aezaekaelanorthosisapoelapollonarisdoksaethnikos achnaskarmiotissasalaminaothelos athienouomonoiapafosSuper LeaguePremier LeagueSerie ALaLiga

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑΤέταρτη στον κόσμο η Σάββα σε μια βραδιά γεμάτη ατυχίες και απρόοπτα

Τέταρτη στον κόσμο η Σάββα σε μια βραδιά γεμάτη ατυχίες και απρόοπτα

Από τις πιο άτυχες και περιπετειώδεις βραδιές της πέρασε την Παρασκευή (5/8) η κυπριακή αποστολή, η οποία βρίσκεται στο Κάλι της Κολομβίας, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Δεν έφτανε που η βροχή «κομμάτιασε» τη σφυροβολία νεανίδων, ο Γρηγόρης Νικολάου υπέφερε με έντονες στομαχικές διαταραχές και δεν έκανε άλμα στο τριπλούν, ενώ στη διάρκεια του ακοντισμού, κι ενώ βρισκόταν στην 4η θέση και κοντά στα μετάλλια, ο Λευτέρης Κοντονικόλας υπέστη θλάση, με αποτέλεσμα να μην κάνει τις δύο τελευταίες βολές του! Όμως, στο τέλος ήρθε να γλυκάνει κάπως την κατάσταση η Βαλεντίνα Σάββα, με την κατάκτηση της 4ης θέσης στη σφυροβολία, δείχνοντας το τεράστιο ταλέντο της, παρά τη στενοχώρια και το κλάμα της μετά τον τελικό, αφού ήθελε πάρα πολύ το μετάλλιο.

Αυτό που έκανε η Σάββα είναι αξιοθαύμαστο και της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, όπως και στον προπονητή της Γιώργο Αρέστη. Στα 16 της ήταν πέρσι 5η στον κόσμο στη Ναϊρόμπι, στην ηλικία μέχρι 19 χρόνων (!!!), στα 17 της φέτος κατάφερε να ανέβει ένα σκαλί πιο πάνω στο Κάλι, έστω και αν οι δυνατότητές της μπορούσαν να την ανεβάσουν στο βάθρο. Οι συνθήκες που διεξήχθη ο τελικός και η πίεση που είχε στη διάρκεια της πολύωρης διεξαγωγής του αγωνίσματος, ίσως να της στοίχισε. Όμως, στα 17 της χρόνια κατέκτησε φέτος τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης κάτω των 18 ετών, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα, ενώ είναι η κορυφαία σφυροβόλος στον κόσμο στην ηλικία κάτω των 18 ετών. Η 4η θέση πάντα πονά, όμως, η Βαλεντίνα Σάββα έδειξε ακράδαντα ότι το μέλλον τής ανήκει!

Να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, αναφέροντας ότι ήταν αρκετά δύσκολο το απόγευμα για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες που βρίσκονταν σε δράση στον αγωνιστικό χώρο, γύρω στις 15:30 (ώρα Κολομβίας). Ο συννεφιασμένος ουρανός στο Κάλι άφησε βροχή, η οποία με την πάροδο του χρόνου γινόταν ολοένα και εντονότερη, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να αποφασίσουν στις 15:40 να διακόψουν τη διοργάνωση προσωρινά. Έπειτα από δύο ώρες ξαναμπήκαν στο στάδιο για τη συνέχεια, σε έναν βρεγμένο αγωνιστικό χώρο, αλλά με τον ουρανό πιο καθαρό.

Μια λεβεντιά η Σάββα…

Το αγώνισμα που επηρεάστηκε περισσότερο ήταν η σφυροβολία νεανίδων, καθώς μετά τη δεύτερη βολή επήλθε διακοπή από τους διοργανωτές, αφού η βαλβίδα είχε καταστεί γλιστερή και επικίνδυνη. Στο τέλος των δύο προσπαθειών η Βαλεντίνα Σάββα βρισκόταν στην 9η θέση με 59,69μ., έχοντας τεράστια αγωνία για την 3η προσπάθειά της. Οι διοργανωτές ενώ αρχικά μετέφεραν τον τελικό για την επόμενη ημέρα, αποφάσισαν εν τέλει να τον συνεχίσουν ως το τελευταίο αγώνισμα της Παρασκευής, γύρω στις 20:00 το βράδυ (04:00 ξημερώματα στην Κύπρο). Αυτό προκάλεσε έντονη ταλαιπωρία σε όλα τα κορίτσια, αφού βρίσκονταν στο γήπεδο από τις 12:00 το μεσημέρι!!!

Τέσσερις ώρες, λοιπόν, μετά τη διακοπή, οι νεαρές αθλήτριες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για να συνεχίσουν τον τελικό της σφυροβολίας. Η Βαλεντίνα Σάββα έδειξε τη λεβεντιά της, αφού, παρά την έντονη πίεση, κατάφερε να ρίξει στα 60,96μ. και να μπει στην πρώτη οκτάδα από την 6η θέση, ανανεώνοντας την παρουσία της στον τελικό για άλλες τρεις προσπάθειες. Στην πέμπτη βολή της η Σάββα έριξε στα 61,17μ., 28 πόντους πίσω από την 3η Γιαπωνέζα Μουρακάμι (61,45μ.), περνώντας στην 4η θέση.

Στην τελευταία προσπάθειά της μπήκε αποφασισμένη για τη ρίψη μεταλλίου, όμως, δεν της βγήκε η προσπάθεια, αφού της γλίστρησε η σφύρα και την ακύρωσε. Έτσι, η κορυφαία σφυροβόλος στον κόσμο κάτω των 18 ετών, φεύγει περήφανη για άλλη μία εξαιρετική παρουσία σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κάτω των 20 ετών. Νικήτρια, η κορυφαία φέτος στον κόσμο Ιταλίδα Ρακέλε Μόρι με 67,21μ. και δεύτερη η Μεξικανή Πάολα Μπουένο Καλβίγιο με 62,74μ.

Θλάση ο Κοντονικόλας…

Ο τελικός του ακοντισμού άρχισε με μία ώρα καθυστέρηση (στις 18:00, 02:00 για μας στην Κύπρο) και χωρίς την ολοκληρωμένη προθέρμανση των αθλητών. Ο Λευτέρης Κοντονικόλας στάθηκε άτυχος, αφού στην 3η βολή του υπέστη θλάση και δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει τις προσπάθειές του. Δοκίμασε στην 4η, αλλά φάνηκε πως δεν μπορούσε και αποφάσισε να σταματήσει οριστικά. Μέχρι εκείνη την ώρα βρισκόταν στην 4η θέση, με 72,11μ., μόλις έξι πόντους μακριά από το βάθρο… Κρίμα! Με το τέλος των προσπαθειών των άλλων παιδιών, ο αθλητής του Γιώργου Αρέστη κατέλαβε τελικά την 5η θέση, έχοντας ρίξει κατά σειρά στα 68,95μ., 72,11μ., 70,49μ., 60,53μ. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο κορυφαίος φέτος στον κόσμο, Ουκρανός Άρτουρ Φέλφνερ με 79,36μ.

Στομαχικές διαταραχές ο Νικολάου…

Ο Γρηγόρης Νικολάου μπήκε στον τελικό του τριπλούν για τυπική παρουσία, αφού υπέφερε έντονα από στομαχικές διαταραχές και απλώς περπατούσε στον διάδρομο προς το σκάμμα, χωρίς να κάνει άλματα. Έτσι, κατέγραψε τρεις άκυρες προσπάθειες, ενώ κάλλιστα μπορούσε να μην κατέλθει στον τελικό, αφού δεν ήταν καθόλου καλά στην υγεία του. Όμως, ο αθλητής του Ηλία Αγαπίου ήθελε να κλείσει στο γήπεδο την παρουσία του ως Έφηβος και μπράβο του. Νικητής στο τριπλούν ο φανταστικός 17χρονος Τζαμαϊκανός Τζέιντον Χίμπερτ με 17,27μ. από την πρώτη προσπάθειά του, καταρρίπτοντας το ρεκόρ αγώνων. Η συγκίνηση του Χίμπερτ ήταν τέτοια που δεν του επέτρεψε να συνεχίσει…

* Νωρίτερα στην ημέρα, ο Ιωσήφ – Μιχάλης Παπά έλαβε μέρος στον προκριματικό της δισκοβολίας. Έχοντας καλύτερη βολή στα 55,07μ., ο αθλητής του Κυριάκου Βασιλειάδη κατέλαβε την 15η θέση από 23 συμμετέχοντες και πλέον θα αφοσιωθεί και αυτός στην αντρική κατηγορία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ