ΟΠΑΠ Κύπρου που στηρίζει όλους τους φορείς της κυπριακής κοινωνίας, όχι μόνο τον αθλητισμό, το περιβάλλον, την υγεία και δεν μπορούμε παρά να είμαστε ευγνώμων».

Τιμητικές βραβεύσεις είχαμε στο φινάλε και στους οργανισμούς που διαχρονικά είναι δίπλα στην ιστιοπλοΐα. Βραβεύτηκαν ο πρόεδρος της ΚΟΕ κ. Γιώργο Χρυσοστόμου, ο πρόεδρος του ΚΟΑ κ. Αντρέας Μιχαηλίδης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΠΑΠ, κ. Δημήτρης Αλετράρης και φυσικά ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου για την άμεση ανταπόκριση του στο κάλεσμα της ΚΙΟ όπου έθεσε και υπό την αιγίδα του την όλη εκδήλωση και για την στήριξη του στο άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Πιο κάτω παραθέτουμε αυτούσια την ομιλία του Προέδρου της Κυπριακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας:

«Εκ μέρους των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ομοσπονδίας σας καλωσορίζω σε μία βραδιά γιορτής και τιμής για την Κυπριακή Ιστιοπλοΐα. Με την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών αγώνων η ΚΙΟ δεν θα μπορούσε παρά να τιμήσει τους τέσσερις αθλητές και αθλήτριες της που εκπροσώπησαν επάξια την Κύπρο, την ομοσπονδία, τον όμιλο τους και την οικογένεια τους. Κατά την διάρκεια των αγώνων όλοι μας νοιώσαμε αγωνία, συγκίνηση και αισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και περηφάνιας.

Δυστυχώς, η πανδημία έφερε την αναβολή των αγώνων για ένα χρόνο και αυτό προκάλεσε πολλές δυσκολίες στην προετοιμασία και γενικότερα στο πρόγραμμα ενόψει ενός τόσο μεγάλου γεγονότος. Το Τόκιο ήταν μακριά αλλά η καρδιά όλων μας ήταν εκεί. Δίπλα σε κάθε προσπάθεια του Παύλου, του Αντρέα, της Μαριλένας και της Νατάσας.

Η ιστιοπλοΐα διαχρονικά αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων για την Κύπρο, με πρώτη εκπροσώπηση στην Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 και έκτοτε ήταν παρόν με αθλητές και αθλήτριες σε όλους τους  Ολυμπιακούς αγώνες που ακολούθησαν. Πόσο μάλλον όταν το μοναδικό μετάλλιο που έχουμε κατακτήσει ως Κύπρος ήρθε το 2012 με το αργυρό στο Λονδίνο από τον Παύλο Κοντίδη που έκανε και συνεχίζει να κάνει όλη την Κύπρο μας περήφανη.

Οι Ολυμπιακοί αγώνες είναι το επιστέγασμα για κάθε αθλητή. Είναι το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είναι η επιβράβευση σκληρής δουλειάς και προετοιμασίας και τα τέσσερα δικά μας παιδιά έχουν καταφέρει να κάνουν όλους εμάς να ονειρευόμαστε μαζί τους. Να αγωνιούμε μαζί τους και να τους στέλνουμε όλη την θετική μας ενέργεια.

Στο Τόκιο και στα νερά της Ενοσχίμα θα μπορούσαμε να πανηγυρίσουμε την κατάκτηση του δεύτερου μας μεταλλίου και πάλι με τον Παύλο Κοντίδη. Ο ιστιοπλόος του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού απέδειξε για μία ακόμη φορά γιατί θεωρείται ένας από τους κορυφαίους του κόσμου τα τελευταία χρόνια. Εκείνη η 7η ιστιοδρομία με την άτυχη και ίσως άδικη στιγμή του μηδενισμού, στο τέλος στοίχισε ίσως και το μετάλλιο. Δεν στοίχισε όμως σε τίποτα την περηφάνια που έχουμε για την 4η θέση σε Ολυμπιακούς. Ο Παύλος ξανά Ολυμπιονίκης, σήκωσε την κυπριακή σημαία ψηλά. Στις λεπτομέρειες χάθηκε το μετάλλιο αφήνοντας μας γλυκόπικρη γεύση. Γλυκιά γιατί ο Παύλος ήταν εξαιρετικός και έδωσε και την ψυχή του για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και τα κατάφερε, αλλά και πικρή γιατί η τύχη δεν μας χαμογέλασε. Γιατί άξιζε ο Παύλος το βάθρο. Και όπως έχουμε τονίσει ξανά, μπορεί να μην ήρθε το χρυσό, όμως για όλους εμάς ο Παύλος Κοντίδης είναι χρυσός Ολυμπιονίκης στις καρδιές μας.

Τι να πρωτοπούμε για τον Αντρέα Καριόλου… Στο Τόκιο αγωνίστηκε στην 5η του Ολυμπιάδα και έγραψε ιστορία μιας και είναι ο μοναδικός ιστιοπλόος που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Τα λόγια πολλές φορές είναι φτωχά μπροστά στη θέληση, το πείσμα και την αποφασιστικότητα αυτού του 38 χρόνου έφηβου. Πήγε στο Τόκιο και έδειξε τι σημαίνει αφοσίωση. Κατάφερε να αποδείξει ότι το κράμα εμπειρίας και θέλησης μπορούν να κάνουν εκπληκτικά πράγματα. Τερμάτισε στη 12η θέση κάτι που αποτελεί ρεκόρ καριέρας για τον ίδιο σε Ολυμπιάδα και θα μπορούσε κάλλιστα να βρεθεί και στην κούρσα μεταλλίων. Ο Ναυτικός Όμιλος Κερύνειας και η ΚΙΟ είναι περήφανοι γι’ αυτό τον σπουδαίο αθλητή που κάθε φορά μας εκπλήσσει ευχάριστα με τις επιτυχίες του.

Πάμε και στα κορίτσια μας. Το μέλλον που έρχεται… Η Μαριλένα Μακρή κατάφερε να κερδίσει την πρόκριση της στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο πριν καν κλείσει τα 17 της χρόνια γράφοντας ιστορία. Πλέον πλησιάζοντας στα 19 της έχει ήδη καταγράψει την πρώτη της συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο. Κατέλαβε την 33η θέση έχοντας να αντιμετωπίσει τεράστιες προσωπικότητες του αθλήματος, όμως ο στόχος που ήταν η συλλογή εμπειριών έχει επιτευχθεί για την αθλήτρια του Ναυτικού ομίλου Αμμοχώστου και είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και το ίδιο πάθος για να μπορέσει να υλοποιήσει τα μεγάλα της όνειρα.

Θα πρέπει εδώ να την συγχαρούμε όλοι μαζί και για τις  πρόσφατες μεγάλες τις  επιτυχίες  και την κατάκτηση του Χρυσού Μετάλλιου στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κάτω των 21 καθώς επίσης και του Χάλκινου Μετάλλιου στο Παγκόσμιο Πρωταθλημα της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας.

Την πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς αγώνες είχαμε και για την Νατάσα Λάππα η οποία στα 19 της χρόνια τερμάτισε στην 21η θέση της γενικής κατάταξης στο Τόκιο και έστειλε τα δικά της μηνύματα. Η πρώτη Ολυμπιάδα για τη Νατάσα ήταν μία ακόμη συλλογή εμπειριών που θα της δώσουν σημαντικά εφόδια για το μέλλον και τις επόμενες διοργανώσεις που ακολουθούν. Η αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Λεμεσού έδωσε τον καλύτερο της εαυτό και πάλεψε απέναντι σε μεγάλα ονόματα.

Παύλος Κοντίδης, Αντρέας Καριόλου, Μαριλένα Μακρή και Νατάσα Λάππα σήκωσαν ψηλά την κυπριακή σημαία στο Τόκιο και σήμερα τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε για όλα όσα μας πρόσφεραν. Ειδική μνεία δεν θα μπορούσε να μην γίνει στους προπονητές και στις προπονήτριες των αθλητών μας οι οποίοι αφιέρωσαν ατελείωτες ώρες για να βάλουν και αυτοί το δικό τους λιθαράκι στην επιτυχία.

Τον Jozo Jakelic του Παύλου Κοτνίδη, τον Juan Manuel Moreno Vega του Ανδρέα Καριόλου, τον Χάρη Τσώλη της Μαριλένας Μακρή και την Αγγελική Σκαρλάτου της Νατάσας Λάππα.

Η Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία είναι περήφανη για τα δικά της παιδιά. Για τον Παύλο, τον Αντρέα, την Μαριλένα και την Νατάσα. Είμαστε σίγουροι ότι θα συνεχίσουν να κρατούν την κυπριακή σημαία ψηλά και ως ΚΙΟ δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε προσπάθεια τους.

Ευχή όλων μας σε τρία χρόνια στους Ολυμπιακούς που θα γίνουν στο Παρίσι η ιστιοπλοΐα να καταφέρει να φέρει ξανά μετάλλιο στην Κύπρο μας και, η εκπροσώπηση από ιστιοπλοϊκής πλευράς να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Ευχαριστίες στον Υπουργό μας για την άμεση ανταπόκριση να θέσει την αποψινή βραδιά υπο την αιγίδα του και όχι μόνο αλλά να είναι και παρόν εδώ μαζί μας παρόλο το βεβαρημένο του πρόγραμμα

Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, αντιπρόεδρο και Γενική Διευθύντρια του ΚΟΑ για την στενή συνεργασία και συνεχή υποστήριξη στις προσπάθειες μας, όπως επίσης τον Πρόεδρο και τα μέλη της εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΕ για την αγαστή και φιλική μας συνεργασία

Ευχαριστίες στον Χορηγό της ομοσπονδίας ΟΠΑΠ Κύπρου και ιδιαίτερα στον φίλο Δημήτρη Αλετράρη.

Ευχαριστίες επίσης στον επίτιμο πρόεδρο της ομοσπονδίας μας Κ. Τοτό Θεοδοσίου ο οποίος μας εκπροσωπεί επάξια ως εκλεγμένο μέλος στο Δ.Σ της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Όπως επίσης την Τεχνικό Σύμβουλο κ. Ελενα Παπάζογλου και τον ομοσπονδιακό προπονητή Δημήτρη Δημητρίου.  Τέλος την κ. Μάγδα Χαραλάμπους και Πάνο Λάρκου οι οποίοι ανάλαβαν και την όλη διοργάνωση της αποψινής βραδιάς .

Σας ευχαριστώ πολύ όλους για την εδώ παρουσία σας που στόχο και σκοπό έχει να τιμήσει τους τέσσερις αθλητές μας που μας έκαναν περήφανους στο Τόκιο. Ειδική μνεία και στους γονείς και οικογένειες των αθλητών για την συνεχή και απρόσκοπτη στήριξη τους».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ