aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΘετική παρουσία του κυπριακού τζούντο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!

Θετική παρουσία του κυπριακού τζούντο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα!

Την 9η θέση στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο του 2021, που διεξήχθη το τριήμερο 16-18 Απριλίου στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας, κατέκτησε ο 18χρονος Γιώργος Μπαλαρτζισβίλι, στην πρώτη του συμμετοχή σε σημαντική διοργάνωση ανδρών!

Αγωνιζόμενος στην κατηγορία -66 κιλά, ο Κύπριος τζουντόκα σημείωσε μία νίκη με ippon, στη φάση των «32» απέναντι στον Μπόζινταρ Τεμέλκοφ από τη Βουλγαρία. Στη συνέχεια, αποκλείστηκε στους «16» από τον Ισπανό -και μετέπειτα χάλκινο νικητή- Άλμπερτ Γκαϊτέρο Μάρτιν, σε ένα αγώνα το οποίο ο Μπαλαρτζισβίλι έστειλε στην παράταση και ήταν μάλιστα μπροστά με δύο προειδοποιήσεις (shido), όταν ο διαιτητής αποφάσισε να το διακόψει υπέρ του Ισπανού, λόγω κατάγματος στην μύτη που υπέστη ο αθλητής μας…

Με την πρόκριση του στους «16», ο Μπαλαρτζισβίλι πήρε εν τέλει την 9η θέση στη διοργάνωση, η οποία του δίνει 120 βαθμούς στην Ολυμπιακή κατάταξη. Πρέπει να τονιστεί ότι τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια (από τότε που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ο νυν προπονητής των Μπαλαρτζισβίλι και Σοφία Ασβεστά, Χρίστος Χριστοδουλίδης), η Κύπρος έχει καταγράψει μόλις μία νίκη στη συγκεκριμένη διοργάνωση!

Για τον 18χρονο τζουντόκα, που έδειξε ότι μπορούσε να πάει ακόμη πιο βαθιά στη διοργάνωση, η πρόκριση στον β’ γύρο είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού από τους 28 αθλητές της κατηγορίες, μόνο ο ίδιος και ένας Πορτογάλος (ο οποίος συμμετείχε ως διοργανωτής) δεν είχαν ράνκινγκ στην παγκόσμια κατάταξη! Κάτι που, ασφαλώς, θα αλλάξει το προσεχές διάστημα, όταν ο Μπαλαρτζισβίλι ξεκινήσει να μαζεύει πόντους, μέσα από τις συμμετοχές του στην ανδρική κατηγορία.

Η παρουσία του Γιώργου, του αφήνει πάντως μια γλυκόπικρη γεύση, αφού αν περνούσε το εμπόδιο του Ισπανού και προκρινόταν στην οκτάδα, θα έπαιρνε θέση στον σχεδιασμό υψηλής επίδοσης του ΚΟΑ και θα λάμβανε σημαντική πριμοδότηση από τα σχετικά προγράμματα…

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Τζούντο συμμετείχαν 359 τζουντόκα από 45 χώρες, με τις κερκίδες στην αρένα στη Λισαβόνα να μένουν κενές, λόγω της πανδημίας και τους συμμετέχοντες να φοράνε μάσκες και να τηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση εκτός αγώνων.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν και άλλοι δύο Κύπριοι τζουντόκα. Η Σοφία Ασβεστά έλαβε μέρος στην κατηγορία -52 κιλά, όπου είχε μια πολύ καλή εμφάνιση απέναντι στην Κριστίνα Μπλανάρου από τη Μολδαβία στους «32». Ο αγώνας της πήγε στην παράταση, εκεί όπου η Κύπρια αθλήτρια προσπάθησε να πάρει τη νίκη, όμως τελικά ήταν η Μολδαβή που πήρε την πρόκριση, με δύο Waza-ari.

O Άριστος Μιχαήλ συμμετείχε στα -81 κιλά, όπου είχε πολύ δύσκολο έργο απέναντι στον Άλφα Ουμάρ Ντζαλό από τη Γαλλία για τη φάση των «64», και δεν μπόρεσε να πετύχει την έκπληξη.

Την αποστολή συνόδευσε στην Πορτογαλία ο ομοσπονδιακός προπονητής Λαυρέντης Αλεξανίδης.

Ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Τζούντο κ. Σώτος Τρικωμίτης, δήλωσε για τη θετική παρουσία του κυπριακού τζούντο στη διοργάνωση: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι στην ομοσπονδία με τα αποτελέσματα και τις εμφανίσεις των παιδιών στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Οι αθλητές μας απέδειξαν ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε θετικά αποτελέσματα και σε επίπεδο ανδρών-γυναικών. Ειδικότερα η 9η θέση του Γιώργου μας δίνει τη δυνατότητα να πιστέψουμε ότι σύντομα θα έχουμε μεγάλα αποτελέσματα».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ